0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Új sertésinfluenza-törzset azonosítottak Kínában

A kutatók szerint egy új sertésinfluenza-vírus törzset fedeztek fel Kínában, amely újabb járványhoz vezethet.

Ez a H1N1 A típusú influenza egyik altípusának genetikai leszármazottja, amely 2009-ben okozott sertésinfluenza-járványt, bár kevésbé volt virulens, mint azt eredetileg gondolták.

Az utóbbi években azonban a vírus további mutációkon ment keresztül, és ezúttal súlyosabb tünetek jelentek meg az állatokon, és könnyen replikálódik az emberi sejtekben.

A 2009-ben megjelent sertésinfluenza-vírus négy meglévő influenzavírus mutációja jelent meg: az emberi, a madárinfluenza és két másik állati influenzavírusé. Ez egy olyan A típusú (H1N1) influenzavírus-törzs, amely gyorsan mutálódhat és rekombinálódhat. Olyan formákban jelenik meg, amelyek könnyen legyőzik a faji akadályokat, azaz állatokról emberekre terjedhetnek és fordítva. A H1N1 vírus cseppek útján terjed.

Az a sertésinfluenza, amely 2009-ben Mexikóban támadta meg az embereket és 150 ember életét követelte súlyos szövődmények kialakulását követően. A sertésinfluenza jellegzetes vonásai azok a tünetek voltak, amelyeket általában nem tapasztalunk szezonális influenza esetén, például hirtelen étvágytalanság, hasmenés és hányás. A szövődmények tünetei között szerepel légszomj vagy légzési nehézség, mellkasi szorítás vagy fájdalom, súlyos vagy tartós hányás, szédülés, zavart viselkedés. 2010 augusztusában a járvány véget ért.

Kínai tudósok beszámoltak arról, hogy felfedezték a 2009. évi A H1N1 típusú törzs új genetikai leszármazottját, amelyet G4 (G4 EA H1N1) néven jegyeznek.

Sok olyan jelet észleltek, amelyek bizonyítják, hogy  fertőző lehet az emberi szervezet számára.

Tíz kínai tartományban található vágóhidakról és állat​​kórházakból a sertés orrmintákból származó  vizsgálati  anyagot a 2011–2019-es években gyűjtötték össze. Több mint 30.000 mintából 179-ben sertésinfluenza-vírust izoláltak, és a  legtöbbjük újnak bizonyult. Ez az új törzs csak 2016 után jelent meg a sertésekben.

Az új törzsek fertőzőképességének ellenőrzésére irányuló kísérleteket vadászgörényeken végezték, mivel ezekben az állatokban az influenza tünetei nagyon hasonlóak az embereknél. Állatokban a G4 vírus súlyosabb köhögést, tüsszögést és lázat okozott, mint más influenzavírusok.

A vérvizsgálatok kimutatták, hogy a sertésekkel érintkező minden tizedik kínai alkalmazott már rendelkezik G4 antitestekkel. „Ez azt jelenti, hogy a domináns G4 EA H1N1 vírus megnövekedett fertőzőképességgel rendelkezik az emberekben” – mondják a kutatók.  

Az új G4 sertésinfluenza-vírus embereket is megfertőz, de még nincs bizonyíték arra, hogy az emberről emberre is terjed.

A tanulmányt június 29-én a PNAS amerikai tudományos folyóiratban tették közé.

Forrás: gazeta.pl