Back to top

Főzzünk lekvárt abból, amiből nem lehet

Gyömbérlekvár, fahéjlekvár, borlekvár, kávélekvár, vanílialekvár és társaik… Miért jó egy alapvetően ízetlen termésből, mint a tökből készülő lekvár? Mert bármilyen ízűvé varázsolhatjuk! A tökből készült lekvár kiváló alap arra, hogy fűszerek ízeit zárjuk bele.

Kávéból is készíthető lekvár, tökkel házasítva...
Fotó: wikipedia
Egyes fűszerek aromáihoz kiváló alap a töklekvár, mivel semleges íze bármivel színesíthető.

Tök lekvár alapból fűszerek hozzáadásával készíthetünk gyömbérlekvárt, vanílialekvárt, fahéj lekvárt, szegfűszeglekvárt, borlekvárt, vagy akár kávélekvárt… Tehát számos olyan lekvárt megkomponálhatunk, melyek vivőanyag nélkül lekvárként nem lennének elkészíthetők.

Ezek azután, a lekvárba zárt fűszerek felhasználhatók süteményekbe, palacsintákba stb. De nem kell csak az édes ízeknél leragadnunk. A tökhöz keverhetünk zöldfűszereket (bazsalikomot, kakukkfüvet, vagy hagymát, petrezselyemlevelet)… Természetesen ezekben az esetekben az alapreceptben az édesítés jóval mérsékeltebb legyen.

Mindenféle ízetlen tökből készülhet lekvár
Fotó: wikipedia

Töklekvár alap 1

Stevia rebaudiana a kalóriamentes édesítő
Fotó: wikipedia
Egy kilogramm tököt kockákra vágunk, és egy fazékban fél liter vizet öntünk rá. Adunk hozzá egy kevés citromlevet és reszelt citromhéjat, esetleg gyömbért, valamint ízlés szerint kristálycukrot, vagy jázminpakóca (Stevia rebaudiana) oldatot édesítésként.

Lassú tűzön állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük a lekvárt, majd üvegekbe töltjük, tetejét megszórjuk nátrium-benzoáttal és lezárjuk.

Töklekvár alap 2

Két kilogramm tököt legyalulunk, és annyi vízben, hogy éppen ellepje, vaníliarúddal, két citrom reszelt héjával és kicsavart levével puhára főzzük. Miután megpuhult, ízlés szerint cukorral elkeverjük, és még negyed óráig forraljuk. Forrón üvegekbe töltjük, a tetejére egy-egy késhegynyi tartósítót szórunk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Az itt bemutatott alapreceptekhez keverhetjük az ízesítésként szánt fűszereket: kávét, vaníliát, fahéjat, de akár őrölt-főtt-darált héjasokat is: diót, mandulát, mogyorót stb. Rengeteg változatban elkészíthető. A fűszerlekvárnak szánt töklekvárt mindig főzőtökből készítsük, ne sütőtökből! 

A főzőtökös lekváralapot még kevésbé jellegzetes ízű almával is keverhetjük. A töklekvár-almalekvár alap párosítás nem csak fűszerlekvárok készítésére alkalmas, hanem olyan lekvárkülönlegességek elkészítéséhez is, melyek alapanyagai nem teremnek nálunk, így tisztán abból készítve a lekvárt igen drága terméket kapnánk. Narancs-, citrom-, banán-, ananász-, kivi lekvár is készíthető tök-alma lekvár alaphoz hozzáadva, így az egzotikus gyümölcs íze is megmarad, és a hazai termésű tök-alma gondoskodik arról, hogy ne legyen túl drága az alapanyagok összessége...

Sütőtökből is készülhet lekvár, csak ez jellegzetes íze miatt nem alkalmas fűszerlekvárok alapjának, hiszen elnyomná a hozzáadott fűszer aromáját.

Azonban a sütőtök-fahéj házasítás nagyon kellemes, sütőtök ízű végeredményt ad. Sütötök lekvárral kapcsolatban számos recept található meg az interneten, és elég sok változatot kipróbálhatunk, hiszen ezt főzhetjük is, de akár süthetjük is, majd pürésítjük és végül a hagyományos módon lekvárrá főzzük...

Azért jó fűszerlekvárnak, mert állagot ad, de íze nincs
Fotó: wikipedia

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szamócatermesztés: a letűnt aranykor

A Beregszásztól alig kőhajításnyira keletre elterülő Bene község lakói már több mint fél évszázaddal ezelőtt megtapasztalták, hogy a szamóca a náluk megtermelhető legjövedelmezőbb portéka. A vidék kedvező éghajlati adottságainak köszönhetően itt, a Csillagos-hegy tövében átlagosan két és fél-, három héttel korábban beérik a szamóca, mint a hágón túli versenytársaknál.

Gyógynövények ingyen, a város közepén

Elfeledkezett vásárlás közben a friss fűszernövényekről, de az üzletek már zárva vannak? Van, ahol emiatt már nem kell aggódni, mert bármikor ingyen hozzá lehet jutni.

A növénytermesztés két alaptörvénye

A Liebig-féle minimum elv és a pentozán hatás a kertészeti iskolák tananyagában az első szabályok között szerepelnek. Érdemes ezeket megismerni és alkalmazni, mivel a termés mennyisége, minősége és ezáltal sok pénz múlhat rajtuk. Egy kis kertben pont olyan hasznos az ismeretük, mint óriási területeken gazdálkodva.

Elverte a málnát a jégeső

Szerbiában az elmúlt másfél hónap heves esőzései, a szél és a jégeső miatt a málnatermés 30 százaléka tönkrement, ám nem ez az egyetlen gond.

Forgalomba hozatali engedélyt kapott egy rovaralapú trágya

Egy francia rovartenyésztő cég az első olyan vállalkozás, amelynek természetes, rovaralapú műtrágyája tanúsítványt és forgalomba hozatali engedélyt kapott.

Több gond volt vele, de kiváló a hazai sárgadinnye

Június elejétől egészen október közepéig, végéig lesz magyar sárgadinnye a piacon, az értékesítési szezont ugyanis a nagyobb termelők a fóliasátras termesztéssel kezdik és azzal is fejezik be. A korai kínálatból általában először a piacokra jut, most már azonban kellő mennyiség terem ahhoz is, hogy ellássák az áruházakat.

Biológiailag lebomló banánrostból készült cipő: egy lépés a fenntartható divat felé

Egy barcelónai székhelyű startup, az Indianes bemutatta a fenntartható és lebomló cipőinek a kollekcióját, amelyek mezőgazdasági cégek által kidobott banánrostból készültek. A hagyományos cipőktől eltérően maximum két éven belül lebomlanak.

Kötelező lesz a növényekkel beültetett homlokzat Bécsben

A növényekkel beültetett homlokzatnak köszönhetően könnyebb elviselni a nyári forróságot, mivel a gyorsan fejlődő növények levéltömege hatásosan hozzájárul a mikroklíma hűtéséhez.

Idén is nagy siker volt a „Szedd Magad” levendulaakció Tihanyban

Hatalmas érdeklődés mellett zajlott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság „Szedd Magad” levendulaakciója Tihanyban. A 3 héten át tartó program idén is sok látogatót vonzott: több mint húszezren éltek a levendulaszedés lehetőségével.

Ez a titka a zöldmunkának a szőlőben

A nagyszerű minőségű, optimális mennyiségű termés és a hatékony növényvédelem titka a szakszerű zöldmunka elvégzése. Erre évente akár 4-5 alkalommal is szükség van a szőlőben. Most megmutatjuk mi a titka mindennek.