Back to top

Flottacsere a Naki Mezőgazdasági Zrt.-nél

„Több, mint 40 éve taposom ezeket a köveket” – kezdte beszédét Soltész Gyula, a Naki Mezőgazdasági Zrt. igazgatóságának elnöke június 22-én annak a szűk körű ünnepségnek a keretében, amelynek során 8 CLAAS erőgépet, 2 CLAAS kombájnt és 4 vágóasztalt vettek át az Axiáltól.

A jogelőd Dózsa Mezőgazdasági Termelőszövetkezetből alakult Naki Mezőgazdasági Zrt. a tolnai agrárium egyik meghatározó szereplője. Ebben jelentős szerepe volt az 1978-ban, akkor még gyakornokként a vállalathoz kerülő Soltész Gyulának, aki az idők során végigjárta a ranglétrát, majd 2002-ben a cég vezetője lett.

A 8 CLAAS erőgépet, 2 CLAAS kombájnt és 4 vágóasztalt, a mintegy 2 millió euró értékű beruházási csomagot június 22-én vették át a Dombóvár közeli cég munkatársai
A 8 CLAAS erőgépet, 2 CLAAS kombájnt és 4 vágóasztalt, a mintegy 2 millió euró értékű beruházási csomagot június 22-én vették át a Dombóvár közeli cég munkatársai
Fotó: Fekete Gábor, marketingkommunikációs menedzser, AXIÁL

Jelenleg 1500 hektáron gazdálkodnak, növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkoznak.

Meghatározó tevékenységük napraforgó- és kukoricavetőmag-előállítás, de nemrégiben az olajtökmag-termesztésbe is belefogtak.

Utóbbi kapcsán Soltész Gyula beszélt arról a beruházásról, melyet a Naki Önkormányzattal közösen kezdtek el: együtt alapították meg a Nakoil Növényolaj Termeltető, Feldolgozó és Értékesítő Kft.-t a település lakosságmegtartó képességének fokozására és munkahelyteremtés céljából. Ennek keretében első lépésként egy agrárlogisztikai központot létesítettek, de tervben van egy olajpréselő üzem létrehozása is.

Soltész Gyula értékrendjüknek megfelelően három dolgot emelt ki az ünnepségen: föld, ember és gép. E három megtartására és fenntartására irányul minden célkitűzésük, és valamennyi esetében nélkülözhetetlen a fejlődés. E filozófia vezérelte legújabb beruházásukat is, melyben az AXIÁL Kft. volt segítségükre. A közel 2 millió euró értékű beruházás során két CLAAS LEXION 6700-as kombájnt vásároltak 2 CORIO CONSPEED és 2 VARIO vágóasztallal, továbbá 8 erőgépet: egy CLAAS AXION 940-est, egy AXION 920-ast, egy AXION 850-est, négy CLAAS ARION 650-est és egy ARION 440-est vettek.

Pintér Zsolt, az AXIÁL Kft. ügyvezetője és Soltész Gyula, a Naki Mezőgazdasági Zrt. igazgatóságának elnöke
Fotó: Fekete Gábor, marketingkommunikációs menedzser, AXIÁL

„Nagy öröm számunkra, hogy az AXIÁL biztosítja a műszaki hátteret” – mondta az elnök, hozzátéve, hogy az AXIÁL segítségével olyan jövőt építhetnek, amely biztosítja a működésüket és a termelési színvonalukat. Ehhez természetesen olyan szakemberekre van szükség, akik hatékonyan tudják működtetni a gépeket és ők maguk is alkalmasak arra, hogy fejlődjenek.” Ennek érdekében – a gépkezelők mellett – az elnök is részt vett az első oktatáson.

Pintér Zsolt, az AXIÁL Kft. ügyvezetője példaértékűnek nevezte, hogy a társaság első számú vezetője is jelen volt az oktatáson, és mint mondta, fontos lenne, hogy sokan kövessék példáját. A zrt. beruházásával kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy

mintegy 735 euró/lóerő értéket bíznak a gépkezelőkre, amivel érdemes tisztában lenniük, és ezért szükséges ismerni azokat.

Soltész Gyula ehhez hozzátette: „Ma még nem tartunk ott, hogy profi módon kezeljük az új gépeket, de a kollégák fogékonyak az új ismeretekre, és később szívesen megismételnénk az oktatást, hogy tovább fejlődjünk és kérdezni tudjunk az AXIÁL munkatársaitól. Számunkra lényeges, hogy a megvásárolt technikát hatékonyan tudjuk üzemeltetni.”

