Back to top

Innováció és klímaváltozás: az EBB 200 millió eurós kölcsönt nyújt a KWS SAAT-nak

Az Európai Beruházási Bank (EBB) 200 millió eurós kölcsönt nyújt a KWS SAAT SE & Co. KGaA németországi székhelyű vetőmag-termelőnek. Az uniós bank által biztosított pénzeszközöket a vetőmagtermelő cég kutatás-fejlesztésre kívánja felhasználni.

Fotó: KWS press

A KWS közleménye kiemeli, hogy a cég a növénynemesítési és vetőmag-előállítási módszereivel a hozam maximalizálását és a növényeknek a betegségekkel, kártevőkkel és abiotikus stresszekkel szembeni ellenálló képességének javítását tartja szem előtt, és tekintetbe veszi az éghajlatváltozás által okozott szélsőséges időjárási körülményeket is. Az iparág egyik legszélesebb vetőmag-portfóliója az övék, amely a 13 legfontosabb növény közül tizenegyet tartalmaz, beleértve a kukoricát, a cukorrépát, a búzát, a rozsot, a repcét és a zöldségeket is.

Az EU-bank által biztosított pénzeszközöket a KWS kutatás-fejlesztésre kívánja felhasználni. Az EBB reméli, hogy ezek az alapok értékes hozzájárulást jelentenek az európai zöld megállapodás célkitűzéseihez, és különösen az Európai Bizottság által kidolgozott „Farm to fork” stratégiához.

Az innovációért és a németországi műveletekért felelős, az EBB alelnök, Ambroise Fayolle elmondta:

„Az új vetőmagfajták innovációja létfontosságú, ha a mezőgazdasági és éghajlati viszonyok változó körülményei között akarjuk biztosítani a mezőgazdaság termelékenységét. A célzott kutatások révén csak olyan növényeket választunk ki, amelyek képesek ellenállni az abiotikus és biotikus stressznek, és hatékonyabban tudják felhasználni a talaj tápanyagait és a vizet.

A mezőgazdasági növények nem genetikailag módosított fajtáinak nemesítése elősegíti a peszticidek és műtrágyák használatának csökkentését, és jelentősen hozzájárul a fenntartható mezőgazdasághoz. Az EU Klímabankjaként határozottan elkötelezettek vagyunk az éghajlatváltozás mérséklésének, az ahhoz való alkalmazkodásnak és számos más, az éghajlattal kapcsolatos projektnek a finanszírozása mellett. Ezért nagyon örülök a KWS-szel való partnerségnek, amely elősegíti új vetőmagfajták megjelenését az európai piacon.”

A KWS pénzügyi igazgatója, Eva Kienle hozzátette: „Örülünk, hogy az Európai Beruházási Bank elkötelezett az innováció és az éghajlatváltozás elleni megoldások mellett a mezőgazdaság területén. Jelentős közös erőfeszítésre van szükség az éghajlatváltozás kihívásainak a mezőgazdaságban történő kezelése érdekében. Vezető növénynemesítő vállalatként évente mintegy 200 millió eurót fektetünk a kutatásba és fejlesztésbe, hogy folyamatosan innovatív vetőmagfajtákat biztosítsunk a gazdáknak. Az EBB-hitel vonzó feltételei tovább javíthatják finanszírozási struktúránkat.”

Forrás: 
KWS Press Service

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Változó klíma, változó vetőmagok

A változó éghajlati körülményekhez a haszonnövényeknek is alkalmazkodniuk kell – ez azonban nem megy egyik napról, a másikra. Egy új hibrid előállítása eltart egy évtizedig is. Kérdés tehát, hogy a magyar vetőmagtermesztés hogyan tud megfelelni az európai zöld megállapodás, illetve a klímaváltozás okozta kihívásoknak az elkövetkező hét-tíz évben.

Törpe görögdinnye üvegházban?

Egy belgiumi paradicsomtermesztő üvegházban érdekes ötlettel álltak elő: görögdinnyét kezdtek termeszteni hidropóniás technológiával.

Elvesznek a marhák alkalmazkodásához szükséges genetikai információk

A szarvasmarhákat vizsgálva amerikai kutatók bizonyítékokat találtak rá, hogy a különböző környezeti tényezőkhöz való alkalmazkodóképességüket vesztik el a jószágok. Ennek oka, hogy az állattartók számára nem áll rendelkezésre a tenyésztésnél hasznos genetikai információ, melyből kiderülhet, képes-e például a nagy tengerszint feletti magassághoz alkalmazkodni egy adott jószág.

Népszerű réspiaci termék - Cukkinivirág

A cukkinivirág remek hiánypótló termék, fogalmazott Claudio Peiro­ne, az olaszországi Villanova Mon­dovìban (Cuneo megye) működő családi vállalkozás vezetője. A száz éve alapított családi vállalkozás elsősorban alma és körte termesztésére szakosodott, de nyaranta cuk­kinivirágot is értékesítenek.

Németországban is engedélyezték az orvosi kannabisz értékesítését

Néhány európai országban már megengedett a kannabisz gyógyá­szati célú forgalmazása. 2021 júniusától Németország is követi a példát, és elkezdi – egyelőre kizárólag gyógyszertárakban – az orvosi kannabisz értékesítését.

Viszik a pollenek

Amerikai kutatók kapcsolatot találtak a COVID-19 fertőzési rátája és az országos allergiatérkép által tükrözött pollenkoncentráció között. Vizsgálatuk szerint minden egyes virágporszemcse vírusok százainak a szállítására képes, márpedig csak a fák köbméterenként akár 100 gramm pollent ereszthetnek a környezetükbe.

Napenergiával működő takarmányozó robot

Közösen fejlesztett napenergiát hasznosító elektromos takarmányozó robotot a Lemmer Fullwood az osztrák Hetwin céggel.

Befejeződött az aratás Békés megyében

Befejeződött az aratás Békés megyében, az őszi árpa- és az őszi búzatermés felülmúlta a várakozásokat, az őszi káposztarepce felvásárlási ára pedig rekordot ért el.

Helybe jönnek a vevők

Példaértékű, több lábon álló kisgazdaság a zalaszentlászlói Gyógynövények Völgye, ahol a gyümölcs- és gyógynövénytermesztés jól megfér az állattartással, a falusi vendéglátással, szálláshely-szolgáltatással, oktatóprogramokkal. Mindemellett feldolgozó kisüzemük bérmunkát is vállal, így integrátori szerepet is betölt a gazdaság.

Díszít is, ehető is

Mindenki szereti a saját termesztésből származó egészséges harapnivalókat, az édes, friss gyümölcs gyerekek és felnőttek kedvence. A kisméretű kert sokszor nem teszi lehetővé gyümölcsfák telepítését.