Back to top

Tud írni? Szereti a borokat? Indul a 3. Hungarian WebWineWriting

A szervezők az angol nyelvű kategóriákkal a világ bloggerei és borszakírói figyelmét szeretnék a magyar borokra irányítani, a magyar nyelvű kategóriákkal pedig a hazai fiatal tehetségeknek nyújtanak lehetőséget.

A zsűriben olyan szaktekintélyeket üdvözölhetünk, mint Tamlyn Currin, a JancisRobinson.com szerzője, Felicity Carter, a Meininger Wine Business főszerkesztője vagy Richard Siddle, a brit The Buyer kiadvány alapító-főszerkesztője.

Tavaly két nyelven összesen 57 cikk érkezett Indiából, az USA-ból, Kanadából, Új-Zélandról, Dél-Afrikából, Ciprusról, Svájcból, Görögországból, Angliából, Olaszországból, Romániából, Oroszországból és Magyarországról.

A 18 döntősre összesen 8039 szavazatot adtak le.

Három kategóriában lehet nevezni idén megjelent online írásokkal. Ha valakinek nincs a kategóriába illő megjelent írása, ne csüggedjen, július 15-én éjfélig még írhat, posztolhat és nevezhet. Mindhárom kategória esetén az ott megjelölt zsűritagok választják ki a három-három legjobb írást, ők lesznek a döntősök, akik már biztosan meghívást kapnak az augusztus 16-i Gettogetherre (Budapestről buszt biztosítanak), ahol a díjátadó lesz, és biztosan nyernek egy-egy borcsomagot. Ezután jön a közönségszavazás, és a legtöbb szavazat gazdája megnyeri a kategória fődíját!  Aki pedig a három kategóriát együttvéve a legtöbb szavazatot kapja, az minden nyeremény tetejébe még egy 3 napos spanyolországi, all inclusive szakmai utat is nyer!

A verseny támogatói: Villányi Franc, Lajver Borbirtok, Grand Tokaj, Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, NaturAqua, a szervező pedig a Nemos Creative Kft. A verseny honlapja ide kattintva érhető el.

A három kategória:

Cabernet franc – a szőlő, amely saját útját járja

A Cabernet franc fajtát elsősorban a bordeaux-i blend egyik „hozzávalójaként” ismeri a világ, pedig önállóan is megállja a helyét, ezt bizonyítja Villány, ahol – Michael Broadbentet idézve – természetes otthonra lelt ez a fajta, és különleges, összetett borokat ad. Villány éppen ezért 2021-ben otthont ad a világ első Cabernet franc borversenyének is.

A kategóriában olyan írásokat várnak, amelyek főszereplője a Cabernet franc.

Műfaji megkötés nincs, a cikk lehet útleírás, interjú vagy akár étel–bor párosítás, lényeg, hogy kellően informatívan mutassa be a fajtát, csináljon hozzá kedvet és szolgáljon új ismeretekkel.

Csúcsmodern és tájba simul

Egy korszerű borászat lehet elfogadható küllemű, egyszerű üzem, de lehet a környezetéhez illeszkedő, a természettel szerves egészt alkotó, szemet gyönyörködtető épületkomplexum is. A szekszérdi Lajver Borbirtok szinte követi a dombok hullámzását, a fényben fürdő kóstolóteremből pedig mesés a kilátás.

Ebben a kategóriában olyan írásokat várnak, amelyek a modern pinceépítészet egy hasonlóan kiemelkedő példáját mutatják be akár utazási cikk, akár riport formájában.

Ennél a kategóriánál figyelembe veszik a cikk illusztrálását is.

Tokaj friss szemmel

A borok királya és a királyok bora évszázadok óta uralkodók kedvence, és mi, akik ott élünk vagy gyakran látogatunk ide, dédelgetett gyermekünkként imádjuk és csodáljuk. De vajon mit lát Tokajból a világ? Valóban világhírű a Furmint? Tudják, hogy miért luxustermék a tokaji aszú? Kóstoltak már Hárslevelűt? Pukkantottak már tokaji pezsgőt?

