Back to top

Már igényelhető a borok krízislepárlási támogatása

A 21/2020 (VI. 19.) AM rendelet alapján idén 2,5 milliárd forintos keretösszeggel, mintegy 250 000 hl borra hirdették meg a krízislepárlási támogatást, amely alternatívát jelenthet azoknak a termelőknek, akik kapacitáshiánnyal vagy eladási gondokkal küzdenek a koronavírus-járvány okozta helyzet következtében. A támogatást 2020. július 1. és szeptember 25. között lehet igényelni.

A lepárló által előállított alkohol csak ipari vagy gyógyászati célokra használható, így a szeszesitalok piacát nem terheli, ugyanakkor hozzájárulhat a járvány elleni védekezéshez – írja a nak.hu. A lepárló a borok alkoholtartalma alapján 56,6-115 forint átvételi árat adhat literenként a termelőnek. Egy bortermelő legfeljebb 2000 hl saját előállítású borral vehet részt a támogatott lepárlásban, annak érdekében, hogy minél több kistermelő részesülhessen a támogatásból.

Támogatás jogosultja

A támogatás jogosultja a lepárló üzem, ha a bortermelőtől krízislepárlási intézkedés keretében borászati terméket adásvétel útján vesz át, amelyből kizárólag ipari és gyógyászati célú nyers alkoholt készíthet. A lepárlóüzem a krízislepárlási intézkedésben történő részvételi szándékát a Kincstár által rendszeresített, és a honlapján közleményben közzétett nyomtatványon, postai úton vagy személyesen, a közleményében meghatározott időpontig kell bejelentenie a Kincstárnak.

A lepárlónak be kell jelentenie a lepárlási vállalását és a kötelezettségvállalását arra vonatkozóan, hogy a lepárlási vállalását a Kincstár közleményében közzétett időpontig lepárolja.

Ha a lepárlásra vonatkozó jogos igények együttesen meghaladják az intézkedés keretösszegét, akkor a rendelkezésre álló forrást a benyújtott támogatási kérelmekben foglalt jogos igények között egyenlő arányban kell felosztani.

A Kincstár a krízislepárlási intézkedésben történő részvételt a lepárlási keret erejéig hagyja jóvá. Ha a lepárlóüzemek lepárlási vállalása meghaladja a lepárlási keretet, a Kincstár a lepárlási vállalásokat azok mennyiségének növekvő sorrendjében fogadja el.

A támogatásban résztvevő borászati termékre és a bortermelőre vonatkozó kötelezettségek

Az intézkedés keretében csak olyan borászati terméket lehet lepárlóüzembe beszállítani, amelynek beszállítását vagy beszállíttatását az a bortermelő végzi vagy végezteti, aki a borászati termék tételhez tartozó borászati termék első borászati termék származási bizonyítványán és ugyanazon tételre vonatkozó forgalomba hozatali engedélyén is szerepel. Borászati terméket krízislepárlás céljából lepárlóüzembe beszállítani az 59/2020 (VI.30) Kincstár közleményben közzétett időszakban lehet.

A bortermelőnek a lepárlóüzem részére át kell adnia:

  • a hegybíró által – az első borászati termék származási bizonyítvány kérelemben szereplő borászati termékmennyiség alapján – kiadott igazolást a 2017–2019. évekre vonatkozóan a bortermelő borászati termékmennyiségének átlagáról,
  • a beszállítani kívánt borászati terméktételre vonatkozó első borászati termék származási bizonyítvány másolatát
  • a NÉBIH által a borászati terméktételről kiadott forgalombahozatali engedélyét.

A lepárlóüzem az intézkedés keretében csak olyan borászati terméktételt vehet át, amelynek a tulajdonjogát a bortermelő a forgalombahozatali engedéllyel igazolta, és ugyanazon bortermelő a borászati terméktételre vonatkozó első borászati termék származási bizonyítványán is szerepel.

Egy bortermelő a támogatási időszakon belül összesen legfeljebb 2000 hektoliter borászati terméket szállíthat be lepárlóüzembe krízislepárlásra, de a beszállított borászati termék mennyisége nem haladhatja meg a 2017-2019-ben előállított borászati termékmennyiség átlagának 50%-át.

