Back to top

Termesztés tőzeg nélkül?

A világjárvány elcsendesülése után várhatóan mind több hír bukkan fel a fenntarthatósággal kapcsolatban. A témában a kertészeti ágazat is érintett, például a nagy szén-dioxid-kibocsátással kitermelt tőzeg felhasználása miatt. A német Taspo szakújság májusi mellékletében növénytermesztők és kereskedők számoltak be legújabb tapasztalataikról. Katrin Klawitter újságírónő cikkeiből szemléztünk.

A 2050-ig szóló éghajlatvédelmi terv és a koalíciós megállapodás a tőzegfelhasználás számottevő csökkentését írja elő Németországban. A fosszilis nyersanyag kitermelése során ugyanis sok üvegházhatású gáz kerül a légkörbe, a 7-8 millió köbméter ter­mesztőközeg kinyerése 2 millió tonna szén-dioxid-kibocsátásnak felel meg. Emellett megsemmisülhetnek az állatok és növények életteréül szolgáló tőzeglápok. A szövetségi élelmezésügyi és mezőgazdasági minisztérium a Thünen Intézet, valamint a Julius Kühn Intézet közreműködésével stratégiát dolgozott ki a tőzegfelhasználás csökkentésére, annak részleteit a februárban Berlinben rendezett konferencián ismertették. A rendezvényen mintegy 140, különböző iparágakat képviselő szakember gyűlt össze. A szakértők egyetértettek abban, hogy a társadalmi elvárásoknak megfelelően a közeljövőben növekedni fog a tőzegmentes termékek kereslete. A kertészetek, élelmiszerboltok tapasztalatai máris alátámasztják ezt a változást. A tőzeghasználatot tehát vissza kell szorítani, de vajon hogyan? Egyáltalán, felkészült erre a kertészeti ágazat?

A konferencián ismertették azokat a szerves és ásványi eredetű anyagokat, amelyekkel helyettesíteni lehetne a tőzeget. Az előadók beszámoltak a csökkentett tőzegtartalmú közegekkel kapcsolatos tapasztalatokról, és bemutattak olyan megoldásokat, amelyek új lehetőségeket nyitnak meg a kertészek számára.

Hiányzó ismeretek

A kertészeti üzemek nagy részében még használják a tőzeget. Az elhagyására, kiváltására irányuló kutatások, tesztek és kísérletek nagy erőkkel folynak, és a technológiai tapasztalatok gyűjtése is nagyon fontos. Az a termesztő, aki csökkenteni vagy akár teljesen mellőzni szeretné a tőzeg használatát, a továbbiakban nem tud a régi, jól bevált módszerekkel dolgozni. Új ismeretekre lesz szüksége a biológiai, kémiai és fizikai összefüggések területén. Erwin Seidemann, az ausztriai Seidemann Bio kertészet tulajdonosa 2014-ben mindössze három hónap alatt állt át a korábbi 40 százalékos tőzegfelhasználási arányról a tőzegmentes fűszer- és zöldségtermesztésre. Elárulta, hogy hat évébe telt, mire megtalálta azt a keveréket, amelyet minden kultúrájában alkalmazni tud.

A tőzeg nélküli termelés csak akkor működik, ha a kertészek ismerik a tőzeget helyettesítő anyagok tulajdonságait és azokat rendszeres mintavételekkel nyomon követik, ellenőrzik és elemzik. Ehhez segítségül az LVG-Heidelberg (állami oktatási és kutatási intézet) egy összefoglaló táblázatot is készített, amelyben a különböző közegekben alkalmazott kiindulási anyagok, összetevők tulajdonságait részletezte.

Akik bátrak és mernek váltani, számos előnyt kovácsolhatnak a tőzeg elhagyásából a növény minősége, reklám és értékesítés szempontjából, ám gazdaságilag egyelőre nem biztos, hogy kifizetődő a váltás. Josef Gramann, a Gramoflor ügyvezető igazgatója szerint fontos, hogy a termesztőközeg legyen jól használható és megfizethető, akár csökkentett tőzegtartalmú, akár teljesen tőzegmentes változatról van szó. Jelenleg viszont a kereskedők még nem hajlandók a tőzegmentes termékekért többet fizetni.

