Back to top

A tavalyinál jobb lesz a zöldborsótermés

Az Európai Unió belső piacán és a harmadik országok felé is Magyarország a legnagyobb zöldborsókonzerv-szállító, a tavalyinál nagyobb mennyiségű idei termés segíthet megtartani ezt a pozíciót.

Magyarországon 20,6 ezer hektáron 88 ezer tonna zöldborsót termeltek 2019-ben, ez kétezer tonnával volt kevesebb az előző évinél – idézte a KSH adatait a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet – írja a Világgazdaság. Idén viszont az Agrárminisztérium termésbecslése szerint 19,77 ezer hektárról 107,46 ezer tonna zöldborsó betakarítása várható.

Szakértők szerint a hűvösebb májusi idő kedvezett a zöldborsónak, de a betakarítást hátráltatja a júniusi esőzés.

A zöldborsókonzerv és a fagyasztott zöldborsó külkereskedelmi egyenlege egyaránt pozitív volt az elmúlt években.

Magyarország zöldborsókonzerv-kivitele tavaly 58,5 ezer tonna volt, 7 százalékkal kevesebb a 2018-asnál. Az idei év első negyedében 1,3 százalékkal, 13,94 ezer tonnára nőtt az exportpiacokon eladott zöldborsókonzerv mennyisége az előző év azonos időszakához képest.

Oroszország maradt a legfontosabb felvevőpiac, mellette Németországba, Olaszországba, a Baltikumba és Franciaországba is szállítottak zöldborsókonzervet.

Fagyasztott zöldborsóból 30 százalékkal, 14,5 ezer tonnára csökkent a kivitel, míg a behozatal 1 százalékkal, 6,6 ezer tonnára nőtt tavaly. Az idei év első három hónapjában az export a felére, kétezer tonnára csökkent, miközben a döntően Belgiumból érkező import 900-ról 3,2 ezer tonnára bővült.

A magyarországi fagyasztott zöldborsó legnagyobb felvásárlója

  • Németország,
  • Görögország,
  • Olaszország
  • és Románia volt 2019-ben,

a magyar piacra elsősorban Szerbiából, Lengyelországból és Belgiumból érkezett fagyasztott zöldborsó.

A friss áruk piacára szánt zöldborsó mennyisége a feldolgozott termékek mellett elhanyagolható. Az elmúlt évben 876 tonna friss zöldborsót szállítottak külpiacokra, az import 211 tonna volt. Az ipari feldolgozásra szánt zöldborsó felvásárlási ára tonnánként 93 880 forint volt tavaly, ami csaknem 7 százalékkal haladta meg az előző évit. A Budapesti Nagybani Piacon a zöldborsó termelői ára 850 forint volt kilogrammonként.

A FAO szerint a világon több mint 21 millió tonna zöldborsó terem évente. A tavalyi adatok szerint Magyarország – Franciaország, az Egyesült Királyság és Spanyolország után, Olaszország előtt – az Európai Unió első öt legnagyobb zöldborsótermelője között van. A Brexittel a második legnagyobb zöldborsótermelő távozott a közösségből.

Az EU28-ak belső piacán 2019-ben a legnagyobb zöldborsókonzerv-exportőr Magyarország (37,2 ezer tonna), a legjelentősebb zöldborsókonzerv-importőr pedig Németország volt (24,3 ezer tonna). Az unió zöldborsókonzerv-kivitele lényegesen meghaladta a behozatalt, az 53,8 ezer tonna konzervkivitellel szemben 3,1 ezer tonna import állt 2019-ben.

A harmadik országok irányába is Magyarország volt az unió vezető exportőre 2019-ben. Az EU legnagyobb célpiacára, Oroszországba 1 százalékkal, 19,9 ezer tonnára nőtt a közösség exportja a megfigyelt időszakban.

Az unió belső piacán a fagyasztott zöldborsó legnagyobb expor­tőre Belgium (100,5 ezer tonna) volt 2019-ben. A legkiemelkedőbb vevő Olaszország és Belgium volt, évente 34-42 ezer tonnás importtal. Az EU külkereskedelmi egyenlege pozitív, a 105,3 ezer tonna exporttal szemben a fagyasztott zöldborsó beszállított mennyisége 11,2 ezer tonna volt 2019-ben.

