Back to top

Flottacsere a Naki Mezőgazdasági Zrt.-nél

„Több, mint 40 éve taposom ezeket a köveket” – kezdte beszédét Soltész Gyula, a Naki Mezőgazdasági Zrt. igazgatóságának elnöke június 22-én annak a szűk körű ünnepségnek a keretében, amelynek során 8 CLAAS erőgépet, 2 CLAAS kombájnt és 4 vágóasztalt vettek át az Axiáltól.

A jogelőd Dózsa Mezőgazdasági Termelőszövetkezetből alakult Naki Mezőgazdasági Zrt. a tolnai agrárium egyik meghatározó szereplője. Ebben jelentős szerepe volt az 1978-ban, akkor még gyakornokként a vállalathoz kerülő Soltész Gyulának, aki az idők során végigjárta a ranglétrát, majd 2002-ben a cég vezetője lett.

A 8 CLAAS erőgépet, 2 CLAAS kombájnt és 4 vágóasztalt, a mintegy 2 millió euró értékű beruházási csomagot június 22-én vették át a Dombóvár közeli cég munkatársai
A 8 CLAAS erőgépet, 2 CLAAS kombájnt és 4 vágóasztalt, a mintegy 2 millió euró értékű beruházási csomagot június 22-én vették át a Dombóvár közeli cég munkatársai
Fotó: Fekete Gábor, marketingkommunikációs menedzser, AXIÁL

Jelenleg 1500 hektáron gazdálkodnak, növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkoznak.

Meghatározó tevékenységük napraforgó- és kukoricavetőmag-előállítás, de nemrégiben az olajtökmag-termesztésbe is belefogtak.

Utóbbi kapcsán Soltész Gyula beszélt arról a beruházásról, melyet a Naki Önkormányzattal közösen kezdtek el: együtt alapították meg a Nakoil Növényolaj Termeltető, Feldolgozó és Értékesítő Kft.-t a település lakosságmegtartó képességének fokozására és munkahelyteremtés céljából. Ennek keretében első lépésként egy agrárlogisztikai központot létesítettek, de tervben van egy olajpréselő üzem létrehozása is.

Soltész Gyula értékrendjüknek megfelelően három dolgot emelt ki az ünnepségen: föld, ember és gép. E három megtartására és fenntartására irányul minden célkitűzésük, és valamennyi esetében nélkülözhetetlen a fejlődés. E filozófia vezérelte legújabb beruházásukat is, melyben az AXIÁL Kft. volt segítségükre. A közel 2 millió euró értékű beruházás során két CLAAS LEXION 6700-as kombájnt vásároltak 2 CORIO CONSPEED és 2 VARIO vágóasztallal, továbbá 8 erőgépet: egy CLAAS AXION 940-est, egy AXION 920-ast, egy AXION 850-est, négy CLAAS ARION 650-est és egy ARION 440-est vettek.

Pintér Zsolt, az AXIÁL Kft. ügyvezetője és Soltész Gyula, a Naki Mezőgazdasági Zrt. igazgatóságának elnöke
Fotó: Fekete Gábor, marketingkommunikációs menedzser, AXIÁL

„Nagy öröm számunkra, hogy az AXIÁL biztosítja a műszaki hátteret” – mondta az elnök, hozzátéve, hogy az AXIÁL segítségével olyan jövőt építhetnek, amely biztosítja a működésüket és a termelési színvonalukat. Ehhez természetesen olyan szakemberekre van szükség, akik hatékonyan tudják működtetni a gépeket és ők maguk is alkalmasak arra, hogy fejlődjenek.” Ennek érdekében – a gépkezelők mellett – az elnök is részt vett az első oktatáson.

Pintér Zsolt, az AXIÁL Kft. ügyvezetője példaértékűnek nevezte, hogy a társaság első számú vezetője is jelen volt az oktatáson, és mint mondta, fontos lenne, hogy sokan kövessék példáját. A zrt. beruházásával kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy

mintegy 735 euró/lóerő értéket bíznak a gépkezelőkre, amivel érdemes tisztában lenniük, és ezért szükséges ismerni azokat.

Soltész Gyula ehhez hozzátette: „Ma még nem tartunk ott, hogy profi módon kezeljük az új gépeket, de a kollégák fogékonyak az új ismeretekre, és később szívesen megismételnénk az oktatást, hogy tovább fejlődjünk és kérdezni tudjunk az AXIÁL munkatársaitól. Számunkra lényeges, hogy a megvásárolt technikát hatékonyan tudjuk üzemeltetni.”

