Back to top

Több gond volt vele, de kiváló a hazai sárgadinnye

Június elejétől egészen október közepéig, végéig lesz magyar sárgadinnye a piacon, az értékesítési szezont ugyanis a nagyobb termelők a fóliasátras termesztéssel kezdik és azzal is fejezik be. A korai kínálatból általában először a piacokra jut, most már azonban kellő mennyiség terem ahhoz is, hogy ellássák az áruházakat.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által mintegy 500 hektárra becsült hazai sárgadinnyének körülbelül a tizedét Roszik Tamás termeszti Dunavecsén, és további 50 hektáron integrálja a termesztést. A tisztító-, és válogató gépsorral, hűtőkkel fölszerelt telepéről két nagy áruházláncot lát el sárgadinnyével. A tőle származó termést könnyű fölismerni, hiszen mindegyiken rajta szerepel a logója. 

Sárgadinnye a Roszik kertészetből
Sárgadinnye a Roszik kertészetből
Fotó: Rimóczi Irén

A termesztést idén az eddigieknél is jobban szakaszolták a fóliasátrakban és szabadföldön is. Ez utóbbi egy része fóliaalagútban fejlődik az első időszakban, fátyolfóliás takarást azonban a későbbi ültetések is kapnak a termésbiztonság érdekében.

A fóliás dinnyével kezdődik az értékesítési szezon
A fóliás dinnyével kezdődik az értékesítési szezon
Fotó: Rimóczi Irén

Az idén a termesztés költségeit növelte, hogy a palántanevelő sátrakat jobban kellett fűteni a késői fagyok miatt, A vírusjárvány miatt a dunavecsei kertészetben sem tudta felvenni a munkát mindenki a már rutinos brigádból, így a kézi munkához szükség volt újabb dolgozókra. Jelentkeztek is sokan, és bár akartak is dolgozni, hiányzott a tapasztalat, ezért lassabban haladtak, az pedig növelte a kiadásokat, mesélte Roszik Tamás. 

De sokat kell tenniük azért is, hogy a sok eső, felhőszakadások ellenére kiváló minőségű dinnyét kínáljanak a szabadföldről is.

Levegőztették, szikkasztották a felázott talajt az ágyások közt, a növényeknek pedig rendszeresen adagolták a tápoldatot, aminosavakat, és lombtrágyáztak, hogy feszes maradjon a dinnyék belső szerkezete, és jó ízűek legyenek.

A jég szerencsére még a terméskötés előtt érkezett, ezért nem okozott komoly gondot. A lomb megtépázása pedig inkább kötésre serkentette a növényeket, tudtuk meg. Ezért is bevett gyakorlat ,más években is, hogy a hajtásvégeket egy bottal végigcsapkodják. 

Ültetés után a késői szakaszokat is fátyolfóliával takarják
Ültetés után a késői szakaszokat is fátyolfóliával takarják
Fotó: Rimóczi Irén

Magyarországon jellemzően két sárgadinnyetípust termesztenek. Az úgynevezett kantalup dinnyék enyhén gerezdelt héjúak, általában jellegzetes narancssárga hússzínűek, jól szállíthatók. Ezek adják az összes hazai termelés mintegy 80 %-át. A rövidebb tenyészidejű gália-típusú dinnyék termése gömbölyű, felülete hálómintázatú, recézett termésfelületű, A zöld húsa és kiemelkedően édes íze miatt a fogyasztók körében cukordinnyeként ismerik. Roszik Tamás az eddigiekhez hasonlóan főként kantalup fajtákat termeszt, idén azonban már 30-35 százalékra emelte a zöld húsú sárgadinnye arányát.

Nő a gália típus népszerűsége
Nő a gália típus népszerűsége
Fotó: Rimóczi Irén

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.

Laboratóriumi szalonna vöröshús-allergiára?

Gyógyhatású szalonna? Nem feltétlenül disznóság. Ugyanaz a laboratórium, ahol genetikailag módosított sertést állítottak elő emberi transzplantációra szánt szervekhez, váratlanul előlépett sertéstermék-szállítóvá olyanok számára, akik egy különleges, kullancs okozta vöröshús-allergiától szenvednek. Máris sok betegen tesztelték a laboratóriumban előállított exkluzív szalonnát.

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Az idén végre lesz hazai kajszi- és őszibarack

A legtöbb nyári gyümölcsből valamivel jobb termés várható, mint az elmúlt két évben, és jó hír, hogy a tavalyi és a tavalyelőtti hiány után az idén lesz hazai kajszi- és őszibarack, emellett a meggy, cseresznye, szilva is elegendő lesz - írta a Világgazdaság.

Figyelem! Hamarosan már nem használhatjuk a következő növényvédő szereket

Az uniós növényvédőszer-hatóanyag felülvizsgálatok során számos készítmény engedélyét megvonták. Átmeneti időszak vonatkozik a meglévő készletek forgalmazására, majd a termelőknél a használatára. Június elsejétől számos készítményt nem használhatunk.

A Rumour by Rácz Jenő nyerte az Év étterme díjat

A budapesti Rumour by Rácz Jenő nyerte a magyarországi gasztronómia egyik legjelentősebb elismeréseként számon tartott Audi - Dining Guide Év étterme díjat a hétfő este Budapesten megtartott díjátadón.

A magyar vetőmag-előállítás és termesztés a hazai agrárium csúcsteljesítménye

Hazánk élen jár a vetőmag export tekintetében, és egyike a világ tíz legjelentősebb vetőmag-előállító országának - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Magyar Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és kirgiz partnere közötti együttműködési megállapodás aláírásán, kedden, Martonvásáron.