Back to top

Termesztés tőzeg nélkül?

A világjárvány elcsendesülése után várhatóan mind több hír bukkan fel a fenntarthatósággal kapcsolatban. A témában a kertészeti ágazat is érintett, például a nagy szén-dioxid-kibocsátással kitermelt tőzeg felhasználása miatt. A német Taspo szakújság májusi mellékletében növénytermesztők és kereskedők számoltak be legújabb tapasztalataikról. Katrin Klawitter újságírónő cikkeiből szemléztünk.

A 2050-ig szóló éghajlatvédelmi terv és a koalíciós megállapodás a tőzegfelhasználás számottevő csökkentését írja elő Németországban. A fosszilis nyersanyag kitermelése során ugyanis sok üvegházhatású gáz kerül a légkörbe, a 7-8 millió köbméter ter­mesztőközeg kinyerése 2 millió tonna szén-dioxid-kibocsátásnak felel meg. Emellett megsemmisülhetnek az állatok és növények életteréül szolgáló tőzeglápok. A szövetségi élelmezésügyi és mezőgazdasági minisztérium a Thünen Intézet, valamint a Julius Kühn Intézet közreműködésével stratégiát dolgozott ki a tőzegfelhasználás csökkentésére, annak részleteit a februárban Berlinben rendezett konferencián ismertették. A rendezvényen mintegy 140, különböző iparágakat képviselő szakember gyűlt össze. A szakértők egyetértettek abban, hogy a társadalmi elvárásoknak megfelelően a közeljövőben növekedni fog a tőzegmentes termékek kereslete. A kertészetek, élelmiszerboltok tapasztalatai máris alátámasztják ezt a változást. A tőzeghasználatot tehát vissza kell szorítani, de vajon hogyan? Egyáltalán, felkészült erre a kertészeti ágazat?

A konferencián ismertették azokat a szerves és ásványi eredetű anyagokat, amelyekkel helyettesíteni lehetne a tőzeget. Az előadók beszámoltak a csökkentett tőzegtartalmú közegekkel kapcsolatos tapasztalatokról, és bemutattak olyan megoldásokat, amelyek új lehetőségeket nyitnak meg a kertészek számára.

Hiányzó ismeretek

A kertészeti üzemek nagy részében még használják a tőzeget. Az elhagyására, kiváltására irányuló kutatások, tesztek és kísérletek nagy erőkkel folynak, és a technológiai tapasztalatok gyűjtése is nagyon fontos. Az a termesztő, aki csökkenteni vagy akár teljesen mellőzni szeretné a tőzeg használatát, a továbbiakban nem tud a régi, jól bevált módszerekkel dolgozni. Új ismeretekre lesz szüksége a biológiai, kémiai és fizikai összefüggések területén. Erwin Seidemann, az ausztriai Seidemann Bio kertészet tulajdonosa 2014-ben mindössze három hónap alatt állt át a korábbi 40 százalékos tőzegfelhasználási arányról a tőzegmentes fűszer- és zöldségtermesztésre. Elárulta, hogy hat évébe telt, mire megtalálta azt a keveréket, amelyet minden kultúrájában alkalmazni tud.

A tőzeg nélküli termelés csak akkor működik, ha a kertészek ismerik a tőzeget helyettesítő anyagok tulajdonságait és azokat rendszeres mintavételekkel nyomon követik, ellenőrzik és elemzik. Ehhez segítségül az LVG-Heidelberg (állami oktatási és kutatási intézet) egy összefoglaló táblázatot is készített, amelyben a különböző közegekben alkalmazott kiindulási anyagok, összetevők tulajdonságait részletezte.

