Back to top

Új sertésinfluenza-törzset azonosítottak Kínában

A kutatók szerint egy új sertésinfluenza-vírus törzset fedeztek fel Kínában, amely újabb járványhoz vezethet.

Ez a H1N1 A típusú influenza egyik altípusának genetikai leszármazottja, amely 2009-ben okozott sertésinfluenza-járványt, bár kevésbé volt virulens, mint azt eredetileg gondolták.

Az utóbbi években azonban a vírus további mutációkon ment keresztül, és ezúttal súlyosabb tünetek jelentek meg az állatokon, és könnyen replikálódik az emberi sejtekben.

A 2009-ben megjelent sertésinfluenza-vírus négy meglévő influenzavírus mutációja jelent meg: az emberi, a madárinfluenza és két másik állati influenzavírusé. Ez egy olyan A típusú (H1N1) influenzavírus-törzs, amely gyorsan mutálódhat és rekombinálódhat. Olyan formákban jelenik meg, amelyek könnyen legyőzik a faji akadályokat, azaz állatokról emberekre terjedhetnek és fordítva. A H1N1 vírus cseppek útján terjed.

Az a sertésinfluenza, amely 2009-ben Mexikóban támadta meg az embereket és 150 ember életét követelte súlyos szövődmények kialakulását követően. A sertésinfluenza jellegzetes vonásai azok a tünetek voltak, amelyeket általában nem tapasztalunk szezonális influenza esetén, például hirtelen étvágytalanság, hasmenés és hányás. A szövődmények tünetei között szerepel légszomj vagy légzési nehézség, mellkasi szorítás vagy fájdalom, súlyos vagy tartós hányás, szédülés, zavart viselkedés. 2010 augusztusában a járvány véget ért.

Kínai tudósok beszámoltak arról, hogy felfedezték a 2009. évi A H1N1 típusú törzs új genetikai leszármazottját, amelyet G4 (G4 EA H1N1) néven jegyeznek.

Sok olyan jelet észleltek, amelyek bizonyítják, hogy  fertőző lehet az emberi szervezet számára.

Tíz kínai tartományban található vágóhidakról és állat​​kórházakból a sertés orrmintákból származó  vizsgálati  anyagot a 2011–2019-es években gyűjtötték össze. Több mint 30.000 mintából 179-ben sertésinfluenza-vírust izoláltak, és a  legtöbbjük újnak bizonyult. Ez az új törzs csak 2016 után jelent meg a sertésekben.

Az új törzsek fertőzőképességének ellenőrzésére irányuló kísérleteket vadászgörényeken végezték, mivel ezekben az állatokban az influenza tünetei nagyon hasonlóak az embereknél. Állatokban a G4 vírus súlyosabb köhögést, tüsszögést és lázat okozott, mint más influenzavírusok.

A vérvizsgálatok kimutatták, hogy a sertésekkel érintkező minden tizedik kínai alkalmazott már rendelkezik G4 antitestekkel. "Ez azt jelenti, hogy a domináns G4 EA H1N1 vírus megnövekedett fertőzőképességgel rendelkezik az emberekben" - mondják a kutatók.  

Az új G4 sertésinfluenza-vírus embereket is megfertőz, de még nincs bizonyíték arra, hogy az emberről emberre is terjed.

A tanulmányt június 29-én a PNAS amerikai tudományos folyóiratban tették közé.

Forrás: 
gazeta.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Koronavírus: Új-Zélandon a fagyasztott élelmiszerekre gyanakszanak

Új-Zélandon koronavírussal frissen fertőzött embereket találtak, jelenleg a fagyasztott élelmiszerekre gyanakszanak a szakemberek. A vizsgálat megkezdődött.

Elértük a nyugati árakat, de még drágulhatnak az élelmiszerek

Nem a magyar belföldi kereslet-kínálat határozza meg az agrártermékek árait, hanem a nyugati felvásárlási árak - mondta az InfoRádiónak Raskó György agrárközgazdász, aki szerint a nyugati élelmiszerárszint elérése miatt komolyabb drágulást már csak az árfolyamgyengülés okozhat.

Juhágazat: innováció a Debreceni Egyetemen

Az állatok szaporításának biotechnológiája az 1980-as években élte először aranykorát. A világban azóta is töretlen a fejlődés. Ezzel szemben nálunk, főként a kiskérődzőknél, 1990 után megtört a lendület, de hitelesebb, ha azt mondjuk, eljelentéktelenedett a módszer. Pedig az előnye és a haszna elvitathatatlan, ugyanakkor a juhágazatban jelenleg csak 20–25 helyen foglalkoznak inszeminálással.

Csányi Sándor: 30–50 mintagazdaságra lenne szükség a magyar agráriumban

Termelési oldalról kevésbé rázta meg a magyar agráriumot a koronavírus-járvány, piaci oldalról azonban komoly hatások jelentkeztek – mondta Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója, a Bonafarm Csoport tulajdonosa Győrffy Balázsnak, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökének, akivel a Szóvetés című podcast-sorozat keretében beszélgetett.

Akik nyertesen kerültek ki a pandémiából

Magyarországon a liszt értékesítési volumene 168%-kal nőtt márciusban, áprilisban pedig 200 online webshop nyílt naponta. Nem minden felfutás ilyen evidens azonban - a PwC Magyarország tanácsadói elemzést készítettek arról, hogy mely iparágak, termékek, illetve szolgáltatások kerültek ki nyertesen a több hónapig tartó járványügyi helyzetből.

Sok a feketerothadás

Az idén sok szőlőtermesztőt nehéz helyzet elé állító betegség, a feketerothadás volt a BASF Lakiteleken rendezett növényvédelmi tanácskozása középpontjában. A betegséget éppen azon a környéken, Kecskemét mellett találták meg hazánkban először, 1999-ben.

A pandémia hatása, nyári aratás, hogy áll a csemegekukorica itthon - a hét legfontosabb hírei

Termelési oldalról kevésbé rázta meg a magyar agráriumot a koronavírus-járvány, piaci oldalról azonban komoly hatások mutatkoznak – értékelte az utóbbi hónapok történéseit Csányi Sándor – olvasható a Magyar Mezőgazdaság e heti számában.

A karcsúság természetes titka

Akár fogyni szeretne, akár megőrizné a karcsúságodat, az Európai Friss Kalandok program elárulja, melyik az a hazai gyümölcs, amely mindkét esetben segít, hogy elérje a célját!

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat

Elkészült egy érdekes tanulmány az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás és fejlesztés programjából támogatva, mely a fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlatról szól. 5 ország 6 egyeteme vett részt a munkában, melyet most közreadunk.

Változó fogyasztói szokások Ázsiában

Amint várható volt, az ázsiai lakosok koronavírussal kapcsolatos aggodalmaik fogyasztási szokásukra is jelentős hatást gyakorol. Az Innova Market Insight piackutató cég 2020 márciusában végzett felmérése alapján Kínában, Indiában és Indonéziában az egészséggel, a jövedelemmel, az egészségügyi ellátással és a termékek elérhetőségével kapcsolatos aggodalmak állnak a középpontban.