Back to top

Jobban vonzzuk a kullancsokat, ha mobiltelefon van nálunk

Futni szeretne az erdőben? Egy jó kis piknikre gondolt a parkban? Ha nem akar kullancs csípéseket, jobb, ha nem viszi magával a mobiltelefonját. A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy a kullancsokat vonzza a 900 MHz-es elektromágneses sugárzás, különösen azokat, amelyek csípésükkel veszélyes betegségeket terjesztenek.

Sok kullancsfaj egyre gyakoribb előfordulása évtizedek óta megfigyelhető Európában. Még a nagyvárosok centrumában is megtalálhatók ott, ahol az emberek és házi kedvenceik a zöldövezetben tartózkodnak. Elsősorban az éghajlatváltozás a felelős a kullancsok számának növekedéséért, de

a legfrissebb kutatások azt is mutatják, hogy az elektromágneses sugárzás (EMF-Electro Magnetic Field), amely egyre gyakoribb a környezetünkben, és amely rádió- és televíziós állomások, mobiltelefonok és sok más eszköz forrása, felelős lehet a kullancsok előfordulásának növekedéséért.

A kullancsok viselkedésének kutatásában lengyel és szlovák állatorvosok, biológusok és villamosmérnökök vettek részt, és ennek eredményeit a Science Direct folyóiratban tették közzé. A kutatók először is leszögezték, hogy a mobiltelefonok által kibocsátott EMF nem közömbös a szervezetünkre. A tudósok eddig is ismerték az elektromágneses sugárzás negatív hatásait tucatnyi baktériumfajra, állatra és növényre. Az EMF a sejteket, valamint az egész állati és emberi szervezetet érinti, többek között az okozza az oxidatív stressz aktiválását, a sejtek metabolizmusának megváltozását, az immunválaszok megváltozását, valamint az ideg-, kardiovaszkuláris és reproduktív funkciók zavarát.

A legújabb tudományos publikációk bebizonyították, hogy az elektromágneses mező a kullancsokat is érinti, pontosabban mágnesként vonzza őket.

Érdekes módon a veszélyes baktériumokkal fertőzött kullancsok még jobban vonzódnak az EMF irányába. Megvizsgálták, hogy az EMF hogyan befolyásolja a közönséges kullancs (Ixodes ricinus) viselkedését, amely elsősorban a Lyme-kór terjesztéséről ismert. Az elemzés kimutatta, hogy a kullancsokat a 900 MHz-es sugárzás különösen vonzza, és ez az a sugárzási hossz, amelyet általában a legtöbb mobil eszköznél használnak, beleértve az okostelefonokat is.

De miért reagálnak a kullancsok az elektromágneses sugárzásra?

Valószínűleg a kullancsok mágneses érzékelésével kapcsolatos, az állatvilágban létezik az úgynevezett a hatodik érzék, amely a Föld geomágneses mezőjére reagál. A mesterséges elektromágneses sugárzás megzavarhatja ezt az érzékelést, és növeli a kullancsok mobilitását.

Ezenkívül feltételezhető, hogy a természetes elektromágneses sugárzás - amely kis mértékben minden élő szervezet tulajdonsága -, segít a kullancsoknak a megfelelő gazdaszervezetek felismerésében. Az viszont egyelőre nem ismert, hogy ez hogyan lehet hasznos funkció a kullancsok számára, mivel azok elsősorban a szaglásra támaszkodnak a gazdatest kiválasztásakor, miközben felismerik a bejövő potenciális gazdatest nedvességét, hőjét és szén-dioxid kibocsátását. Ennek megválaszolása, további kutatásokat igényel.

Ez a felismerés minden bizonnyal rossz hír azok számára, akik a természetben sem válnak meg a telefonjuktól. De jó azoknak, akik azt mondják, hogy a teljes pihenés érdekében érdemes otthon hagyni a készüléket, és az erdőben élvezni a fák susogását és a madarak énekét.

Forrás: 
forumakademickie.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Forgalomba hozatali engedélyt kapott egy rovaralapú trágya

Egy francia rovartenyésztő cég az első olyan vállalkozás, amelynek természetes, rovaralapú műtrágyája tanúsítványt és forgalomba hozatali engedélyt kapott.

Több gond volt vele, de kiváló a hazai sárgadinnye

Június elejétől egészen október közepéig, végéig lesz magyar sárgadinnye a piacon, az értékesítési szezont ugyanis a nagyobb termelők a fóliasátras termesztéssel kezdik és azzal is fejezik be. A korai kínálatból általában először a piacokra jut, most már azonban kellő mennyiség terem ahhoz is, hogy ellássák az áruházakat.

Erdészet a Bakony fővárosában

Magyarország legmagasabban fekvő városa, Zirc története több mint 800 évre tekint vissza. A Ciszterci Apátsághoz köthető, Bakony fővárosaként is emlegetett településen gazdálkodik a VERGA Zrt. Zirci Erdészete.

Kötelező lesz a növényekkel beültetett homlokzat Bécsben

A növényekkel beültetett homlokzatnak köszönhetően könnyebb elviselni a nyári forróságot, mivel a gyorsan fejlődő növények levéltömege hatásosan hozzájárul a mikroklíma hűtéséhez.

Idén is nagy siker volt a „Szedd Magad” levendulaakció Tihanyban

Hatalmas érdeklődés mellett zajlott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság „Szedd Magad” levendulaakciója Tihanyban. A 3 héten át tartó program idén is sok látogatót vonzott: több mint húszezren éltek a levendulaszedés lehetőségével.

Teljes kikapcsolódásra vágyik? Keresse föl Kaszót!

Hazánk legnagyobb síkvidéki erdőtömbjét a Kaszó Zrt. kezeli. A rengeteg közepében, egy mesebeli kis településen, Kaszópusztán működik az erdőgazdaság központja, és ott várja a vendégeket a legendás kaszói vadászház és üdülő is. A térség vonzerejét növeli még a szintén az erdőgazdaság által működtetett kaszói kisvasút, amely az Európában is egyedülálló Baláta-tóhoz viszi a kirándulókat.

Ez a titka a zöldmunkának a szőlőben

A nagyszerű minőségű, optimális mennyiségű termés és a hatékony növényvédelem titka a szakszerű zöldmunka elvégzése. Erre évente akár 4-5 alkalommal is szükség van a szőlőben. Most megmutatjuk mi a titka mindennek.

Az évszázad vételének tartják az eladósorba került gazdaságot

„Lenyűgöző! Ez egy olyan birtok, melyhez fogható százévente egyszer kerül piacra” – fogalmazott egy brit árverésvezető egy, Írország Edenberry nevű településének határában elterülő, augusztusban kalapács alá kerülő gazdaságról. Lássuk, mi áll a hangzatok szavak mögött!

Óriási érdeklődés kísérte az Online Erdei Iskola sorozatot

Közel 120 ezren tekintették meg az Országos Erdészeti Egyesület által indított Online Erdei Iskola sorozat videóit az interneten. A május elején, a Madarak és fák napján kezdődött sorozat az állami és magán erdőgazdaságok rendhagyó erdei iskolai foglalkozásait mutatta be a járványhelyzet miatt otthon lévő iskolás gyerekeknek.

A gazdák folyamatosan a társadalom célkeresztjében vannak

A német és a francia farmerek harmada veszített a motivációjából a folytonos szekálás miatt, vagyis amiatt, hogy a növényvédőszer-használattól kezdve az állatjóléten át egy csomó témában ők váltak a társadalom céltáblájává. A magyar és az olasz gazdák viszont mindebből alig érzékelnek valamit – derült ki a Copa Cogeca friss felméréséből.