Back to top

Nem sokáig tudta nézni az üres istállóját

Az idei februári lapszámunkban számoltunk be arról, hogy Móró Lajos korábbi válogatott négyesfogat-hajtó, a Hungária Lovas Sportegyesület kétszeres magyar hajtóderby-győztese két évtized után „szögre akasztotta az ostort”.

Jelen cikk a Pegazus 2020/6-os számában jelent meg (a szerk.).

Móró Lajos jó lóra tett
Május első hetében futottunk össze és egy kis helyzetjelentésre voltunk kíváncsiak.

• Hogy bírja ló nélkül ebben a vírushelyzetben?

– Lovasembert zavarja az üres istálló, és nekem is hiányzott a lószag és a ló. Lehet, hogy ebben a vírushelyzet is közrejátszott, lényeg a lényeg, ha nem is telt meg az istálló, de már három német félvér ló van. És talán a szerencsének, talán a véletlennek köszönhetem, hogy összejöttem Szotyori Nagy Kristóffal, a Díjugrató Szakág vezetőjével, és megállapodtunk, hogy az etyeki bázison a sportistálló szakmai irányításába bekapcsolódik, és az egyesületem eredeti célkitűzésének megfelelően utánpótlás lovasok felkészítését vállalja.

A díjugratósport tárgyi feltételei megvannak, adott a fedett lovarda, a szabadtéri pálya és az ugrópark akadályai is minden igényt kielégítenek a jövőben a felkészülésben.

• Említette, hogy jelenleg három ló van az istállóban, bővül az állomány?

– Nem tervezem. Egy-két bértartó jelentkezett lóval és utánpótlás korú fiatallal, ezek ismerőseim köréből kerültek ki. Ma még ketten, Junek Lilla és Szabuni Hana dolgoznak itt Szotyori Nagy Kristóffal, és én jómagam is nyeregbe szállok, rám is rám fér néhány „lovaslecke”.

• Hogyan tovább?

– Az eredeti célkitűzésnél maradunk, utánpótlásműhelyként szeretném működtetni.

Együtt a csapat
• Fogatot nem épít?

– Egyelőre nem, hisz nincs se kocsi, se alkalmas ló, se szerszám, se szándék, de azt azért nem mondom, hogy soha.

• Szotyori Nagy Kristófot telefonon értük utol, nála is érdeklődtünk a friss hírről. Véletlen volt a találkozás? Hogy fogadta, hogy új bázissal, taggal bővült a díjugrató szakág?

– Valójában Lajost ismertem a lovasvilágból, távolról, onnan jött a találkozás, hogy a nagyobbik fiam odavolt és van a fogathajtósportért, és nekem is vannak ehhez a sikerszakághoz családi kötődéseim, hisz nagyapám, Babochay Sándor – aki fiam dédapja – nagy egyénisége volt a fogatsportnak. Lovascsalád vagyunk, hisz feleségem az Epona lovasiskolában dolgozik. Tóth Tamás révén jutottam el Lajos etyeki bázisára, és néhány versenyre, ahol ő indult.

Járogattunk Etyekre, és amikor a fogathajtást befejezte, egyik alkalommal leültünk és körvonalazta, hogy valamit akarna csinálni, mert ló nélkül nem az igazi. Így indult el a kapcsolat.

• Mit szól ahhoz, hogy új díjugró utánpótlásbázis helye lehet Etyek?

– Mint szakágelnök, és mint lovasember, természetesen örülök, igényesen kialakított lovasobjektum, olyan „Mórós”, hisz Lajos igényes volt a fogatsportban is, elegáns fogata sokunkat lenyűgözött. Ez a létesítmény adott egy igényes és eredményes szakmai munkához. Jelenleg két utánpótlás korú lovas hölggyel dolgozunk, Junek Lillával és Szabuni Hanával, mindketten tehetségesek és jó lovakon dolgoznak, túl vannak a sikeres rajtengedélyvizsgán. Ha lesz kitartásuk, szorgalmuk, néhány év múlva hallhatunk róluk. Ezekkel a feltételekkel és lovakkal a gyermek kategória legjobbjai közé juthatnak és továbbléphetnek.

• Lajos is nyeregbe száll, és lehet azt mondani, hogy jó lóra tett ezúttal is?

