Back to top

Nem sokáig tudta nézni az üres istállóját

Az idei februári lapszámunkban számoltunk be arról, hogy Móró Lajos korábbi válogatott négyesfogat-hajtó, a Hungária Lovas Sportegyesület kétszeres magyar hajtóderby-győztese két évtized után „szögre akasztotta az ostort”.

Jelen cikk a Pegazus 2020/6-os számában jelent meg (a szerk.).

Móró Lajos jó lóra tett
Május első hetében futottunk össze és egy kis helyzetjelentésre voltunk kíváncsiak.

• Hogy bírja ló nélkül ebben a vírushelyzetben?

– Lovasembert zavarja az üres istálló, és nekem is hiányzott a lószag és a ló. Lehet, hogy ebben a vírushelyzet is közrejátszott, lényeg a lényeg, ha nem is telt meg az istálló, de már három német félvér ló van. És talán a szerencsének, talán a véletlennek köszönhetem, hogy összejöttem Szotyori Nagy Kristóffal, a Díjugrató Szakág vezetőjével, és megállapodtunk, hogy az etyeki bázison a sportistálló szakmai irányításába bekapcsolódik, és az egyesületem eredeti célkitűzésének megfelelően utánpótlás lovasok felkészítését vállalja.

A díjugratósport tárgyi feltételei megvannak, adott a fedett lovarda, a szabadtéri pálya és az ugrópark akadályai is minden igényt kielégítenek a jövőben a felkészülésben.

• Említette, hogy jelenleg három ló van az istállóban, bővül az állomány?

– Nem tervezem. Egy-két bértartó jelentkezett lóval és utánpótlás korú fiatallal, ezek ismerőseim köréből kerültek ki. Ma még ketten, Junek Lilla és Szabuni Hana dolgoznak itt Szotyori Nagy Kristóffal, és én jómagam is nyeregbe szállok, rám is rám fér néhány „lovaslecke”.

• Hogyan tovább?

– Az eredeti célkitűzésnél maradunk, utánpótlásműhelyként szeretném működtetni.

Együtt a csapat
• Fogatot nem épít?

– Egyelőre nem, hisz nincs se kocsi, se alkalmas ló, se szerszám, se szándék, de azt azért nem mondom, hogy soha.

• Szotyori Nagy Kristófot telefonon értük utol, nála is érdeklődtünk a friss hírről. Véletlen volt a találkozás? Hogy fogadta, hogy új bázissal, taggal bővült a díjugrató szakág?

– Valójában Lajost ismertem a lovasvilágból, távolról, onnan jött a találkozás, hogy a nagyobbik fiam odavolt és van a fogathajtósportért, és nekem is vannak ehhez a sikerszakághoz családi kötődéseim, hisz nagyapám, Babochay Sándor – aki fiam dédapja – nagy egyénisége volt a fogatsportnak. Lovascsalád vagyunk, hisz feleségem az Epona lovasiskolában dolgozik. Tóth Tamás révén jutottam el Lajos etyeki bázisára, és néhány versenyre, ahol ő indult.

Járogattunk Etyekre, és amikor a fogathajtást befejezte, egyik alkalommal leültünk és körvonalazta, hogy valamit akarna csinálni, mert ló nélkül nem az igazi. Így indult el a kapcsolat.

• Mit szól ahhoz, hogy új díjugró utánpótlásbázis helye lehet Etyek?

– Mint szakágelnök, és mint lovasember, természetesen örülök, igényesen kialakított lovasobjektum, olyan „Mórós”, hisz Lajos igényes volt a fogatsportban is, elegáns fogata sokunkat lenyűgözött. Ez a létesítmény adott egy igényes és eredményes szakmai munkához. Jelenleg két utánpótlás korú lovas hölggyel dolgozunk, Junek Lillával és Szabuni Hanával, mindketten tehetségesek és jó lovakon dolgoznak, túl vannak a sikeres rajtengedélyvizsgán. Ha lesz kitartásuk, szorgalmuk, néhány év múlva hallhatunk róluk. Ezekkel a feltételekkel és lovakkal a gyermek kategória legjobbjai közé juthatnak és továbbléphetnek.

