0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Óriási érdeklődés kísérte az Online Erdei Iskola sorozatot

Közel 120 ezren tekintették meg az Országos Erdészeti Egyesület által indított Online Erdei Iskola sorozat videóit az interneten. A május elején, a Madarak és fák napján kezdődött sorozat az állami és magán erdőgazdaságok rendhagyó erdei iskolai foglalkozásait mutatta be a járványhelyzet miatt otthon lévő iskolás gyerekeknek.

Az Országos Erdészeti Egyesület koordinálásával zajló online programot azzal a céllal hívták életre, hogy a gyerekek otthonról is részesülhessenek a természet tavaszi ébredésének élményében, elsajátíthassák a környezettudatos gondolkodás alapjait, illetve hogy a közösségi médiában megosztott órák segítséget nyújtsanak a pedagógusoknak a digitális oktatásban.

A május 10-én indult sorozat a tanév végéig összesen 29 alkalommal jelentkezett egyenként 10-15 perces erdei iskolai foglalkozással.

Az elsősorban az általános iskolás korosztálynak szóló videók az Országos Erdészeti Egyesület Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján jelentek meg, de az erdőgazdaságok és az erdei iskolák közösségi média felületein is látni lehetett őket. A programsorozat sikerét jelzi, hogy a videókat egy hónap alatt mintegy 120 ezer alkalommal tekintették meg, a legnépszerűbb videót több mint 15 ezren látták.

Az Országos Erdészeti Egyesület az Online Erdei Iskola sorozat elindításakor arra törekedett, hogy az erdőpedagógusok és erdészeti szakemberek által összeállított programban a hazai erdőkkel kapcsolatos legváltozatosabb témákat szerepeltessék. Így például a gyerekek a videók segítségével virtuálisan ellátogathattak az ország erdeibe a Nyírségtől Somogyig, gyógynövényeket ismerhettek meg, láthatták, hogyan történik a nyomolvasás és a nyomkeresés, milyen a madarak és a fák kapcsolata, vagy a víz útja az erdőben.

A környezeti nevelés alapgondolata, hogy aki megismeri az erdők értékeit, az hosszú távon részt is vesz a megóvásukban és a gyarapításukban.

Az erdei iskolákat az erdőgazdaságok honosították meg Magyarországon; a színvonalas oktatás biztosítása érdekében az Országos Erdészeti Egyesület minősítési rendszert üzemeltet, amelynek 35 intézményében országszerte több mint 100 ezer gyermeket nevelnek a fenntartható életmódra évente.

A videók továbbra is megtekinthetők az Országos Erdészeti Egyesület Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján, így a későbbiekben is felhasználhatóak az iskolai oktatásban.

Az online program az Agrárminisztérium alá tartozó állami erdőgazdaságok szakmai közreműködésével valósult meg.

Forrás: Országos Erdészeti Egyesület