Back to top

Nem sokáig tudta nézni az üres istállóját

Az idei februári lapszámunkban számoltunk be arról, hogy Móró Lajos korábbi válogatott négyesfogat-hajtó, a Hungária Lovas Sportegyesület kétszeres magyar hajtóderby-győztese két évtized után „szögre akasztotta az ostort”.

Jelen cikk a Pegazus 2020/6-os számában jelent meg (a szerk.).

Móró Lajos jó lóra tett
Május első hetében futottunk össze és egy kis helyzetjelentésre voltunk kíváncsiak.

• Hogy bírja ló nélkül ebben a vírushelyzetben?

– Lovasembert zavarja az üres istálló, és nekem is hiányzott a lószag és a ló. Lehet, hogy ebben a vírushelyzet is közrejátszott, lényeg a lényeg, ha nem is telt meg az istálló, de már három német félvér ló van. És talán a szerencsének, talán a véletlennek köszönhetem, hogy összejöttem Szotyori Nagy Kristóffal, a Díjugrató Szakág vezetőjével, és megállapodtunk, hogy az etyeki bázison a sportistálló szakmai irányításába bekapcsolódik, és az egyesületem eredeti célkitűzésének megfelelően utánpótlás lovasok felkészítését vállalja.

A díjugratósport tárgyi feltételei megvannak, adott a fedett lovarda, a szabadtéri pálya és az ugrópark akadályai is minden igényt kielégítenek a jövőben a felkészülésben.

• Említette, hogy jelenleg három ló van az istállóban, bővül az állomány?

– Nem tervezem. Egy-két bértartó jelentkezett lóval és utánpótlás korú fiatallal, ezek ismerőseim köréből kerültek ki. Ma még ketten, Junek Lilla és Szabuni Hana dolgoznak itt Szotyori Nagy Kristóffal, és én jómagam is nyeregbe szállok, rám is rám fér néhány „lovaslecke”.

• Hogyan tovább?

– Az eredeti célkitűzésnél maradunk, utánpótlásműhelyként szeretném működtetni.

Együtt a csapat
• Fogatot nem épít?

– Egyelőre nem, hisz nincs se kocsi, se alkalmas ló, se szerszám, se szándék, de azt azért nem mondom, hogy soha.

• Szotyori Nagy Kristófot telefonon értük utol, nála is érdeklődtünk a friss hírről. Véletlen volt a találkozás? Hogy fogadta, hogy új bázissal, taggal bővült a díjugrató szakág?

– Valójában Lajost ismertem a lovasvilágból, távolról, onnan jött a találkozás, hogy a nagyobbik fiam odavolt és van a fogathajtósportért, és nekem is vannak ehhez a sikerszakághoz családi kötődéseim, hisz nagyapám, Babochay Sándor – aki fiam dédapja – nagy egyénisége volt a fogatsportnak. Lovascsalád vagyunk, hisz feleségem az Epona lovasiskolában dolgozik. Tóth Tamás révén jutottam el Lajos etyeki bázisára, és néhány versenyre, ahol ő indult.

Járogattunk Etyekre, és amikor a fogathajtást befejezte, egyik alkalommal leültünk és körvonalazta, hogy valamit akarna csinálni, mert ló nélkül nem az igazi. Így indult el a kapcsolat.

• Mit szól ahhoz, hogy új díjugró utánpótlásbázis helye lehet Etyek?

– Mint szakágelnök, és mint lovasember, természetesen örülök, igényesen kialakított lovasobjektum, olyan „Mórós”, hisz Lajos igényes volt a fogatsportban is, elegáns fogata sokunkat lenyűgözött. Ez a létesítmény adott egy igényes és eredményes szakmai munkához. Jelenleg két utánpótlás korú lovas hölggyel dolgozunk, Junek Lillával és Szabuni Hanával, mindketten tehetségesek és jó lovakon dolgoznak, túl vannak a sikeres rajtengedélyvizsgán. Ha lesz kitartásuk, szorgalmuk, néhány év múlva hallhatunk róluk. Ezekkel a feltételekkel és lovakkal a gyermek kategória legjobbjai közé juthatnak és továbbléphetnek.

• Lajos is nyeregbe száll, és lehet azt mondani, hogy jó lóra tett ezúttal is?