Soltész Gyula fia, Soltész Gábor a növénytermesztésért felel a zrt.-nél. Mint elmondta, 10 évvel ezelőtt beszéltek először a beruházás szükségességéről Baráth Zsolttal, az AXIÁL Kft. CLAAS gépekért felelős, területileg illetékes képviselőjével. Kiemelte, hogy pozitív az első benyomás a gépekről, a kollégáik is gyorsan tanulnak, majd hozzátette:

„Nem egyszerűen gépeket vásároltunk, hanem bizonyos problémákra megoldást.”

Mint ehhez az elnök hozzátette, a döntés meghozatalában nagy jelentőséggel bírt az AXIÁL Kft. szervizhálózata, a dombóvári telephely közelsége. Ők biztosítják a kiszámíthatóságot, a műszaki tartalom fenntarthatóságát, a hatékony javítási folyamatokat. „Ezek tervezhetőségére szükség van, mert ma már nem elképzelhető, hogy 10 évente cserélünk flottát, ennél rövidebb időben kell gondolkodnunk.” – zárta gondolatait Soltész Gyula, a Naki Mezőgazdasági Zrt. igazgatóságának elnöke.

Flottacsere a Naki Mezőgazdasági Zrt.-nél

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Változó klíma, változó vetőmagok

A változó éghajlati körülményekhez a haszonnövényeknek is alkalmazkodniuk kell – ez azonban nem megy egyik napról, a másikra. Egy új hibrid előállítása eltart egy évtizedig is. Kérdés tehát, hogy a magyar vetőmagtermesztés hogyan tud megfelelni az európai zöld megállapodás, illetve a klímaváltozás okozta kihívásoknak az elkövetkező hét-tíz évben.

Népszerű réspiaci termék - Cukkinivirág

A cukkinivirág remek hiánypótló termék, fogalmazott Claudio Peiro­ne, az olaszországi Villanova Mon­dovìban (Cuneo megye) működő családi vállalkozás vezetője. A száz éve alapított családi vállalkozás elsősorban alma és körte termesztésére szakosodott, de nyaranta cuk­kinivirágot is értékesítenek.

Napenergiával működő takarmányozó robot

Közösen fejlesztett napenergiát hasznosító elektromos takarmányozó robotot a Lemmer Fullwood az osztrák Hetwin céggel.

Befejeződött az aratás Békés megyében

Befejeződött az aratás Békés megyében, az őszi árpa- és az őszi búzatermés felülmúlta a várakozásokat, az őszi káposztarepce felvásárlási ára pedig rekordot ért el.

Hogyan védjük meg és műveljük a szőlőt?

Átfogó képet kaphattak a szőlő növényvédelméről, tápanyag-utánpótlásáról és a gépesítés lehetőségeiről azok, akik ellátogattak Rádpusztára, a Vititech 2021 rendezvényre. Működés közben lehetett tanulmányozni, összehasonlítani a bemutatott gépeket.

Állt az aratás a viharok miatt

Az utóbbi másfél-két hét változékony, sokszor viharos időjárása miatt kétszer is kényszerszünetet kellett tartani és nem csak ez akadályozta az aratást. A jég elverte a szőlő felét és a szántóföldi kultúrákban is mintegy 10-15 százalékos jégkárt regisztráltak a Komárom-Esztergom megyei Ete határában.

Július 26-tól lehet pályázni a precíziós fejlesztések támogatására

Július 26-tól benyújthatók a támogatási kérelmek a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása elnevezésű pályázati felhívás keretében. A kormány által több, mint háromszorosára emelt vidékfejlesztési forráskeretnek köszönhetően a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 100 milliárd forint - jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Amikor a gazda szemét szoftverek élesítik

Hogy mi mindenre használhatók a drónok, ezek az okos és pontos „szemek” az agráriumban, arról saját szemünkkel is meggyőződhetünk a Bábolnai Gazdanapokon, szeptember 9-11-én. Prémium minőségű drónokkal, payloadokkal és szoftverekkel, drónos szolgáltatásokkal, képzéssel, szervizzel és egyedi igényekre fejlesztett eszközökkel áll a termelők rendelkezésére az ország legjelentősebb szakcége, az ABZ Drone Kft.

A szuperhősök traktoron érkeznek

Rengeteg gazdálkodó vesz részt az árvíz sújtotta észak-német területeken a mentésben és romeltakarításban. Érkeznek távoli országrészekből is szervezetten, de olyanok is bőven vannak az önkéntesek között, akiknek a gazdaságát ugyanúgy rommá zúzta az áradás, de ettől függetlenül segítenek a náluk is jobban rászorulóknak.

A málnatermesztés föllendítéséért dolgoznak

Nógrád megye mindig a bogyósgyümölcs-termesztés központja volt Magyarországon és szeretnénk, ha az is maradna, hiszen kedvező környezeti adottságokkal rendelkezik ehhez. A tavaly alakult Nyugat-Nógrádi Területfejlesztési Központ agrárágazata segíti a termesztőket a fertődi kutatóállomás munkatársaival karöltve.