Back to top

Több gond volt vele, de kiváló a hazai sárgadinnye

Június elejétől egészen október közepéig, végéig lesz magyar sárgadinnye a piacon, az értékesítési szezont ugyanis a nagyobb termelők a fóliasátras termesztéssel kezdik és azzal is fejezik be. A korai kínálatból általában először a piacokra jut, most már azonban kellő mennyiség terem ahhoz is, hogy ellássák az áruházakat.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által mintegy 500 hektárra becsült hazai sárgadinnyének körülbelül a tizedét Roszik Tamás termeszti Dunavecsén, és további 50 hektáron integrálja a termesztést. A tisztító-, és válogató gépsorral, hűtőkkel fölszerelt telepéről két nagy áruházláncot lát el sárgadinnyével. A tőle származó termést könnyű fölismerni, hiszen mindegyiken rajta szerepel a logója. 

Sárgadinnye a Roszik kertészetből
Fotó: Rimóczi Irén

A termesztést idén az eddigieknél is jobban szakaszolták a fóliasátrakban és szabadföldön is. Ez utóbbi egy része fóliaalagútban fejlődik az első időszakban, fátyolfóliás takarást azonban a későbbi ültetések is kapnak a termésbiztonság érdekében.

A fóliás dinnyével kezdődik az értékesítési szezon
Fotó: Rimóczi Irén

Az idén a termesztés költségeit növelte, hogy a palántanevelő sátrakat jobban kellett fűteni a késői fagyok miatt, A vírusjárvány miatt a dunavecsei kertészetben sem tudta felvenni a munkát mindenki a már rutinos brigádból, így a kézi munkához szükség volt újabb dolgozókra. Jelentkeztek is sokan, és bár akartak is dolgozni, hiányzott a tapasztalat, ezért lassabban haladtak, az pedig növelte a kiadásokat, mesélte Roszik Tamás. 

De sokat kell tenniük azért is, hogy a sok eső, felhőszakadások ellenére kiváló minőségű dinnyét kínáljanak a szabadföldről is.

Levegőztették, szikkasztották a felázott talajt az ágyások közt, a növényeknek pedig rendszeresen adagolták a tápoldatot, aminosavakat, és lombtrágyáztak, hogy feszes maradjon a dinnyék belső szerkezete, és jó ízűek legyenek.

A jég szerencsére még a terméskötés előtt érkezett, ezért nem okozott komoly gondot. A lomb megtépázása pedig inkább kötésre serkentette a növényeket, tudtuk meg. Ezért is bevett gyakorlat ,más években is, hogy a hajtásvégeket egy bottal végigcsapkodják. 

Ültetés után a késői szakaszokat is fátyolfóliával takarják
Fotó: Rimóczi Irén

Magyarországon jellemzően két sárgadinnyetípust termesztenek. Az úgynevezett kantalup dinnyék enyhén gerezdelt héjúak, általában jellegzetes narancssárga hússzínűek, jól szállíthatók. Ezek adják az összes hazai termelés mintegy 80 %-át. A rövidebb tenyészidejű gália-típusú dinnyék termése gömbölyű, felülete hálómintázatú, recézett termésfelületű, A zöld húsa és kiemelkedően édes íze miatt a fogyasztók körében cukordinnyeként ismerik. Roszik Tamás az eddigiekhez hasonlóan főként kantalup fajtákat termeszt, idén azonban már 30-35 százalékra emelte a zöld húsú sárgadinnye arányát.

Nő a gália típus népszerűsége
Fotó: Rimóczi Irén

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A pazar dáliák

A júliustól októberig nyíló szabadföldi dáliák ékei a kerteknek, pazar virágzásuk a korai fagyokig eltart. A virágágyakat mozgalmassá teszik, méghozzá nem is akárhogyan, hiszen a virágok mérete, formája és színe rendkívül változatos. Szédítően gazdag árnyalataik miatt színkirályoknak is nevezik őket.

Változó fogyasztói szokások Ázsiában

Amint várható volt, az ázsiai lakosok koronavírussal kapcsolatos aggodalmaik fogyasztási szokásukra is jelentős hatást gyakorol. Az Innova Market Insight piackutató cég 2020 márciusában végzett felmérése alapján Kínában, Indiában és Indonéziában az egészséggel, a jövedelemmel, az egészségügyi ellátással és a termékek elérhetőségével kapcsolatos aggodalmak állnak a középpontban.

Alkoholos italok újragondolva

Annak ellenére, hogy az alkoholos italok kereskedelmi eladása kimagasló volt a koronavírus ideje alatt, az éttermek és bárok bezárása kétszámjegyű csökkenést eredményez az idei eladásokban.

Növények talaj nélkül: homok és kőzetgyapot

A talaj nélküli növénytermesztésnek üzemi méretekben is nagy jelentősége van, hiszen az ilyen vízkultúrás rendszerben akár 90%-kal kevesebb vizet használhatunk fel, mint a hagyományos földben való termesztésnél - hiszen a tápoldat kering, nincs párolgási veszteség... A homokot inkább házilag használhatjuk ilyen célra, ám a kőzetgyapot mind hobbi, mind pedig üzemi termesztésben bizonyított már.

Megkezdődött a szüret

A legkorábbi érésű szőlőfajta, a Csabagyöngye szedésével szombaton megkezdődött a szüret Magyarországon - mondta a Varga Pincészet Kft. társtulajdonos-ügyvezetője a Somogy megyei Ordacsehiben.

Az Öko (bio) tejtermelés feltételei

Ahhoz, hogy az elmúlt évek európai „élelmiszer botrányai” ne ismétlőd­jenek meg, nagyobb hangsúlyt kell fordítani a termelő állatok egészségének megőrzésére, továbbá a mezőgazdaságban alkalmazott nagy mennyiségű kémiai anyagok felhasználásának vissza­szorítására. Egyebek mellett ezen okok vezettek oda, hogy ismét előtérbe került az évezredek óta folytatott tradicionális (öko)gazdálkodás szükségessége.

Vendégségben Soholláron

A titokzatos, máig megfejtetlen nevű Sohollár a 75-ös főútvonalon, Bak és Pölöske között félúton található. A Zalaerdő Zrt. vadászháza felé lehajtva már szarvasokkal is találkozhatunk, és ha nyitva marad a kapu, becsalogatja őket a parkba a kíváncsiság. A helyet a vadászok jól ismerik, de a vadászház konyhája és a környékbeli látnivalók már az első alkalommal rabul ejtik a kirándulókat is.

Megérkezett hazánkba a poloskák ősellensége

Kártevők szempontjából az agrárium egyik slágertémája volt a poloskainvázió. Kertekben, gyümölcsösökben, veteményesekben szinte mindenhol előfordul, egészen a panellakások nappalijának tévé képernyőéig. Rág, szív, kopog az üvegen, a lámpabúrán. Zúgó repülőhangjuk mellett szaguk is elviselhetetlen; egyszóval az ázsiai márványospoloska nem lopta be magát a szívekbe.

Mindent helyben - fellendült a házi szörp- és lekvárkészítés

Újra fellendült a házi szörp- és lekvárkészítés. A hobbiból pedig akár mellékjövedelem is képződhet, mert mind nagyobb az érdeklődés a házi készítésű termékek iránt, a családi szükségletet meghaladó fölösleg könnyen értékesíthető.

Júniusban 75,2 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma

Júniusban a koronavírus-járvány hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 93,2 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 59,2 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A szálláshelyek vendégéjszakában mért forgalma 75,2 százalékkal csökkent - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).