– Természetesen, hisz az ő etyeki lovasbázisa a legmagasabb szintre való felkészülésre, felkészítésre is alkalmas. A díjugratásra óriási igény van itthon, és kortalan sport. Lajos is kacérkodik az ugrósporttal, de egyelőre amatőr szinten.

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2020/6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kérek egy feketét

Idén a fiatal lovak országos bajnokságán népes mezőny gyűlt össze, számos ígéretes fiatal lóval. Közülük kettőt emelnénk most ki, Barrosa Noirt, aki Técsy-Papp Gabriellával lett az ötéves lovak bajnoka, és Brillant Mokka Sahnét, aki Gálfi Antóniával nyerte meg a hatéves lovak bajnokságát.

Veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajta lett az akhal-teke ősi lófajta

Új fajtával bővült a hazánkban tenyésztett, veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták köre. Az akhal-teke lófajtát már honfoglalás-kori őseink is ismerték és használták, mára azonban állománya jelentősen visszaszorult, mindössze 68 törzskönyvben nyilvántartott egyede él a lelkes tenyésztőknél.

Fiatal gazda - angus marhák, bio kömény és egy füstölgő puskacső

Le sem tagadhatná, hogy ízig-vérig a vidék gyermeke. Somogyország változatos természeti adottságait élvezi, amelyek sokszor bizony megpróbáltatások elé állítják e fiatal hölgyet. Na, nem mintha elmenekülne előlük, sőt keresi a kihívásokat. Első ránézésre is szembetűnik, nem mindennapos gazdával van dolgunk; és ezt csak tetézi kitartása, amit az élet különböző területein már többször bizonyított.

Döntéstámogató rendszerek az állattartásban

Manapság a nagy cégek leginkább az SAP vállalatirányítási rendszert használják a cég folyamatainak ellenőrzésre. Összességében világszerte 12 millió felhasználó alkalmaz SAP-rendszert, amely az ügyviteli megoldások területén kimagasló szám. Azonban a NAK TechLab programjában számos olyan startup „kerül elő”, amely előbb-utóbb akár komoly konkurenciája is lehet az SAP-nak.

A törpemalacok és a kutyák viselkedését hasonlították össze etológusok

Az ELTE Etológia Tanszék kutatói legújabb kutatásuk során azt hasonlították össze, hogy mennyire keresik a családban élő fiatal kutyák és a törpemalacok az ember közelségét egy új környezetben.

50 milliárdos beruházás Vas megyében

140 millió euró értékű fejlesztésbe kezdett a Nestlé Hungária a büki üzemében. Az élelmiszeripari beruházás 160 új munkahelyet teremt a térség számára. A Vas megyei gyártóközpont már most is több mint 500 embernek ad munkát és az egyik legjelentősebb és legmodernebb állateledel gyár Európában.

„Figyelsz egyáltalán? Mindegy, a macskámmal majd megbeszélem”

A mai világban a technológiai fejlődésnek köszönhetően annyi mindenre találnak megoldást, ami épp ésszel felfoghatatlan. Noha az ember eddig is tisztában volt nagyjából, hogy háziállata mit akar egy-egy ugatással, nyávogással üzenni gazdájának, de mostanra áttört a jég, a gazdik már szinte elkvaterkázhatnak szeretett kedvencükkel. „Minek a szociális élet? Mindent meg tudok beszélni a macskámmal!”

Klímaváltozás és állattudományok

Az agrárium és a klímaváltozás kölcsönhatásában az ágazat szereplői kétfrontos háborúra kényszerülnek: egyszerre kell védekezniük a klímaváltozásért a mezőgazdaságot okoló támadásokkal szemben, és alkalmazkodniuk a termelési körülmények változásához.

A világ legdrágább hamburgere Gordon Ramsay-től

A híres Michelin-csillagos brit séf új éttermet nyit Londonban, ahol hamburgereket kínálnak majd, ám aki megkóstolná, annak mélyen a pénztárcába kell nyúlnia.

27 újonnan felfedezett vírus a méheken!

Egy nemzetközi kutatócsapat 27 ismeretlen vírust fedezett fel a mézelő méhen és más méhfajokon. Az eredmény segíthet olyan stratégiák kidolgozásában, melyekkel a jövőben megállíthatják a beporzók vírusos fertőzéseit - állítják a kutatók.