Back to top

Óriási érdeklődés kísérte az Online Erdei Iskola sorozatot

Közel 120 ezren tekintették meg az Országos Erdészeti Egyesület által indított Online Erdei Iskola sorozat videóit az interneten. A május elején, a Madarak és fák napján kezdődött sorozat az állami és magán erdőgazdaságok rendhagyó erdei iskolai foglalkozásait mutatta be a járványhelyzet miatt otthon lévő iskolás gyerekeknek.

Az Országos Erdészeti Egyesület koordinálásával zajló online programot azzal a céllal hívták életre, hogy a gyerekek otthonról is részesülhessenek a természet tavaszi ébredésének élményében, elsajátíthassák a környezettudatos gondolkodás alapjait, illetve hogy a közösségi médiában megosztott órák segítséget nyújtsanak a pedagógusoknak a digitális oktatásban.

A május 10-én indult sorozat a tanév végéig összesen 29 alkalommal jelentkezett egyenként 10-15 perces erdei iskolai foglalkozással.

Az elsősorban az általános iskolás korosztálynak szóló videók az Országos Erdészeti Egyesület Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján jelentek meg, de az erdőgazdaságok és az erdei iskolák közösségi média felületein is látni lehetett őket. A programsorozat sikerét jelzi, hogy a videókat egy hónap alatt mintegy 120 ezer alkalommal tekintették meg, a legnépszerűbb videót több mint 15 ezren látták.

Fotó: Országos Erdészeti Egyesület
Az Országos Erdészeti Egyesület az Online Erdei Iskola sorozat elindításakor arra törekedett, hogy az erdőpedagógusok és erdészeti szakemberek által összeállított programban a hazai erdőkkel kapcsolatos legváltozatosabb témákat szerepeltessék. Így például a gyerekek a videók segítségével virtuálisan ellátogathattak az ország erdeibe a Nyírségtől Somogyig, gyógynövényeket ismerhettek meg, láthatták, hogyan történik a nyomolvasás és a nyomkeresés, milyen a madarak és a fák kapcsolata, vagy a víz útja az erdőben.

A környezeti nevelés alapgondolata, hogy aki megismeri az erdők értékeit, az hosszú távon részt is vesz a megóvásukban és a gyarapításukban.

Az erdei iskolákat az erdőgazdaságok honosították meg Magyarországon; a színvonalas oktatás biztosítása érdekében az Országos Erdészeti Egyesület minősítési rendszert üzemeltet, amelynek 35 intézményében országszerte több mint 100 ezer gyermeket nevelnek a fenntartható életmódra évente.

A videók továbbra is megtekinthetők az Országos Erdészeti Egyesület Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján, így a későbbiekben is felhasználhatóak az iskolai oktatásban.

Az online program az Agrárminisztérium alá tartozó állami erdőgazdaságok szakmai közreműködésével valósult meg.

Forrás: 
Országos Erdészeti Egyesület

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egy hektáros emlékerdőt adtak át Szigetváron

A Mecsekerdő Zrt. egy hektáros Emlékerdőt hozott létre a 2021-es „Egy a Természettel” világkiállítás jegyében, melynek ünnepélyes átadására 2020. március 20-án került sor a Szigetvári Vár szomszédságában.

A klímaváltozás már a spájzban van

Az Egererdő Zrt. Mátrafüredi Erdészete mintegy 11 ezer hektáron végzi munkáját, amely terület egyharmada a Mátrai Tájvédelmi Körzet része. Jellemző főbb fafajok itt a bükk, a kocsánytalan tölgy, a cser és a gyertyán, amelyek mind őshonosak, valamint kisebb mennyiségben megtalálhatók a különféle fenyvesek is. A szakemberek szerint azonban a klímaváltozás átrajzolja a jelenlegi állományszerkezetet.

Tájékoztató kampány indul a magán erdőgazdálkodást érintő változásokról

Jelentősen átalakul a magán erdőgazdálkodás szervezetrendszere az elkövetkező években, a régóta időszerű reformok a terület gazdasági és szakmai fejlődését eredményezhetik. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az Agrárminisztériummal és az erdészeti szakmai szervezetekkel együttműködve tájékoztatási kampánnyal is segíti az érintettek szakmai felkészülését.

Már itt vannak, a kérdés, hogy mi is akarjuk?

Szinte minden héten újabb és újabb fejlemény kerül napvilágra farkas- és medveügyben. Két éve kezdődött az a bizonyos medvehajsza, ahol helikopterek, rendőrök, természetvédelmi őrök rohangáltak a nőstény Robi után (…), akit Hevestől egészen Csongrádig (Csongrád-Csanád) szinte szó szerint kikergettek az országból. Azóta szerencsére a kergetőzések megszűntek, az észlelések ellenben gyarapodtak.

Magyarország természeti öröksége Európában is egyedülálló

Egyre nagyobb a társadalmi igény hazánk természeti kincseinek bemutatására és a szemléletformálásra - jelentette ki dr. Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a Harkály Ház látogató- és oktatóközpont átadási ünnepségén, szerdán, Mátrafüreden.

Ki, mekkora kibocsátó?

A Climate TRACE nonprofit szervezetekből álló csoport az eddigi becslések helyett jövőre már pontos adatokat szolgáltat a Föld légkörébe kerülő szén-dioxid-kibocsátásról. Az adatgyűjtésre okos algoritmusokat és műholdakat használnak fel. Ha kooperációnak sikerülne megvalósítani a valós idejű adatszolgáltatást, az új irányokat adhat a jövő évi ENSZ következő klímacsúcsán.

A debreceniek ingyen kapnak szúnyoglárvairtó tablettát

Az országban elsőként a debreceni önkormányzat minden helyi lakosnak ingyen ad lárvairtószert, hogy ennek alkalmazásával tartósan csökkenteni lehessen a lakókörnyezetükben kifejlődő szúnyogok számát.

A klímaváltozás átalakítja a madarak méreteit

Érdekes megállapításra jutott egy spanyol kutatócsoport, miután két fülemüle populációban vizsgált egyedek szárnyfesztávolságát mérték. A vizsgálatok szerint az eddigi adatok alapján csökkent ezen énekesmadarak szárnyfesztávolsága, amit a kutatók a felmelegedésre vezettek vissza.

Több mint 8 tonna hulladék gyűlt össze a PET Kupán

Összesen 8,2 tonna, majdnem felerészben újrahasznosítható hulladék gyűlt össze a Tisza árteréből az idei PET Kupán – közölték a szervezők az MTI-vel hétfőn.

Málnatermesztés napelemekkel

Egy kísérleti tanulmány szerint a napelemek alatti klíma stabilabb, mint a hagyományos fóliasátrakban.