Soltész Gyula fia, Soltész Gábor a növénytermesztésért felel a zrt.-nél. Mint elmondta, 10 évvel ezelőtt beszéltek először a beruházás szükségességéről Baráth Zsolttal, az AXIÁL Kft. CLAAS gépekért felelős, területileg illetékes képviselőjével. Kiemelte, hogy pozitív az első benyomás a gépekről, a kollégáik is gyorsan tanulnak, majd hozzátette:

„Nem egyszerűen gépeket vásároltunk, hanem bizonyos problémákra megoldást.”

Mint ehhez az elnök hozzátette, a döntés meghozatalában nagy jelentőséggel bírt az AXIÁL Kft. szervizhálózata, a dombóvári telephely közelsége. Ők biztosítják a kiszámíthatóságot, a műszaki tartalom fenntarthatóságát, a hatékony javítási folyamatokat. „Ezek tervezhetőségére szükség van, mert ma már nem elképzelhető, hogy 10 évente cserélünk flottát, ennél rövidebb időben kell gondolkodnunk.” – zárta gondolatait Soltész Gyula, a Naki Mezőgazdasági Zrt. igazgatóságának elnöke.

Flottacsere a Naki Mezőgazdasági Zrt.-nél

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A növénytermesztés két alaptörvénye

A Liebig-féle minimum elv és a pentozán hatás a kertészeti iskolák tananyagában az első szabályok között szerepelnek. Érdemes ezeket megismerni és alkalmazni, mivel a termés mennyisége, minősége és ezáltal sok pénz múlhat rajtuk. Egy kis kertben pont olyan hasznos az ismeretük, mint óriási területeken gazdálkodva.

Az évszázad vételének tartják az eladósorba került gazdaságot

„Lenyűgöző! Ez egy olyan birtok, melyhez fogható százévente egyszer kerül piacra” – fogalmazott egy brit árverésvezető egy, Írország Edenberry nevű településének határában elterülő, augusztusban kalapács alá kerülő gazdaságról. Lássuk, mi áll a hangzatok szavak mögött!

A gazdák folyamatosan a társadalom célkeresztjében vannak

A német és a francia farmerek harmada veszített a motivációjából a folytonos szekálás miatt, vagyis amiatt, hogy a növényvédőszer-használattól kezdve az állatjóléten át egy csomó témában ők váltak a társadalom céltáblájává. A magyar és az olasz gazdák viszont mindebből alig érzékelnek valamit – derült ki a Copa Cogeca friss felméréséből.

A cirok sikeres gyomirtásának titka

A cirok termesztése megéri, mert alacsony költség mellett jó gazdasági eredményt lehet elérni. Ugyanakkor sok múlik azon, hogy a vetés és a korai gyomirtás hogyan sikerül. De ha erre az érzékeny időszakra odafigyelünk, akkor szinte garantált a megtérülés.

Gyulatanya: fajtabemutató öntözött területen

Hamar híre kelt a gyulatanyai csodának: szakmai berkekben lehet arról hallani, hogy az érdeklődők szinte egymásnak adják a kilincset Gyulatanyán, a Nébih kísérleti állomásán, annyira párját ritkítóan szép ott a növényállomány.

Saját gyártmányú meggykombájn

A Michigan államban működő Oxley Farmon saját meggykombájnt alakítottak ki. Tíz éve súlyos jégkár után újították meg az ültetvényt és már nem rázógéppel akarták leszüretelni a termést, számol be a Good Fruit Grower. Ez volt a világ legnagyobb üzemi kísérlete, emlékszik vissza a tulajdonos.

Elkezdődött az aratás Békés megyében

Az őszi árpa betakarításával a szokásosnál később ugyan, de megkezdődött az aratás Békés megyében. Egyes belvizes területeken a munkálatok nagy nehézségekbe ütköznek, és gond lehet a termény minőségét jelző hektolitersúllyal is - tájékoztatta közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei igazgatósága az aratási koordinációs bizottság üléséről az MTI-t.

Korán eltűnt az idén a kukorica a piacról

Időarányosan csökkent az agrár- és élelmiszeripari termékek külkereskedelmi egyenlege az idei első negyedévben, miközben az export és az import értéke emelkedett. A szakértő szerint a következő negyedév statisztikája rosszabb képet mutat majd.

Új üzemet épít a Pöttinger

Heinz és Klaus Pöttinger tulajdonos-ügyvezetők az eredeti grieskircheni gyártól alig néhány kilométerre rakták le az új üzem alapkövét idén tavasszal.

Innováció és klímaváltozás: az EBB 200 millió eurós kölcsönt nyújt a KWS SAAT-nak

Az Európai Beruházási Bank (EBB) 200 millió eurós kölcsönt nyújt a KWS SAAT SE & Co. KGaA németországi székhelyű vetőmag-termelőnek. Az uniós bank által biztosított pénzeszközöket a vetőmagtermelő cég kutatás-fejlesztésre kívánja felhasználni.