Back to top

Főzzünk lekvárt abból, amiből nem lehet

Gyömbérlekvár, fahéjlekvár, borlekvár, kávélekvár, vanílialekvár és társaik… Miért jó egy alapvetően ízetlen termésből, mint a tökből készülő lekvár? Mert bármilyen ízűvé varázsolhatjuk! A tökből készült lekvár kiváló alap arra, hogy fűszerek ízeit zárjuk bele.

Kávéból is készíthető lekvár, tökkel házasítva...
Fotó: wikipedia
Egyes fűszerek aromáihoz kiváló alap a töklekvár, mivel semleges íze bármivel színesíthető.

Tök lekvár alapból fűszerek hozzáadásával készíthetünk gyömbérlekvárt, vanílialekvárt, fahéj lekvárt, szegfűszeglekvárt, borlekvárt, vagy akár kávélekvárt… Tehát számos olyan lekvárt megkomponálhatunk, melyek vivőanyag nélkül lekvárként nem lennének elkészíthetők.

Ezek azután, a lekvárba zárt fűszerek felhasználhatók süteményekbe, palacsintákba stb. De nem kell csak az édes ízeknél leragadnunk. A tökhöz keverhetünk zöldfűszereket (bazsalikomot, kakukkfüvet, vagy hagymát, petrezselyemlevelet)… Természetesen ezekben az esetekben az alapreceptben az édesítés jóval mérsékeltebb legyen.

Mindenféle ízetlen tökből készülhet lekvár
Fotó: wikipedia

Töklekvár alap 1

Stevia rebaudiana a kalóriamentes édesítő
Fotó: wikipedia
Egy kilogramm tököt kockákra vágunk, és egy fazékban fél liter vizet öntünk rá. Adunk hozzá egy kevés citromlevet és reszelt citromhéjat, esetleg gyömbért, valamint ízlés szerint kristálycukrot, vagy jázminpakóca (Stevia rebaudiana) oldatot édesítésként.

Lassú tűzön állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük a lekvárt, majd üvegekbe töltjük, tetejét megszórjuk nátrium-benzoáttal és lezárjuk.

Töklekvár alap 2

Két kilogramm tököt legyalulunk, és annyi vízben, hogy éppen ellepje, vaníliarúddal, két citrom reszelt héjával és kicsavart levével puhára főzzük. Miután megpuhult, ízlés szerint cukorral elkeverjük, és még negyed óráig forraljuk. Forrón üvegekbe töltjük, a tetejére egy-egy késhegynyi tartósítót szórunk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Az itt bemutatott alapreceptekhez keverhetjük az ízesítésként szánt fűszereket: kávét, vaníliát, fahéjat, de akár őrölt-főtt-darált héjasokat is: diót, mandulát, mogyorót stb. Rengeteg változatban elkészíthető. A fűszerlekvárnak szánt töklekvárt mindig főzőtökből készítsük, ne sütőtökből! 

A főzőtökös lekváralapot még kevésbé jellegzetes ízű almával is keverhetjük. A töklekvár-almalekvár alap párosítás nem csak fűszerlekvárok készítésére alkalmas, hanem olyan lekvárkülönlegességek elkészítéséhez is, melyek alapanyagai nem teremnek nálunk, így tisztán abból készítve a lekvárt igen drága terméket kapnánk. Narancs-, citrom-, banán-, ananász-, kivi lekvár is készíthető tök-alma lekvár alaphoz hozzáadva, így az egzotikus gyümölcs íze is megmarad, és a hazai termésű tök-alma gondoskodik arról, hogy ne legyen túl drága az alapanyagok összessége...

Sütőtökből is készülhet lekvár, csak ez jellegzetes íze miatt nem alkalmas fűszerlekvárok alapjának, hiszen elnyomná a hozzáadott fűszer aromáját.