Forrás: 
Világgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A pazar dáliák

A júliustól októberig nyíló szabadföldi dáliák ékei a kerteknek, pazar virágzásuk a korai fagyokig eltart. A virágágyakat mozgalmassá teszik, méghozzá nem is akárhogyan, hiszen a virágok mérete, formája és színe rendkívül változatos. Szédítően gazdag árnyalataik miatt színkirályoknak is nevezik őket.

Támadnak a meztelencsigák – Növényvédelmi előrejelzés 35. hét

Kevés ép növény marad a kertünkben, ha nem védekezünk a csapadékos időt kihasználva felszaporodott meztelencsigák, főleg a spanyolcsiga ellen. Léteznek „szelíd” módszerek is, érdemes kipróbálni. Rohamosan szaporodnak továbbá a zöld vándorpoloskák, de itt az ideje egyebek között a foltosszárnyú muslica elleni védelemnek is. A folyamatosan érő gyümölcsök mellett inkább vörösboros illatcsapdával gyérítsük, mint vegyszerrel.

Koronavírus: Új-Zélandon a fagyasztott élelmiszerekre gyanakszanak

Új-Zélandon koronavírussal frissen fertőzött embereket találtak, jelenleg a fagyasztott élelmiszerekre gyanakszanak a szakemberek. A vizsgálat megkezdődött.

Elértük a nyugati árakat, de még drágulhatnak az élelmiszerek

Nem a magyar belföldi kereslet-kínálat határozza meg az agrártermékek árait, hanem a nyugati felvásárlási árak - mondta az InfoRádiónak Raskó György agrárközgazdász, aki szerint a nyugati élelmiszerárszint elérése miatt komolyabb drágulást már csak az árfolyamgyengülés okozhat.

Zala megyében kiemelkedően magas a búza termésátlaga

Az aszályos idő ellenére Zala megyében kiemelkedően magas volt a búza termésátlaga - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke csütörtökön az MTI-vel.

Útmutatóval segíti a NAK az öntözésfejlesztést

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara útmutatót készített az öntözést támogató hazai és uniós ösztönzőkről, ezzel is segítve az öntözési közösségek létrejöttét.

Növények talaj nélkül: perlit és agyaggolyó

Számos talajt helyettesítő anyag, azaz mesterséges termesztő közeg kapható és használható növények nevelésére. Ezek általában nem tartalmaznak szerves anyagokat, a céljuk annyi, hogy a gyökerek jól fejlődjenek, és kapaszkodjanak bennük.

Kavics a kertben

A házak, kerítések előtti területek, illetve a kertekben a virágágyások kaviccsal vagy murvával való takarása hihetetlenül népszerűvé vált az elmúlt években. Ezek az anyagok hasznosak és praktikusak, ám használatuk heves vitákat is kivált, mivel kedvezőtlenül befolyásolják a mikroklímát, szűkítik a rovarok és a madarak életterét.

Közkedvelt a világpiacon a magyar csemegekukorica

A korai fajtákkal elindult a csemegekukorica betakarítása Magyarországon. A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt idén a tavalyi 500 ezer tonnás termésmennyiségnél valamivel kevesebbre számítanak a 28 ezer hektáros termőterületről a szakemberek. A Syngenta hagyományos csemegekukorica szakmai rendezvényén elhangzott: a kihívások ellenére Magyarország tovább őrzi vezető szerepét a csemegekukorica területén.

Akik nyertesen kerültek ki a pandémiából

Magyarországon a liszt értékesítési volumene 168%-kal nőtt márciusban, áprilisban pedig 200 online webshop nyílt naponta. Nem minden felfutás ilyen evidens azonban - a PwC Magyarország tanácsadói elemzést készítettek arról, hogy mely iparágak, termékek, illetve szolgáltatások kerültek ki nyertesen a több hónapig tartó járványügyi helyzetből.