Back to top

Főzzünk lekvárt abból, amiből nem lehet

Gyömbérlekvár, fahéjlekvár, borlekvár, kávélekvár, vanílialekvár és társaik… Miért jó egy alapvetően ízetlen termésből, mint a tökből készülő lekvár? Mert bármilyen ízűvé varázsolhatjuk! A tökből készült lekvár kiváló alap arra, hogy fűszerek ízeit zárjuk bele.

Kávéból is készíthető lekvár, tökkel házasítva...
Fotó: wikipedia
Egyes fűszerek aromáihoz kiváló alap a töklekvár, mivel semleges íze bármivel színesíthető.

Tök lekvár alapból fűszerek hozzáadásával készíthetünk gyömbérlekvárt, vanílialekvárt, fahéj lekvárt, szegfűszeglekvárt, borlekvárt, vagy akár kávélekvárt… Tehát számos olyan lekvárt megkomponálhatunk, melyek vivőanyag nélkül lekvárként nem lennének elkészíthetők.

Ezek azután, a lekvárba zárt fűszerek felhasználhatók süteményekbe, palacsintákba stb. De nem kell csak az édes ízeknél leragadnunk. A tökhöz keverhetünk zöldfűszereket (bazsalikomot, kakukkfüvet, vagy hagymát, petrezselyemlevelet)… Természetesen ezekben az esetekben az alapreceptben az édesítés jóval mérsékeltebb legyen.

Mindenféle ízetlen tökből készülhet lekvár
Fotó: wikipedia

Töklekvár alap 1

Stevia rebaudiana a kalóriamentes édesítő
Fotó: wikipedia
Egy kilogramm tököt kockákra vágunk, és egy fazékban fél liter vizet öntünk rá. Adunk hozzá egy kevés citromlevet és reszelt citromhéjat, esetleg gyömbért, valamint ízlés szerint kristálycukrot, vagy jázminpakóca (Stevia rebaudiana) oldatot édesítésként.

Lassú tűzön állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük a lekvárt, majd üvegekbe töltjük, tetejét megszórjuk nátrium-benzoáttal és lezárjuk.

Töklekvár alap 2

Két kilogramm tököt legyalulunk, és annyi vízben, hogy éppen ellepje, vaníliarúddal, két citrom reszelt héjával és kicsavart levével puhára főzzük. Miután megpuhult, ízlés szerint cukorral elkeverjük, és még negyed óráig forraljuk. Forrón üvegekbe töltjük, a tetejére egy-egy késhegynyi tartósítót szórunk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Az itt bemutatott alapreceptekhez keverhetjük az ízesítésként szánt fűszereket: kávét, vaníliát, fahéjat, de akár őrölt-főtt-darált héjasokat is: diót, mandulát, mogyorót stb. Rengeteg változatban elkészíthető. A fűszerlekvárnak szánt töklekvárt mindig főzőtökből készítsük, ne sütőtökből! 

A főzőtökös lekváralapot még kevésbé jellegzetes ízű almával is keverhetjük. A töklekvár-almalekvár alap párosítás nem csak fűszerlekvárok készítésére alkalmas, hanem olyan lekvárkülönlegességek elkészítéséhez is, melyek alapanyagai nem teremnek nálunk, így tisztán abból készítve a lekvárt igen drága terméket kapnánk. Narancs-, citrom-, banán-, ananász-, kivi lekvár is készíthető tök-alma lekvár alaphoz hozzáadva, így az egzotikus gyümölcs íze is megmarad, és a hazai termésű tök-alma gondoskodik arról, hogy ne legyen túl drága az alapanyagok összessége...

Sütőtökből is készülhet lekvár, csak ez jellegzetes íze miatt nem alkalmas fűszerlekvárok alapjának, hiszen elnyomná a hozzáadott fűszer aromáját.

Azonban a sütőtök-fahéj házasítás nagyon kellemes, sütőtök ízű végeredményt ad. Sütötök lekvárral kapcsolatban számos recept található meg az interneten, és elég sok változatot kipróbálhatunk, hiszen ezt főzhetjük is, de akár süthetjük is, majd pürésítjük és végül a hagyományos módon lekvárrá főzzük...