Azonban a sütőtök-fahéj házasítás nagyon kellemes, sütőtök ízű végeredményt ad. Sütötök lekvárral kapcsolatban számos recept található meg az interneten, és elég sok változatot kipróbálhatunk, hiszen ezt főzhetjük is, de akár süthetjük is, majd pürésítjük és végül a hagyományos módon lekvárrá főzzük...

Azért jó fűszerlekvárnak, mert állagot ad, de íze nincs
Fotó: wikipedia

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hazánk egyik legmodernebb sütödéjét avatták fel Balmazújvárosban

Köszönettel tartozunk a pékeknek, mert a koronavírus-járvány idején is friss kenyérrel látták el az egész országot - jelentette ki Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Balmaz-Sütöde Kft. üzemavató ünnepségén.

Rózsatanfolyam és növényvásár a Füvészkertben

Újra látogatható a budapesti Füvészkert, sőt, július 17-én egy különleges programmal is készülnek, a rózsák nyári szaporításáról tanulhatnak az érdeklődők. Aki lemaradt, annak a július 22-én kezdődő és öt napig tartó növényvásárt ajánljuk figyelmébe.

„Zászlóellenőrzést” tartott a Nébih

Országszerte 651 üzletben tartottak „zászlóellenőrzést” a Nébih szervezésében a járási hivatalok élelmiszerlánc-felügyelői. A júniusi akció középpontjában a csomagolatlan friss sertéshúsok származására vonatkozó kötelező tájékoztatás, valamint ezen termékek nyomonkövethetőségének ellenőrzése állt.

Kisebb búzatermésre számítanak Tolna megyében

Az előző évekhez képest 10 százalékkal kevesebb őszi búza teremhet az idén Tolna megyében, őszi árpából ugyanakkor a tavalyinál több termett - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Tolna Megyei Igazgatósága az MTI-vel.

Újraindul a termelés, normalizálódik a piac

Négy hetes kényszerszünet után július közepén folytatja tevékenységét a Tönnies cég, Németország Kelet-Vesztfáliában, Gütersloh közvetlen szomszédságában működő legnagyobb sertésvágó-üzeme. Mint emlékezetes, június közepén az illetékes hatóságok azt követően rendelték el az üzem átmeneti bezárását, hogy 1.400, jórészt vállalkozási szerződés alapján ott foglalkoztatott munkavállaló megfertőzödött a koronavírussal.

Érkezhet a vietnámi rizs Európába

Megjelent a Bizottság (EU) 2020/991 végrehajtási rendelete a Vietnámi Szocialista Köztársaságból származó rizsre vonatkozó behozatali vámkontingensek megnyitásáról és kezeléséről.

Valós adatokon nyugvó felmérés a mandulatermésről

Idén 95 600 tonna mandulatermésre számítanak Spanyolországban. Ez az előrejelzés azonban nem összehasonlítható az eddigi becslésekkel, ettől az évtől ugyanis kezdetét veszi egy historikus adatgyűjtés, ami lényegesen pontosabb és az ágazat valódi helyzetét mutatja, állítja a COAG agrárszervezet.

Miért nincs több fokhagyma?

A fokhagyma a magyar konyha megkerülhetetlen alapanyaga, az év nagy részében azonban csak külföldi árut találunk a boltok polcain, a piacokon. Az éves magyar termelésből ugyanis mindössze bő négy hónapig elégíthető ki a kereslet. A termesztésben a hazai fajtákat megelőzték a spanyol és francia nemesítésű fokhagymák, mert nagyobb fejet nevelnek, többet teremnek.

Beszélő rózsacsokor

A hongkongi székhelyű Cooltec Electronics cég kifejlesztett egy intelligens, virágcsokorban elhelyezhető készüléket, amelyre közvetlenül, vagy okostelefon segítségével lehet szerelmes üzeneteket letölteni.

Legyen élmény a főzés

Ízek, fák, receptek. A Mecsekerdő szakácskönyvének címe ismerősen csenghet. Ám Itália és India helyett a Mecsek és a Zselic erdeibe repíti a könyv az érzékeket, és helyi recepteken keresztül kínál az olvasónak „kóstolót” az ott készült ételekből.