0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Száraz idő és kánikula

Már elkezdődtek az idei betakarítási munkák, és a csütörtöki és pénteki zivataros, változékony időjárás után jó hír a földeken dolgozóknak, hogy szombattól csökken a csapadékhajlam, csak elszórtan fordulhat elő csapadék, ugyanakkor a jellemzően napos, gyakran szeles időben száradni tudnak a talajok.

Éppen Medárd napja után váltak mindennapossá az igazán nagy mennyiségeket adó záporok, zivatarok, többfelé felhőszakadások.

Ezt megelőzően inkább a kisebb napi csapadékösszegek voltak a jellemzőek, de egy-egy nagyobb felhőszakadásból adódóan néhol közel 200 mm esett. Az ország keleti felén hullott a nagyobb mennyiség, ott szinte mindenütt jelentős a sokéves átlagtól vett pozitív eltérés, míg a Dunántúl nagy részén 10-30 mm-rel esett több az ilyenkor szokásosnál, de főként Baranya megyében jelentős negatív eltérés tapasztalható.

A júniusi csapadék azonban már nem tudta pótolni az őszi gabonák és a repce fejlődésében az aszályos tavasz során kialakult elmaradást, a tavaszi vetésű növények azonban rohamos fejlődésnek indultak.

Szántóföldi növényeink közül az őszi kalászosok és a repce az érés utolsó fenológiai fázisában járnak, az őszi árpa aratása már megkezdődött. A júniusi viharos időjárásban helyenként megdőltek az állományok. Az őszi vetésekre most már száraz és meleg időjárás lenne az ideális az érés zavartalan befejeződéséhez és az aratáshoz.

A kapás növények a csapadék és a meleg idő hatására rohamosan fejlődnek, bár elég nagy különbségek vannak az egyes állományok között. A napraforgó egyre többfelé virágzik. A magas páratartalom a növényi kórokozók elszaporodását is segítette. A gyümölcsök közül érik a meggy, a bogyós gyümölcsök és már az árpával érő körte is.

Az előttünk álló napokban csütörtökön és pénteken várhatók többfelé záporok, zivatarok, majd szombaton főként a középső országrészben, vasárnaptól pedig csak elszórtan, jellemzően a keleti határszélen lehet csapadékra számítani.

Összességében szombattól az ország nagy részén szárazabb időre van kilátás, mint a megelőző öt napban.

Szombat délig összességében 5-20 mm közötti csapadékra van kilátás, a Kisalföldön valószínű ennél kevesebb, vasárnaptól viszont a legtöbb helyen a talajok száradására lehet számítani. A száradást erősíti majd a szél is, ami a következő egy hétben hétfő kivételével nagy területeken megélénkül, pénteken és kedden a Dunántúlon egy-egy hidegfronthoz kötődően meg is erősödik. A hőmérséklet többnyire 30 fok körül alakul a legmelegebb órákban, csütörtökön és keleten pénteken is a meleghez magas páratartalom is társul. Szombattól csökken a fülledtség. Keddtől egy hidegfront mögött több fokkal visszaesik a hőmérséklet, a jövő hét közepén a maximumok jellemzően 30 fok alatt alakulnak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu