Back to top

Rég nem látott alacsony termésátlagokra számítanak

A nyári aratási munkák megkezdésének apropóján tartotta meg szokásos ülését az Aratási Koordinációs Bizottság. Az ezen összegzett tapasztalatokról, a várható termésátlagokról az ülést követő sajtótájékoztatón esett szó.

„Ez az időszak kihívásokkal terhelt a gazdálkodók számára. A korábbi évekhez képest alacsonyabb terméshozamokkal számolunk idén” – kezdett bele Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára. Mint mondta, idén az őszi vetésű növényeket több mint 1,6 millió hektárról takarítják majd be a gazdák, várhatóan körülbelül 7 millió tonnányit. Az elmúlt hónapok szélsőséges időjárása okán a terméshozamok 6-15 százalékkal maradhatnak el a korábbi esztendők átlagához képest.

„Őszi búzát mintegy 900 ezer hektáron takarítanak majd be idén a gazdák; a becslések szerint 4,3-4,4 tonna hektáronkénti átlag várható. Ugyanakkor nemcsak hazánkban, hanem Európa-szerte 10, vagy annál nagyobb százalékos terméskiesés várható”

– folytatta az államtitkár, aki úgy fogalmazott, a repce kapcsán a „legszomorúbb a helyzet”. A 311 ezer hektáros vetésterületről a korábbi évek 3 millió tonnás országos átlagánál egészen biztosan jóval alacsonyabb, 2,1-2,2 tonnás hozamok várhatók. Feldman Zsolt a helyzet nehézségét szemléltetve elmondta, a gazdák idén eddig 300 ezer hektárra jelentettek be aszálykárt, az elmúlt időszakot jellemző nagy mennyiségű csapadék következtében pedig körülbelül 10 ezer hektáron jelent meg a belvíz. Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) elnökének szavai szerint

az idei tavasz tragikus volt a szántóföldi növénytermesztők számára, dacára annak, hogy tavaly ősszel kirívóan jól sikerültek a szántóföldi munkák.

„70 százalék felett voltak a jó minőségű vetésállapotok az országban; ez rendszerint 50-55 százalék körül szokott alakulni. A tél azonban távolról sem volt optimális: nem volt kellő ideig hótakaró, sem pedig hideg idő, ezért két héttel korábban kezdődtek meg a tavaszi munkák” – magyarázta az okokat. Hangsúlyozta: március közepétől tízhetes csapadékmentes időszak köszöntött be, s bár az eső utána megérkezett, de túl későn. Hozzátette, az elmúlt heteket jellemző záporok, zivatarok eredményeképp sok táblában egyenletlenül fejlődtek a növények.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megnyitották a balatonfüredi borheteket

Megnyitották a balatonfüredi borheteket, a rendezvényen a borászok támogatását célzó 1,8 milliárd forintos támogatási csomagot jelentett be Nagy István agrárminiszter.

Szerencsés, aki le tudta aratni a gabonát

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) adatai alapján az őszi búza aratása 97 százalékos készültségen áll, a közel 900 ezer hektár vetésterületből mintegy 2000 hektáron áll még a gabona. A búza országos termésátlaga hektáronként 5,28 tonna, a termés 60-70 százaléka takarmánybúza.

Az eső után meleg időben zajlik a szem- és magképződés

A hét első felében hazánk döntő részén kiadós öntözést kaptak a nyári növényeink. A nedvességgel feltöltődött talaj és a folytatásban várható stabilan meleg, száraz idő sok napsütéssel optimális körülményeket teremt a fő szántóföldi növényünknek számító kukorica és a napraforgó szem- és magképződésére.

A bejrúti robbanás megsemmisítette az ország gabonatartalékát

Bejrút kikötőjében történt keddi robbanás többek között megsemmisítette a libanoni központi gabonaraktárat is és az ott tárolt összes gabonafélét. A jelenlegi készletek kevesebb, mint egy hónapra elegendők, a biztonságos élelmiszerellátáshoz legalább három hónapnyi mennyiségnek kellene rendelkezésre állni.

Bővült a magyar agrároktatás Erdélyben

Az erdélyi magyar agrároktatás iránti érdeklődés is megnőtt, mi több, a 2020-2021-es tanévben új szak indul.

Győztes kenyerek az új kenyér ünnepére

A Magyar Pékszövetség idén kilencedik alkalommal hirdette meg szakmai versenyét Szent István-napi kenyér és Innovatív kenyér kategóriában. A kétkörös versenyben július elején tartották meg a döntőt, amelynek eredményét az augusztus 20-ai események tájékoztatóján jelentettek be.

Befejezték az aratást Békés megyében

A vártnál jobban alakult Békés megyében az őszi árpa termés a nagyon kedvezőtlen tavaszi időjárás ellenére, ám az őszi káposztarepce az utóbbi évek leggyengébb termését produkálta - mondta a Békés Megyei Mezőgazdasági Termelők Szövetsége titkára az MTI-nek hétfőn.

Mondelez: Magyarország részt vesz a fenntartható búzatermesztési programban

Magyarország részt vesz a Mondelez International fenntartható búzatermesztési programban, az így termesztett Harmony búzát július végén első alkalommal aratták le hazánkban.

„Úgy nem nyersz, ha meg sem próbálod” - Állattartó telepek korszerűsítése

Holló Mátyással már 2013-ban is találkoztunk, akkor a Kistermelők Lapjában az év juhászaként mutattuk be. Az idei találkozásunk apropója az, hogy megmutassuk, hogyan érdemes a gazdálkodásba, fejlesztésekbe pályázati forrást bevonni.

Győzedelmeskedik a realitás

Aratni annyit tesz, mint sikert elérni. Elég nagy várakozásokkal indult idén a nyári betakarítás, és hamar kiderült, hogy csodára nem számíthatunk. Ugyanis azután, amit a kalászos gabonáknak tavaly ősztől az aratás kezdetéig át kellett élnie, valóságos csoda, ha elfogadhatóak lesznek a hozamok.