Ebben a kategóriában bármilyen stílusú írással lehet nevezni (riport, interjú, útleírás, tárca stb.), egy kikötés van: a főszereplő a Tokaji borvidék legyen.

Ha valaki még nem járt itt, nem kizáró ok, a borokon keresztül is lehet véleménye a borvidékről.

 

Forrás: 
mmg - hungarianwines.eu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Borászat a Márton-hegy szívében

A főapátság a második világháborút követő politikai döntés nyomán vesztette el azt a lehetőséget, hogy tovább folytassa az évszázadok során magas színvonalra emelt szőlő- és bortermelést. Tizenöt éve újra elkezdődött a borkészítés a Pannonhalmi Főapátság pincészetében.

Megnyitották a balatonfüredi borheteket

Megnyitották a balatonfüredi borheteket, a rendezvényen a borászok támogatását célzó 1,8 milliárd forintos támogatási csomagot jelentett be Nagy István agrárminiszter.

Alternatív megoldások a gyomszabályozásban

A szőlőültetvények, mint állókultúrák gyomirtása a hagyományos termesztésben sem egyszerű kérdés, még akkor sem, ha a gyomirtó szerek használata általános. A fenntartható termesztésben a kemikáliák nem megengedettek, csak mechanikai módszerek vagy alternatív megoldások lehetségesek.

Megkezdődött a szüret

A legkorábbi érésű szőlőfajta, a Csabagyöngye szedésével szombaton megkezdődött a szüret Magyarországon - mondta a Varga Pincészet Kft. társtulajdonos-ügyvezetője a Somogy megyei Ordacsehiben.

Ugyanaz, de mégis különböző - Környezetbarát élesztőszármazék mikrogranulátumok

Az élesztőszármazékok főként táplálkozási és aromás tulajdonságaik miatt kerülnek forgalomba az élelmiszeripar és az egészségügy szegmenseiben, valamint a mikroorganizmusok növekedését elősegítő anyagként.

Ecetszagú szőlőfürtök

Az ültetvények kezeltségi szintje megfelelő, de korai szüretre idén nem számíthatunk. Ebben az évben a tavalyihoz képest különlegességnek számított, hogy januárban-februárban meleg volt az időjárás, márciusban-áprilisban szomjaztak és fáztak az ültetvények, májusban fáztak-áztak a szőlők.

A fekete veszedelem

A szőlő növényvédelem területén egy már feledésbe merült kórokozóval, a feketerothadással kell hazánkban és néhány európai országban a termesztőknek újra szembenézniük, mely a lisztharmat és peronoszpóra behurcolása után Amerikából került be Európába a XIX. század végén.

A nehéz helyzetbe került borászatok 1,8 milliárd forintra pályázhatnak

Jelentős érdeklődésre számít a borászatok részéről az agrártárca a koronavírus-járvány gazdasági hatásait enyhíteni hivatott átmeneti támogatási programja. Az első pályázatokat augusztus 10-étől lehet benyújtani, az igénylésekhez szükséges igazolásokat azonban már most érdemes beszerezniük az érintetteknek - ismerteti a csütörtöki Magyar Nemzet.

Szüret a kanadai háztetőkön

A városi méhészet már megszokott dolog Kanadában, de szőlőt termeszteni a házak tetején merőben újdonság. Montreálban három irodaház tetejét telepítették be szőlővel, az első szüretből készült bort idén tavasszal mutatták be.

Szőlő-bor ágazat: sok még a teendő

A fürtzáródás megtörtént, ám az időjárás még mindig beleszólhat, milyen is lesz a szüret. A NAIK SZBKI Kecskeméti Kutatóállomása és a Kwizda Agro Hungary Kft. által szervezett növényvédelmi tanácskozásra a közelgő szüret ellenére is sokan látogattak el. A Kecskemét-Katonatelepen tartott rendezvényen nem csak a szőlőről, hanem az ágazat helyzetéről is szó esett.