Azért jó fűszerlekvárnak, mert állagot ad, de íze nincs
Fotó: wikipedia

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szappan, illóolaj a levéltetvek ellen

Nyáron szinte minden kertben megjelennek a levéltetvek. Irtásuk viszonylag egyszerű, de ha elmarad, akkor nagyon hamar ellephetnek mindent… Nem kell azonban egyből vegyszerhez nyúlni, kisebb egyedszám esetén sokkal környezetkímélőbb módon is elbánhatunk velük.

Jónak ígérkezik a zöldség hozama

Eddig jó termést takaríthattak be a zöldségtermesztők. A jelentős tételnek számító hajtatott paradicsom és paprika, valamint a kígyóuborka termelői árai kissé a tavalyi alatt vannak – válaszolta a Világgazdaságnak Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Ter­méktanács elnöke.

Újabb találgatások a Tesco jövőjéről: marad vagy megy?

A londoni tőzsde szakértői továbbgombolyították a Tesco áruházlánc kelet-közép-európai vállalkozásainak jövőjével kapcsolatos találgatásokat. Úgy gondolják, hogy a kiskereskedő távozik a régióból.

Fagyizórazziába kezdett a NAV

A fél országra kiterjed az a razzia, amelyben az adóhivatal emberei a fagylaltozókat, a kávézókat, a cukrászdákat ellenőrzik, a revizorok egyes adózási és munkaerőpiaci szabályok megtartására koncentrálnak. A tavalyi élelmiszer-biztonsági ellenőrzések arra mutattak rá, hogy a fagyizóknál a higiénia is igen lényeges.

Betett a home office a kávénak

Jelentősen visszaesett a kávéfogyasztás a koronavírus-járvány miatt elrendelt karantén, illetve otthoni munkavégzés miatt. Csaknem egy évtizede először a fogyasztás visszaesésére számítanak.

Indul a 25 milliárd forintos válságkezelő támogatási csomag második üteme

Hétfőn, július 13-ától indul a kormány által a Gazdaságvédelmi Alapból az agrártárca részére rendelkezésre bocsátott, többletforrás terhére meghirdetett Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Program (NÉV Program) második üteme – közölte Nagy István agrárminiszter.

Zöldborsó öntözött körülmények között

A Hajdúböszörményi Mezőgazdasági Zrt. összesen 1750 hektáron gazdálkodik. Ebből 1000 hektáron csak zöldborsóval és csemegekukoricával foglalkoznak, ami jól érzékelteti a két növényfaj szerepét és súlyát a gazdálkodásukban. A zöldborsót csakis öntözött körülmények között termesztik, és ez a másodvetésű csemegekukoricára feltétlenül érvényes. Az idei feltételekről beszélgettünk Erdélyi Zoltán elnök-igazgatóval.

Pajtamúzeumtól a helyi termékekig

Rezi önkormányzata „A nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatása” című pályázat segítségével Pajtamúzeumot hozott létre a Laky Demeter Turistaház udvarán. A részletekről és a település agráriumáról Cserép Gábor polgármestert és Tafota Istvánnét, a turistaház vezetőjét kérdeztük.

Arborétum a panelházak között - növényritkaságok Miskolc közepén

Miskolc idegenforgalmi jelentősége az utóbbi években növekszik, a rengeteg turisztikai beruházásnak köszönhetően egyre kedveltebb belföldi úti cél. A városba érkezők közül azonban csak kevesen tudnak arról, hogy az Avas délkeleti lejtőjén, az Aulich utcában a panelházak ölelésében megbújik egy gyűjteményes kert

Ahol más megoldás nincs - Izgalmas magyar agrárinnovációk

Amerikai befektetési szakértők előtt mutatkozott be öt magyar agrárinnovációs vállalkozás. A HunAgriPower virtuális esemény egyik fő célja volt, hogy a magyar startupok betekintést nyerjenek az Egyesült Államok mezőgazdasági piacának működésébe, és a szakmai visszajelzések alapján fejleszthessék tovább exporttevékenységüket.