Back to top

Készletnyilvántartás: a szüreti ár alapja

Fontos tudni, hogy mennyi bor található a pincékben, amely nélkül szinte tervezhetetlen az ágazat működőképessége. Minden évben, szüret előtt elhangzik, hogy óriásiak a készletek, a felvásárlók nem akarnak sem bort, sem szőlőt venni, így sikerül lenyomniuk az árakat.

Éppen ezért a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elhatározta, hogy havonta bekéri az aktuális borkészletre vonatkozó adatokat.

Nincsen olyan cég, aki ennek az elvárásnak fél óra alatt ne tudna eleget tenni” - hangsúlyozta Frittmann János, hogy akinél mégsem megy, ott gond lehet a nyilvántartással.

Ez nem lehet teher a borászok számára. A HNT elnökségi tagja hozzátette, a pincekönyvben szereplő számok alapján a termelők beküldik az adatokat, amelyeknek egyébként is naprakésznek kell lenniük. Szeretnék elérni, hogy hamis vagy kitalált információkra senki ne tudjon hivatkozni, azokkal ne élhessen vissza. Nagyon fontos a szakmán belül is látni az éppen aktuális helyzetet, hiszen például éppen ez alapján határozhatók meg a szüreti árak, ami megvédi a termelőket.

Frittmann János

A készletjelentést havonta kell leadni, de kifelé nem lesz nyilvános, kizárólag belső használatra szánják.

A tapasztalatok szerint az elmúlt néhány évben már nem beszélhetünk túltermelésről, csökkentek a borkészletek. Az ideinél talán csak 2017-ben volt kevesebb bor  a pincékben, amikor nullás készlettel fordult a borágazat. Tavaly nagyobb bormennyiséggel indultak a szüretnek – s bár kisebb volt a termés -, a piacokon alacsony árak alakultak ki. Ez a továbbiakban nem lesz tartható, a gazdálkodóknak elvárható hasznot kell termelniük.

Ha a begyűjtött adatokhoz hozzátesszük a termésbecslést, akkor viszonylag jól számolható mennyiséget kapunk. A szüret kezdetére – augusztus közepén – is látni lehet majd, mennyi bor maradt készleten.

A felvásárlási árakat természetesen ezen túl még befolyásolja például a zöldszüretért és a  krízislepárlásért kapható összeg. Frittmann János bízik abban, hogy a zöldszüret nem lesz jövedelmezőbb, mintha a termelők eladják a szőlőt vagy befejtik a bort a hordókba. Ehhez persze megfelelő szőlő felvásárlási- illetve borár kell.

Ma  a magyar bor értékét elsősorban az ágazat nagy hazai piaci szereplői tudják befolyásolni, s ez visszahat a szőlőárra is. „Számításaink szerint a koronavírus okozta károkban elsősorban a családi borászatok érintettek, hiszen a korlátozások a HORECA beszállítóit hozták nehéz helyzetbe” - magyarázta a szakember, hogy az élelmiszerkereskedelem sokat átvállalt ezen a területen, ám bíznak benne, néhány hónapos kihagyást követően az idegenforgalom, újra beindul. Sajnos napjainkban a magyar bor ára meg sem közelíti a világpiacon szereplőkét. Frittmann János elmondta, ma az alsó- és közép szegmensben található borokból nincsen túlkínálat, ám nehéz megbecsülni, mennyi importtal számolhatunk.

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Borászat a Márton-hegy szívében

A főapátság a második világháborút követő politikai döntés nyomán vesztette el azt a lehetőséget, hogy tovább folytassa az évszázadok során magas színvonalra emelt szőlő- és bortermelést. Tizenöt éve újra elkezdődött a borkészítés a Pannonhalmi Főapátság pincészetében.

Szőlő-bor ágazat: sok még a teendő

A fürtzáródás megtörtént, ám az időjárás még mindig beleszólhat, milyen is lesz a szüret. A NAIK SZBKI Kecskeméti Kutatóállomása és a Kwizda Agro Hungary Kft. által szervezett növényvédelmi tanácskozásra a közelgő szüret ellenére is sokan látogattak el. A Kecskemét-Katonatelepen tartott rendezvényen nem csak a szőlőről, hanem az ágazat helyzetéről is szó esett.

Nem lisztharmat, nem peronoszpóra, akkor micsoda?

Az idén az ország több borvidékén súlyos kárt okozott a feketerothadás, ami 20 éve bukkant föl először hazánkban. Mint a szőlőbetegségek zöme, ez is amerikai eredetű és a 19. században érkezett Európába. Eddig nem okozott különösebb gondot, az idén azonban erős fertőzések alakultak ki, mert a meleg és a sok csapadék kedvezett a kórokozónak.

Nyitott porták, nyitott gazdák

Egyre többen vágynak nagyszüleik már-már feledésbe merült békés életére, a gyermekkori nyaralások feledhetetlen ízeire vagy biztonságára. Aki részt vesz a Nyitott Porták programjain, az egészen biztosan újra rátalál ezekre az érzésekre.

Kipróbált gépek a szőlészetekbe

A gépbemutatók megritkulása közepette üde színfolt volt a július 24-én Balatonlelle-Rádpusztán, a Rád-Vin Kft. területén tartott Vititech 2020 gyakorlati szőlészeti gépbemutató. A tavaly indult Vititech-et a KITE Zrt. is nagyszerű kezdeményezésnek tartotta, így örömmel csatlakoztak hozzá. Bíznak benne, hogy a szervezőknek sikerült hagyományt teremteniük.

Az Egri Csillagról fog szólni a hétvége

Idén 9. alkalommal kerül megrendezésre az Egri Csillag Weekend, ahol egri borászatok mutatják meg a legújabb évjáratú Egri Csillagjukat, amihez a Food Truck Show társul, azaz az egyre népszerűbb street food legjobbjai jelennek meg a Dobó téren, Egerben.

Betekintés a jövő agráriumába

„Kutatás-fejlesztés – innováció az agrárium szolgálatában” címmel új tudományt népszerűsítő kötetet tervez kiadni a Doktoranduszok Országos Szövetsége Agrártudományi Osztálya és a Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány. Jelentkezni minden új, önálló elméleti vagy empirikus kutatások eredményét tartalmazó, tudományos igényű tanulmánnyal vagy cikkel lehet.

Lóról lóra: arculatváltás a Rád-Vin Kft-nél

Hosszú ideig szinte csak a dél-balatoni és somogyi borkedvelők körében volt ismert a Rád-Vin Kft. rádpusztai szőlőbirtoka. Mára kiléptek az országos színtérre, regionális és országos borversenyen elért eredményeikkel hívták fel magukra a fogyasztók figyelmét.

A magyar bor egyre sikeresebb külföldön

A hazai borexport az első negyedévben kiugró teljesítményt nyújtott. Legalább is erre utalnak a KSH első negyedévi külkereskedelmi adatai. Emellett olvashatunk az új bortörvény-tervezetről, éréslassítás szőlészeti lehetőségeiről csakúgy, mint gyomszabályozásban alkalmazott alternatív megoldásokról a Borászati Füzetek idei, harmadik számában.

Ilyenek voltak az ókor gyógyító borai?

Tokaj-hegyalja egyik évszázados borospincében a hagyományos Tokaji borok mellett titokzatos amfórák is rejtőznek. Ezekből születnek meg azok a zamatos italok, amelyek a vulkánok tüzes talaján érlelt szőlőből készülnek, illatosak, színesek és a testet-lelket egyszerre gyógyíthatják.