– Természetesen, hisz az ő etyeki lovasbázisa a legmagasabb szintre való felkészülésre, felkészítésre is alkalmas. A díjugratásra óriási igény van itthon, és kortalan sport. Lajos is kacérkodik az ugrósporttal, de egyelőre amatőr szinten.

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2020/6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Látványos, cuki és finom - a gelloway marha

Skócia délnyugati részén élő gallokról kapta a nevét, őse a vikingekkel érkezett e vidékre. Az egyik legősibb húsmarha fajta sötét színű, göndör, hód-bundához hasonló szőrzetű és szarvtalan, nagyszerűen alkalmazkodott a skót vidék zord éghajlatához. Magyarországra 1998-ban kerültek be az első tenyészüszők. Főként a fekete és az öves színváltozat terjedt el.

Glifozátmaradvány a trágyában

Japán fürjekkel végzett korábbi kísérletek kimutatták, hogy miként halmozódik fel a baromfitápban lévő glifozát a madarak ürülékében. Ezekben a kísérletekben a fürjek egyik csoportját glifozáttal szennyezett táppal, a másik csoportot pedig glifozátot nem tartalmazó, organikus takarmánnyal etették.

Népszerű a székely nyúl - Tudományos munka és hobbi a nemesítés

„Nem használ bicskát evés közben” – felelte a fiatal állatorvos, amikor egy interjúban arról kérdezték, hogy milyen székely jellegzetessége van a nyúlnak. Viszont nagyon jól alkalmazkodik a helyi időjárási viszonyokhoz, semmilyen kényeztetést nem igényel, sőt, ez nem is ajánlott.

Fiatal sertéstenyésztő elkötelezve a berkshire mellett

Hívták már tévéműsorba házasodni; 2019-ben ígéretes szakmai pályafutás kapujában álló fiatal gazdaként neki ítélték a Bokodi Sándor-díjat. Épp egy tanyafelújítás közepén tart, ennek ellenére a Tiszához igyekvő városiak, külföldiek állandóan megállnak nála nézelődni, mert Csikós István minden érdeklődőt szívesen fogad.

Fejőrobotok Mezőhegyesen – sikeres a tehénállomány beszoktatása

Október 2-án 181 tehén áthajtásával kezdődött meg a 2,7 milliárd forintos beruházással elkészült robotizált istállók beüzemelése Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság tejgazdaságában. Ilyen léptékű beszoktatásra még nem volt példa, mint ahogy arra sem, hogy a tejtermelés az első napokban nem, hogy visszaesett volna, hanem 6%-kal nőtt.

Lovastorna versenyek a koronavírus idején

Belépéskor lázmérés, maszk a lelátón, kézfertőtlenítő a műló mellett. Nem egyszerű versenyezni, versenyt szervezni olyankor, amikor ennyire gyorsan változik a világ körülöttünk, sőt, már azt is nehéz megítélni, mi a helyes döntés: versenyezni, vagy inkább otthon maradni.

Elegáns és kecses: a lipicai ló

Szilvásvárad közel hetven éve ad otthont egy elegáns, hegyvidékhez szokott, nagy tenyészértékű fajtának, amely nemcsak nemzetközi versenyeken, de akár a filmvásznon is megállja a helyét. A csikók sötéten születnek, később lesznek pej, szürke vagy egészen világos színűek.

Az erdő és a víz harmóniája

A Gemenci-erdő nemcsak Magyarország legnagyobb ártéri erdeje, hanem európai viszonylatban is egyedülálló. A térségben gazdálkodó Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. igyekszik az erdő- és vadgazdálkodási feladatai mellett mind többekkel megismertetni Gemenc látnivalóit, természeti értékeit. Nem utolsósorban kényelmes szállást és finom helyi ételeket is kínál egyebek közt a Pörbölyi Vendégházban.

Időutazás egy élő majorságban

A Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely ősszel is szeretné megismertetni a kicsikkel és nagyokkal a régi idők szokásait és a kertművelést, valamint felhívni a figyelmet a felelős állattartásra.

Hogyan barátkozzunk macskákkal?

A sussexi és a portsmouthi egyetem pszichológusainak egy csoportja megfejtette a macskákkal való kapcsolatépítés titkát. Nem kell más csak egy lassú pislantás…