Felhasználásszámokban

• A Németországban gyártott hobbi és profi kertészeti virágföldek átlagosan 81% tőzeget tartalmaznak.

• Évente átlagosan 66 millió köbméter tőzeget termeltek ki Európában 2012 és 2016 között, ebből 26 millió köbmétert kertészeti célokra.

• A német zöldségtermesztésben évente mintegy 400 ezer köbméter tőzeget használnak.

• A kertészeti célra felhasznált tőzeg legnagyobb részre a Baltikumból, Németországból és Írországból származik.

• Németországban évente 7-8 millió köbméter tőzeget használnak fel a virágföld-keverékekhez.

Nő az érdeklődés

A német kertészeti árudákban évről évre nagyobb a csökkentett tőzegtartalmú és a tőzegmentes virágföldek kereslete, és ehhez igazodni kell, mondta Michael Kutter. A Kutter Gartencenter tulajdonosa ezért sok olyan növényt árul, amelyet tőzegszegény virágföldben termesztettek. A tőzeget egyáltalán nem tartalmazó közegekkel kapcsolatban azonban sok akadályt lát: például nehézkesebb az azokban lévő növények öntözése akár az árudában, akár a vásárlóknál. A tőzeg teljes elhagyásától ezért tartózkodik, de szállítópartnereitől elvárja, hogy kevesebb tőzeget használjanak fel.

Heiko Mencke, a Mencke gartencenter tulajdonosa is arról számolt be, hogy természetvédelmi megfontolásból, vagy az önellátó életmódból adódóan, illetve akár a népszerű magaságyások fenntartása miatt egyre többen keresik a tőzegmentes bio földkeveréket.

Tapasztalatai szerint a tőzegmentességről eltérően vélekednek az emberek, az idősebbek ismerik és régóta használják a tőzeges virágföldeket, más típusú közegeket viszont nehezen fogadnak el, főleg, ha elmaradnak a sikerek, mivel ezeket teljesen másképp kell használni. A fiatal „városi kertészek” viszont nyitottak a tőzegmentes újdonságokra, legyen az virágföld vagy cserepes növény.

A Toom Baumarkt barkácsáru­ház­lánc célkitűzése, hogy 2025-re teljesen átállnak tőzegmentes termékekre. A lánc egyébként már 2016-tól – elsőként az ilyen típusú áruházak közül – fokozatosan csökkentette a tőzeg arányát a sajátmárkás földkeverékekben és más termékeinél is.

Két speciális földkeverék kivételével már most is 70%-nál nagyobb az aránya tőzeghelyettesítő összetevőknek.

2019 óta pedig Pro Planet címkével látják el azokat a termékeket, amelyeknél legalább a felére csökkentették a tőzeg mennyiségét, így igyekeznek további vásárlók érdeklődését felkelteni.

Parkok, zöldfelületek

Az elmúlt évek száraz nyarai és általában a klímaváltozás miatt várhatóan a közterületeken használt közegek összetétele is változni fog. Jonas Rothenhöfer, a Frux GaLaBau minőségügyi és termékmenedzsere elmondta, hogy ők már felkészültek erre, a virágföldek és az általuk használt anyagok tőzegtartalmát csökkentették, sőt néhány termékükben teljesen elhagyták a tőzeget. Erre azért is szükség volt, mert a nyarak egyre melegebbek és szárazabbak, a talajnak jobban kell tárolnia a vizet és a tápanyagokat, hogy az elültetett növények ellenállóbbá váljanak a tartós szárazság ellen. A cég szerint a Frux GaLaBau sajátmárkás keverékei megfelelnek a követelményeknek, mivel magas a természetes agyagtartalmuk, ez pedig kiegyensúlyozza a víz- és a tápanyagellátás időjárásból adódó ingadozását. A természetes agyag mellett a Frux GaLaBau szubsztrátjai szenet is tartalmaznak, amely tárolni tudja a tápanyagokat és a vizet.

