0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Péter és Pál napja? Elkezdődött az aratás

Tápiószőlős határában a ceglédi Agrostart Kft. gépei az őszi árpa betakarítását végzik. Országszerte idén is a hagyományos időben, „Péterpálkor” megkezdődött a kalászosok aratása.

Képgalériánkat ide, vagy a képre kattintva tekintheti meg.

Az őszi gabonaféléket tavaly 1,4 millió hektáron vetettek, ebből az őszi búza (durumbúza nélkül) vetésterülete 994,8 ezer hektár volt, az őszi rozsé pedig 31,5 ezer hektár. A tavaszi vetések így alakultak: árpa 28,8 ezer hektár, zab 22,4 ezer hektár, szemes cirok 22,6 ezer hektár, tavaszi búza 7,6 ezer hektár – olvasható a NAIK előzetes statisztikáiban.

Az első félév időjárása nem kedvezett a növénytermesztésnek, a tavaszi, 10 hétig tartó aszály komoly veszteséget okozott az őszi vetésű növényeknél. A Medérd utáni esőzések még a hosszabb érési idejű gabonák szemtelítődésében még segíthetnek, ám a viharokkal érkezett nagy mennyiségű csapadék sok helyen károkat okozott.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakértői szerint búzából közepes termésre van kilátás, Baranyában például árpánál hektáronként 4,5-5,5 tonnára lehet számítani, búzánál hektáronként 5-6,5 tonnát becsülnek.

Hagyomány

Péter és Pál napja hagyományosan az aratás kezdete. A néphagyomány úgy tartja, ezen a napon a “a búza töve megszakad” és elkezdődhet a betakarítás. Mivel dologtiltó nap is volt, ezért csak jelképesen, egy-egy kaszasuhintással kezdték meg a munkát.

Péter apostol, vagyis Szent Péter volt Róma első püspöke, az első pápa. A katolikus hagyomány szerint Jézus neki adta a mennyország kulcsait. Pál apostol a korai kereszténység jelentős alakja volt, akinek kiemelkedő szerepe volt a katolikus vallás elterjesztésében. Névnapjuk azért van június 29-én, mert a legendák szerint i.sz. 67-ben, Rómában, mindkettőjüket ezen a napon végezték ki.

Emléknap

A Parlament 2020. június 29-ei ülésén Kövér László, az Országgyűlés elnöke napirend előtt megemlékezett arról, hogy ez a nap, Péter és Pál napja, az aratás kezdetének napja és 2012 óta a kuláküldözések idején tönkretett magyar gazdák emléknapja is egyben. Hozzátette: azokra a módosabb parasztgazdákra emlékeznek, akiket a kommunista diktatúra alatt kuláknak bélyegeztek, ezért elvették a vagyonukat, derékba törték az életüket.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu