0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Európa legnagyobb városi kertje napi 1000 kg terménnyel

Párizs közepén végre átadták a 14 ezer négyzetméretesre tervezett városi kert első szakaszát. A „tetőkert” 2022-re nyerheti el végleges méretét, melyben akár 1000 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt is betakaríthatnak naponta.

Franciaország legnagyobb kiállítóközpontjának, a Paris Expo Porte de Versailles-nak a tetején tervezik kialakítani az Európában eddig páratlan méretű, 14 ezer négyzetméteres városi kertet. A koronavírus-járvány miatt a munkálatok ugyan 2 hónapra leálltak, de június végén átadták a tetőkert első szakaszát – jelenleg 4 ezer négyzetméteren kezdődött meg a zöldség- és gyümölcstermesztés – adta hírül a france24.com.

A projektet egy, a városi farmokra specializálódott cég vezeti. Az Agropolis alapítója és elnöke, Pascal Hardy az AFP hírügynökségnek elmondta:

– Terveink szerint a főszezonban napi mintegy 1000 kg gyümölcsöt és zöldséget tudunk majd előállítani, köszönhetően a körülbelül 20 mezőgazdasági termelőből álló csapatnak,

miközben szeretnénk egy jól működő modellt is bemutatni, melyet a Föld bármely pontján alkalmazhatnak. Ami a technológiát illeti, az aeropóniás termesztés mellett döntöttünk. A gyökerek a levegőben lógnak, és 10 percenkét permetezzük azokat, tehát nem merülnek vízbe és a termőföldre sincs szükség.

A fenntartható gazdálkodás egyik alapja, hogy amit lehet helyben, az évszakoknak megfelelően termesszünk. A cél, hogy egészséges, növényvédőszer-mentes termékekkel lássuk el a helyi vállalkozásokat, éttermeket, boltokat.

youtube://v/IgN4Q8uCYuk

A nagyüzemi gazdálkodás mellett a környék lakói magaságyásokat bérelhetnek, a közösségi kertek működéséhez hasonlóan saját kis hobbikerteket hozhatnak létre, melyben kedvenc növényeiket termeszthetik. A látogatók pedig a helyi étteremben kóstolhatják meg a különleges városi kert kínálatát.

Az utóbbi években – ha nem is ekkora méretben – de számos hasonló városi gazdálkodás nőtt ki a földből, pontosabban a tetőszerkezetekből, vagy épp pincék mélyén a napfénytől teljesen elzárva Párizs-szerte. A város vezetése idén 30 hektár területen szeretne lehetőséget teremteni a városi mezőgazdasági termelésre. Hardy hozzátette:

– Még mindig nagyon népszerűek a helyben termesztett, organikus termények, de tovább kell folytatnunk a vásárlók oktatását. Meg kell mutatnunk, hogy helyben is lehet finomat, gazdaságosan előállítani és sok zöldséget, gyümölcsöt teljesen felesleges a világ másik végéről ideszállítani.

Forrás: France24.com