Németországban egyébként várhatóan felülvizsgálják a kertészeti és tájépítészeti beruházások közbeszerzési szerződéseinek szabályait is.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2020/26 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Javában zajlik az őszi faültetési program a településeken

Országban minden településnek lehetősége van saját erdő létrehozására is, a támogatások kihasználhatósága érdekében a pályázat beadási határideje kitolódott 2022. december 31-ig - hívta fel a figyelmet az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára pénteken Dunabogdányban, a Településfásítási Program faültetésén.

Különleges aromájú belga gyömbér

Az egyik belgiumi szupermarket kiváló minőségű, friss és helyben termesztett gyömbért kínál. A fenntartható módon, növényvédő szer használata nélkül nevelt gyömbérnek erősebb az íze, mint az importált árunak, állítja a forgalmazó vállalat.

Öntsünk tiszta vizet a pohárba

Sok hasznos és értékes információval gazdagodhatnak a termelők, kereskedők akkor, ha a virágértékesítési szezont követően jut idő a tapasztalatok kiértékelésére.

Gazdálkodóként teljesedne ki az ezredfordulós generáció Kínában

Hu Siqin ígéretes karriert futott be Sanghajban egy Fortune 500-as cégnél, több mint elég pénzzel, de valami a nagyváros ragyogó fényei ellenére hiányzott neki, amit ő "gyökereknek" nevez.

A Mancs őrjárat szállítja az almát

Aligha van olyan óvodás és kisiskolás, aki ne ismerné a Mancs őrjárat cuki problémamegoldó kutyáit, telitalálatnak tűnik tehát a dél-tiroli Melinda almatermesztő konzorcium legújabb ötlete, amellyel ennek a korosztálynak a gyümölcsfogyasztását szeretnék felturbózni.

Így spórolhatunk a vegán, vegetáriánus és flexitáriánus diéta során

Régóta él az a szemléletmód, hogy a növényi alapú étrend eleve drágább, mint a hagyományos mindenevő étrend, aminek az lehet az oka, hogy egyesek kételkednek a táplálkozásuk megváltoztatásában. Azonban kiderült, hogy ez a feltevés nem teljesen igaz.

Az alga lehet a jövő élelmiszere?

A világ egyre népesebbé válásával és a klímaváltozás fokozódásával egyre sürgetőbb kérdés lesz, hogy hogyan tudunk fenntarthatóbb módon táplálkozni. A fehérjével teli rovaroktól a laboratóriumban tenyésztett húsig egyre több zöldebb alternatívákat kutatnak, a legújabb felfedezett pedig nem más, mint az alga.

Februárról áprilisra halasztották a Fruit Logisticát

Ma jelent meg a hír, hogy április 5–7-re halasztják a berlini Fruit Logistica kiállítást. Európa sok országában láthatóan súlyosbodik a járvány, viszont az ágazati szereplők mindenképpen élőben szeretnének találkozni egymással, ezért döntöttek így a szervezők.

Ültetvények a változó klímában

A gyümölcstermesztésben használható új készítményekről, eszközökről és módszerekről szólt a Kertészek évzáró konferenciája Tápiószecsőn. Alanyoktól és tápanyag-utánpótlástól kezdve a legjobb biztosítás kiválasztásáig és az alternatív értékesítési csatornákig szerezhettek ismereteket a résztvevők a Tész-Ész Nonprofit Kft. és a Kertcenter által szervezett rendezvényen.

Elmélet az egyetemről, gyakorlat az üvegházakból

Egy egyetemnek és egy cégnek is hasznos, ha együttműködnek egymással. Az SZTE-MGK és a DUNA-R Kft. kapcsolata hosszú időre nyúlik vissza, ezt erősítették meg egy ünnepélyes aláírással.