0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kötelező lesz a növényekkel beültetett homlokzat Bécsben

A növényekkel beültetett homlokzatnak köszönhetően könnyebb elviselni a nyári forróságot, mivel a gyorsan fejlődő növények levéltömege hatásosan hozzájárul a mikroklíma hűtéséhez.

A bécsi városi tanács júniusi ülésén rendeletet hoztak az új épületek homlokzatának kötelező zöldítéséről, és megállapodtak ennek részleteiről is. Bécs városa pontosan előírja, hogy a zöld homlokzatoknak hogyan kell kinéznie. Az osztrák média szerint az újonnan épített ház homlokzatának legalább egyötödét zöldíteni kell, azaz növényekkel kell beültetni. Az előírás minden 7 és fél méternél magasabb új építésű lakó-, és ipari épületre vonatkozik, Bécs egész területén. A klasszikus családi házak, lakóparkok, nyaraló és kiskertek azonban kikerültek a szabályozás alól.

Az ORF szerint egy 2018. évi építési törvénymódosítás lehetővé tette Bécsnek az építési engedélyek kiegészítését  a homlokzatok zöldítésére vonatkozó rendelkezésekkel. 

Az új épületek homlokzatának zöldítése mostantól kötelező, a régi épületek esetében pedig a homlokzat átalakítására akár 5200 euró igényelhető. 

Az új rendelet nemcsak zöldebbé teszi Ausztria fővárosát, hanem a nyári forróságot is enyhíti. Azokban a városrészekben ahol sok új épület építenek így a klíma egyre kellemesebb lesz. Az ilyen építési szabályok azért fontosak, mert a zöld homlokzat növényei gyorsabban növekednek mint a fák, és így hamarabb hozzájárulnak a jobb mikroklíma kialakításához.

Az új szabályozással megvalósuló első építkezés már el is kezdődött. A szabályozás eredményei várhatóan 10 éven belül a városkép átalakulásában már világosan felismerhetőek lesznek.

Forrás: www.taspo.de