Akik bátrak és mernek váltani, számos előnyt kovácsolhatnak a tőzeg elhagyásából a növény minősége, reklám és értékesítés szempontjából, ám gazdaságilag egyelőre nem biztos, hogy kifizetődő a váltás. Josef Gramann, a Gramoflor ügyvezető igazgatója szerint fontos, hogy a termesztőközeg legyen jól használható és megfizethető, akár csökkentett tőzegtartalmú, akár teljesen tőzegmentes változatról van szó. Jelenleg viszont a kereskedők még nem hajlandók a tőzegmentes termékekért többet fizetni.

Felhasználásszámokban

• A Németországban gyártott hobbi és profi kertészeti virágföldek átlagosan 81% tőzeget tartalmaznak.

• Évente átlagosan 66 millió köbméter tőzeget termeltek ki Európában 2012 és 2016 között, ebből 26 millió köbmétert kertészeti célokra.

• A német zöldségtermesztésben évente mintegy 400 ezer köbméter tőzeget használnak.

• A kertészeti célra felhasznált tőzeg legnagyobb részre a Baltikumból, Németországból és Írországból származik.

• Németországban évente 7-8 millió köbméter tőzeget használnak fel a virágföld-keverékekhez.

Nő az érdeklődés

A német kertészeti árudákban évről évre nagyobb a csökkentett tőzegtartalmú és a tőzegmentes virágföldek kereslete, és ehhez igazodni kell, mondta Michael Kutter. A Kutter Gartencenter tulajdonosa ezért sok olyan növényt árul, amelyet tőzegszegény virágföldben termesztettek. A tőzeget egyáltalán nem tartalmazó közegekkel kapcsolatban azonban sok akadályt lát: például nehézkesebb az azokban lévő növények öntözése akár az árudában, akár a vásárlóknál. A tőzeg teljes elhagyásától ezért tartózkodik, de szállítópartnereitől elvárja, hogy kevesebb tőzeget használjanak fel.

Heiko Mencke, a Mencke gartencenter tulajdonosa is arról számolt be, hogy természetvédelmi megfontolásból, vagy az önellátó életmódból adódóan, illetve akár a népszerű magaságyások fenntartása miatt egyre többen keresik a tőzegmentes bio földkeveréket.

Tapasztalatai szerint a tőzegmentességről eltérően vélekednek az emberek, az idősebbek ismerik és régóta használják a tőzeges virágföldeket, más típusú közegeket viszont nehezen fogadnak el, főleg, ha elmaradnak a sikerek, mivel ezeket teljesen másképp kell használni. A fiatal „városi kertészek” viszont nyitottak a tőzegmentes újdonságokra, legyen az virágföld vagy cserepes növény.

A Toom Baumarkt barkácsáru­ház­lánc célkitűzése, hogy 2025-re teljesen átállnak tőzegmentes termékekre. A lánc egyébként már 2016-tól – elsőként az ilyen típusú áruházak közül – fokozatosan csökkentette a tőzeg arányát a sajátmárkás földkeverékekben és más termékeinél is.

Két speciális földkeverék kivételével már most is 70%-nál nagyobb az aránya tőzeghelyettesítő összetevőknek.

2019 óta pedig Pro Planet címkével látják el azokat a termékeket, amelyeknél legalább a felére csökkentették a tőzeg mennyiségét, így igyekeznek további vásárlók érdeklődését felkelteni.

Parkok, zöldfelületek

Az elmúlt évek száraz nyarai és általában a klímaváltozás miatt várhatóan a közterületeken használt közegek összetétele is változni fog. Jonas Rothenhöfer, a Frux GaLaBau minőségügyi és termékmenedzsere elmondta, hogy ők már felkészültek erre, a virágföldek és az általuk használt anyagok tőzegtartalmát csökkentették, sőt néhány termékükben teljesen elhagyták a tőzeget. Erre azért is szükség volt, mert a nyarak egyre melegebbek és szárazabbak, a talajnak jobban kell tárolnia a vizet és a tápanyagokat, hogy az elültetett növények ellenállóbbá váljanak a tartós szárazság ellen. A cég szerint a Frux GaLaBau sajátmárkás keverékei megfelelnek a követelményeknek, mivel magas a természetes agyagtartalmuk, ez pedig kiegyensúlyozza a víz- és a tápanyagellátás időjárásból adódó ingadozását. A természetes agyag mellett a Frux GaLaBau szubsztrátjai szenet is tartalmaznak, amely tárolni tudja a tápanyagokat és a vizet.