Egy borászati termelő által szállított bormennyiség után fizetett támogatás legfeljebb 115 forint/liter.

A borászati termékek krízislepárlási céllal lepárlóba történő szállításának időszakáról, valamint a támogatási kérelem benyújtásáról szóló kincstári közlemény megjelentetése folyamatban van. A támogatással kapcsolatos további információk, a borászati termékek krízislepárlására a 2020. évben igényelhető támogatásról szóló 21/2020 (VI. 19.) AM rendeletben találhatóak meg.

Forrás: 
nak.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Borászat a Márton-hegy szívében

A főapátság a második világháborút követő politikai döntés nyomán vesztette el azt a lehetőséget, hogy tovább folytassa az évszázadok során magas színvonalra emelt szőlő- és bortermelést. Tizenöt éve újra elkezdődött a borkészítés a Pannonhalmi Főapátság pincészetében.

Koronavírus: Új-Zélandon a fagyasztott élelmiszerekre gyanakszanak

Új-Zélandon koronavírussal frissen fertőzött embereket találtak, jelenleg a fagyasztott élelmiszerekre gyanakszanak a szakemberek. A vizsgálat megkezdődött.

Nem szegte a gazdák beruházási kedvét a koronavírus

A hazai gazdák továbbra is kiemelkedően fontosnak tartják a beruházásokat, sőt, 22%-uk a tavalyinál nagyobb mértékben tervez fejleszteni – derült ki a Budapest Bank legfrissebb Agrárgazdasági Indexéből*.

Rozé, az "örökzöld" bor

Mindenki, főleg a rozét készítő borászok, előszeretettel mondja, hogy a rozé töretlenül népszerű, és évről évre nő ennek a borstílusnak a rajongótábora, ezzel együtt pedig az eladási számai is. Vajon igaz ez? És milyen irányzatokra kell odafigyelnünk, ha lépést akarunk tartani a trendekkel?

Pályázat a hungarikumok megismertetésére

A kormány határozata alapján az idén nyolcszázmillió forint egyszeri többletforrás jut a hungarikumok és nemzeti értékek népszerűsítésére, és 2021-től szintén nyolcszázmillió forintot biztosít az állam erre a célra - írta a Magyar Hírlap pénteken.

Csányi Sándor: 30–50 mintagazdaságra lenne szükség a magyar agráriumban

Termelési oldalról kevésbé rázta meg a magyar agráriumot a koronavírus-járvány, piaci oldalról azonban komoly hatások jelentkeztek – mondta Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója, a Bonafarm Csoport tulajdonosa Győrffy Balázsnak, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökének, akivel a Szóvetés című podcast-sorozat keretében beszélgetett.

Akik nyertesen kerültek ki a pandémiából

Magyarországon a liszt értékesítési volumene 168%-kal nőtt márciusban, áprilisban pedig 200 online webshop nyílt naponta. Nem minden felfutás ilyen evidens azonban - a PwC Magyarország tanácsadói elemzést készítettek arról, hogy mely iparágak, termékek, illetve szolgáltatások kerültek ki nyertesen a több hónapig tartó járványügyi helyzetből.

Pálinka életműdíjas vegyészmérnök

Az ő vásárlóik kevésbé árérzékenyek, elvárják a legmagasabb minőséget - az igényes pálinka még mindig keresett termék. Csalló Jenő, a Csalló pálinka névadó tulajdonosa több évtizedes kiemelkedő munkájáért tavaly pálinka életműdíjat kapott.

Sok a feketerothadás

Az idén sok szőlőtermesztőt nehéz helyzet elé állító betegség, a feketerothadás volt a BASF Lakiteleken rendezett növényvédelmi tanácskozása középpontjában. A betegséget éppen azon a környéken, Kecskemét mellett találták meg hazánkban először, 1999-ben.

A pandémia hatása, nyári aratás, hogy áll a csemegekukorica itthon - a hét legfontosabb hírei

Termelési oldalról kevésbé rázta meg a magyar agráriumot a koronavírus-járvány, piaci oldalról azonban komoly hatások mutatkoznak – értékelte az utóbbi hónapok történéseit Csányi Sándor – olvasható a Magyar Mezőgazdaság e heti számában.