Back to top

Innováció és klímaváltozás: az EBB 200 millió eurós kölcsönt nyújt a KWS SAAT-nak

Az Európai Beruházási Bank (EBB) 200 millió eurós kölcsönt nyújt a KWS SAAT SE & Co. KGaA németországi székhelyű vetőmag-termelőnek. Az uniós bank által biztosított pénzeszközöket a vetőmagtermelő cég kutatás-fejlesztésre kívánja felhasználni.

Fotó: KWS press

A KWS közleménye kiemeli, hogy a cég a növénynemesítési és vetőmag-előállítási módszereivel a hozam maximalizálását és a növényeknek a betegségekkel, kártevőkkel és abiotikus stresszekkel szembeni ellenálló képességének javítását tartja szem előtt, és tekintetbe veszi az éghajlatváltozás által okozott szélsőséges időjárási körülményeket is. Az iparág egyik legszélesebb vetőmag-portfóliója az övék, amely a 13 legfontosabb növény közül tizenegyet tartalmaz, beleértve a kukoricát, a cukorrépát, a búzát, a rozsot, a repcét és a zöldségeket is.

Az EU-bank által biztosított pénzeszközöket a KWS kutatás-fejlesztésre kívánja felhasználni. Az EBB reméli, hogy ezek az alapok értékes hozzájárulást jelentenek az európai zöld megállapodás célkitűzéseihez, és különösen az Európai Bizottság által kidolgozott „Farm to fork” stratégiához.

Az innovációért és a németországi műveletekért felelős, az EBB alelnök, Ambroise Fayolle elmondta:

„Az új vetőmagfajták innovációja létfontosságú, ha a mezőgazdasági és éghajlati viszonyok változó körülményei között akarjuk biztosítani a mezőgazdaság termelékenységét. A célzott kutatások révén csak olyan növényeket választunk ki, amelyek képesek ellenállni az abiotikus és biotikus stressznek, és hatékonyabban tudják felhasználni a talaj tápanyagait és a vizet.

A mezőgazdasági növények nem genetikailag módosított fajtáinak nemesítése elősegíti a peszticidek és műtrágyák használatának csökkentését, és jelentősen hozzájárul a fenntartható mezőgazdasághoz. Az EU Klímabankjaként határozottan elkötelezettek vagyunk az éghajlatváltozás mérséklésének, az ahhoz való alkalmazkodásnak és számos más, az éghajlattal kapcsolatos projektnek a finanszírozása mellett. Ezért nagyon örülök a KWS-szel való partnerségnek, amely elősegíti új vetőmagfajták megjelenését az európai piacon.”

A KWS pénzügyi igazgatója, Eva Kienle hozzátette: „Örülünk, hogy az Európai Beruházási Bank elkötelezett az innováció és az éghajlatváltozás elleni megoldások mellett a mezőgazdaság területén. Jelentős közös erőfeszítésre van szükség az éghajlatváltozás kihívásainak a mezőgazdaságban történő kezelése érdekében. Vezető növénynemesítő vállalatként évente mintegy 200 millió eurót fektetünk a kutatásba és fejlesztésbe, hogy folyamatosan innovatív vetőmagfajtákat biztosítsunk a gazdáknak. Az EBB-hitel vonzó feltételei tovább javíthatják finanszírozási struktúránkat.”

Forrás: 
KWS Press Service

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szamócatermesztés: a letűnt aranykor

A Beregszásztól alig kőhajításnyira keletre elterülő Bene község lakói már több mint fél évszázaddal ezelőtt megtapasztalták, hogy a szamóca a náluk megtermelhető legjövedelmezőbb portéka. A vidék kedvező éghajlati adottságainak köszönhetően itt, a Csillagos-hegy tövében átlagosan két és fél-, három héttel korábban beérik a szamóca, mint a hágón túli versenytársaknál.

Gyógynövények ingyen, a város közepén

Elfeledkezett vásárlás közben a friss fűszernövényekről, de az üzletek már zárva vannak? Van, ahol emiatt már nem kell aggódni, mert bármikor ingyen hozzá lehet jutni.

A növénytermesztés két alaptörvénye

A Liebig-féle minimum elv és a pentozán hatás a kertészeti iskolák tananyagában az első szabályok között szerepelnek. Érdemes ezeket megismerni és alkalmazni, mivel a termés mennyisége, minősége és ezáltal sok pénz múlhat rajtuk. Egy kis kertben pont olyan hasznos az ismeretük, mint óriási területeken gazdálkodva.

Forgalomba hozatali engedélyt kapott egy rovaralapú trágya

Egy francia rovartenyésztő cég az első olyan vállalkozás, amelynek természetes, rovaralapú műtrágyája tanúsítványt és forgalomba hozatali engedélyt kapott.

Több gond volt vele, de kiváló a hazai sárgadinnye

Június elejétől egészen október közepéig, végéig lesz magyar sárgadinnye a piacon, az értékesítési szezont ugyanis a nagyobb termelők a fóliasátras termesztéssel kezdik és azzal is fejezik be. A korai kínálatból általában először a piacokra jut, most már azonban kellő mennyiség terem ahhoz is, hogy ellássák az áruházakat.

Kötelező lesz a növényekkel beültetett homlokzat Bécsben

A növényekkel beültetett homlokzatnak köszönhetően könnyebb elviselni a nyári forróságot, mivel a gyorsan fejlődő növények levéltömege hatásosan hozzájárul a mikroklíma hűtéséhez.

Idén is nagy siker volt a „Szedd Magad” levendulaakció Tihanyban

Hatalmas érdeklődés mellett zajlott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság „Szedd Magad” levendulaakciója Tihanyban. A 3 héten át tartó program idén is sok látogatót vonzott: több mint húszezren éltek a levendulaszedés lehetőségével.

Az évszázad vételének tartják az eladósorba került gazdaságot

„Lenyűgöző! Ez egy olyan birtok, melyhez fogható százévente egyszer kerül piacra” – fogalmazott egy brit árverésvezető egy, Írország Edenberry nevű településének határában elterülő, augusztusban kalapács alá kerülő gazdaságról. Lássuk, mi áll a hangzatok szavak mögött!

A gazdák folyamatosan a társadalom célkeresztjében vannak

A német és a francia farmerek harmada veszített a motivációjából a folytonos szekálás miatt, vagyis amiatt, hogy a növényvédőszer-használattól kezdve az állatjóléten át egy csomó témában ők váltak a társadalom céltáblájává. A magyar és az olasz gazdák viszont mindebből alig érzékelnek valamit – derült ki a Copa Cogeca friss felméréséből.

Rég nem látott alacsony termésátlagokra számítanak

A nyári aratási munkák megkezdésének apropóján tartotta meg szokásos ülését az Aratási Koordinációs Bizottság. Az ezen összegzett tapasztalatokról, a várható termésátlagokról az ülést követő sajtótájékoztatón esett szó.