Németországban egyébként várhatóan felülvizsgálják a kertészeti és tájépítészeti beruházások közbeszerzési szerződéseinek szabályait is.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2020/26 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A pazar dáliák

A júliustól októberig nyíló szabadföldi dáliák ékei a kerteknek, pazar virágzásuk a korai fagyokig eltart. A virágágyakat mozgalmassá teszik, méghozzá nem is akárhogyan, hiszen a virágok mérete, formája és színe rendkívül változatos. Szédítően gazdag árnyalataik miatt színkirályoknak is nevezik őket.

Nem csak az íze miatt értékes egy jó fűszernövény: illatozó kakukkfüvek

Sziklakertbe vagy évelőágyásba is ültethetők a kakukkfüvek, amelyek amellett hogy szépek, jelentős a gyógyhatásuk, és számos étel jellegzetes fűszereként a konyhában is hasznukat vesszük.

Szabadtéri parfümériában jártunk

A Pannonhalmi Főapátság levendula- és gyógynövénykertjében jártunk. Itt több mint 60 ezer tő levendula és több ezer bokor mediterrán fűszernövény - zsálya, kakukkfő, oregánó, rozmaring - ontja az illatát.

A mínuszok szüretelték a somogyi szilvát

Feleannyi szilva termett idén. A tavaszi fagyok és az aszály miatt csak kevesebb gyümölcsöt tudnak szedni. A szélsőséges időjárás az almának sem kedvezett, nem várható egy kifejezetten jó termés ebből sem.

Sáskából műtrágyát

Pakisztánt évek óta egyre súlyosabb sáskainvázió sújtja. Az idei "szezon" már megkezdődött és szeptember közepéig is eltarthat. A tudósok gőzerővel dolgoznak azoknak a módszereknek a kidolgozásán, amelyekkel hasznosítani tudják a hatalmas gazdasági károkat okozó rovarokat.

Szüret a kanadai háztetőkön

A városi méhészet már megszokott dolog Kanadában, de szőlőt termeszteni a házak tetején merőben újdonság. Montreálban három irodaház tetejét telepítették be szőlővel, az első szüretből készült bort idén tavasszal mutatták be.

A kukorica gyógyhatásai

A kukoricára a főtt strandeledel változatát leszámítva jószerével már takarmánynövényként gondolunk. Pedig e többre érdemes növényt régebben nagy becsben tartották, sokféle módon használták elődeink, és még gyógyhatása is van…

Nyáron gyorsabban készül a komposzt

A nyár folyamán rengeteg zöldhulladék keletkezik a kertekben, és a konyhában, ami komposztálható. Ez az anyag talajszerkezetet javít és tápanyagot szolgáltat, így jól újrahasznosítható. A zöldhulladék nem szemét! Érdemes mindenkinek berendezkedni a komposztkészítésre azért is, mert jövőre a kerti hulladék égetése már tilos lesz.

A globális citruspiac alakulása

Főként a kedvezőtlen időjárási viszonyoknak köszönhetően a citrusok termelésében és feldolgozásában jelentős visszaesés várható a 2019/2020-as becslések alapján.

Tudta, hogy a tea Európában is termeszthető?

Egy új, Hollandiában nemesített teafajta bírja az európai klímát, a hideget, a havat, így alkalmas arra, hogy európai országokban, így Magyarországon is termeszthessük. Az új teafajtával lehetőség nyílik arra, hogy a teát ne távoli országokból importáljuk. Olcsóbb és környezetkímélőbb lenne kiszolgálni az igényeket helyben termett teával.