• Lajos is nyeregbe száll, és lehet azt mondani, hogy jó lóra tett ezúttal is?

– Természetesen, hisz az ő etyeki lovasbázisa a legmagasabb szintre való felkészülésre, felkészítésre is alkalmas. A díjugratásra óriási igény van itthon, és kortalan sport. Lajos is kacérkodik az ugrósporttal, de egyelőre amatőr szinten.

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2020/6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Húsvéti nyusziból nem lesz pecsenye

Béres Péter családjával a Pest megyei Pusztazámoron él. Bence fiúk kérésére 4-5 éve vásárolták meg az első nyuszit, aki nem házi kedvencként, hanem tenyészállatként volt tartva, mert a családban mindenki szereti a nyúlhúst.

Lipicaiak - útban a halhatatlanság felé?

A közelmúltban jött a hír, hogy nyolc közép-európai ország közös előterjesztésben beadta pályázatát az UNESCO-nak, hogy vegye fel a lipicai lótenyésztéshez köthető hagyományokat az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára. Hansághy Pétert kérdeztük, aki az egyik meghatározó szereplője az ügynek.

A gazdák folyamatosan a társadalom célkeresztjében vannak

A német és a francia farmerek harmada veszített a motivációjából a folytonos szekálás miatt, vagyis amiatt, hogy a növényvédőszer-használattól kezdve az állatjóléten át egy csomó témában ők váltak a társadalom céltáblájává. A magyar és az olasz gazdák viszont mindebből alig érzékelnek valamit – derült ki a Copa Cogeca friss felméréséből.

Jó lóra tettek a mezőhegyesi félvérekkel

A nemzeti kincseink közt számon tartott furioso-north star, más néven mező­hegyesi ­félvér tenyésztése közel két évszázados hagyományokkal rendelkezik. Nemesítése, genetikájának megőrzése a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) egyik kiemelt feladata.

A kecsketartás csak távolról romantikus - Egy kezdő állattartó kalandjai

Városiként költöztünk pár éve falura, az első pillanattól kezdve az önellátás szándékával, állatokat tartva, növényeket nevelve. A kezdők vakmerőségével ugrottunk fejest, és noha bicskánk eddig még nem tört bele az önként vállalt létformába, pár tanulságos pofont már kiosztott nekünk az élet.

Az angus szarvasmarhákban találta meg számítását a fiatal gazda

Új, havi rendszerességgel megjelenő cikksorozatot indítunk útjára a Magyar Mezőgazdaság hetilap hasábjain: ebben olyan gazdaságokról írunk, melyeket fiatal, ambiciózus gazdálkodók vezetnek. A sorozat első cikkében az angus szarvasmarhákat is tenyésztő, azok húsát saját vágópontjukon feldolgozó kisoroszi Molnár Családi Gazdasággal foglalkozunk. Ízelítőnk következik.

eShepherd az intelligens jeladó

Az ausztrál fejlesztésű jeladó virtuális kerítésként is szolgál, és lehetővé teszi az állatok szinte állandó megfigyelését.

Takarékbank: kissé javuló várakozások, de jelentős bizonytalanság jellemzi az agráriumot

Kissé javultak az agrárium szereplőinek várakozásai a második negyedév végére az első negyedévhez képest, de továbbra bizonytalanság jellemzi az ágazatot, főként a koronavírus-járvány miatt beszűkült exportlehetőségek, és a tavaszi aszály miatt - közölte Hollósi Dávid a Takarékbank agrár üzletágának szűk körű elemzői sajtó-háttérbeszélgetésén hétfőn, Budapesten.

Átmeneti támogatást igényelhetnek a sertéstartók

2020. június 29. és július 12. között adhatják be támogatási kérelmeiket a sertéstartók a miniszteri rendelet alapján kiírt átmeneti támogatásra.

Kiterjesztett valóság az istállóban

A tehenek tevékenységét megfigyelő rendszerek (AMS) már most is hasznos egyedi és állományadatokat szolgáltatnak, de a kiterjesztett valóság rendszerek fejlődése és elterjedése hamarosan képes lehet szinte életre kelteni ezeket az adatokat.