Back to top

Gyógynövények ingyen, a város közepén

Elfeledkezett vásárlás közben a friss fűszernövényekről, de az üzletek már zárva vannak? Van, ahol emiatt már nem kell aggódni, mert bármikor ingyen hozzá lehet jutni.

Gyógy- és fűszernövényeket ültettek 27 magaságyásba Lengyelországban, Gdańsk belvárosában, ahonnét bárki vehet szükséglete szerint a növényekből.

A kezdeményezés és a megvalósítás a város önkormányzatától származik,

ezzel szeretnék hasznossá tenni a belvárosban lévő magaságyásokat, amelyekben hagyományosan általában virág összeültetések kerültek. Most viszont az összeültetések gyógy- és fűszernövényekből állnak azért, hogy népszerűsítsék ezeket a hasznos növényeket.

Többféle, tematikus kompozíció került a magaságyásokba, vannak, ahonnét a legnépszerűbb és legismertebb fűszernövények közül lehet válogatni, innét  menta, levendula, borsikafű, kakukkfű, rozmaring, kapor, majoránna, oregánó és bazsalikom szedhető.

Találnak olyan ágyásokat, amelyekben a gyógyító összetétel dominál. Ide különféle mentákat, orvosi zsályát, perui földi-cseresznyét (nálunk zsidócseresznyeként ismert), bazsalikomot és még néhány antiszeptikus gyógynövényt ültettek.

Aki aromaterápiás növényeket keres, azt is talál néhány ágyásban, ahová zsálya, citromfű, levendula, kakukkfű és oregánó került.

Az önkormányzat tájékoztatót helyezett el az ágyások közelében, amelyen útmutatást adnak, hogyan kell szedni a növényekből annak érdekében, hogy sokáig megmaradjanak és másoknak is jusson belőle.  

Leírják, hogy a növényeket nem szabad gyökerestől kitépni, hanem csak egy keveset, egy-két ágat  kell leszedni. Ennek köszönhetően a gyógynövények jobban növekednek, és egyre többen használhatják a szabad gyógynövény farmot.

Ehhez kapcsolódva  Gdańsk városa szervezett egy Municipal Farms nevű oktatási projektet, azzal a céllal, hogy elősegítse a gyógynövények termesztését az otthoni kertekbe, erkélyeken és teraszokon.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A pazar dáliák

A júliustól októberig nyíló szabadföldi dáliák ékei a kerteknek, pazar virágzásuk a korai fagyokig eltart. A virágágyakat mozgalmassá teszik, méghozzá nem is akárhogyan, hiszen a virágok mérete, formája és színe rendkívül változatos. Szédítően gazdag árnyalataik miatt színkirályoknak is nevezik őket.

Támadnak a meztelencsigák – Növényvédelmi előrejelzés 35. hét

Kevés ép növény marad a kertünkben, ha nem védekezünk a csapadékos időt kihasználva felszaporodott meztelencsigák, főleg a spanyolcsiga ellen. Léteznek „szelíd” módszerek is, érdemes kipróbálni. Rohamosan szaporodnak továbbá a zöld vándorpoloskák, de itt az ideje egyebek között a foltosszárnyú muslica elleni védelemnek is. A folyamatosan érő gyümölcsök mellett inkább vörösboros illatcsapdával gyérítsük, mint vegyszerrel.

Elértük a nyugati árakat, de még drágulhatnak az élelmiszerek

Nem a magyar belföldi kereslet-kínálat határozza meg az agrártermékek árait, hanem a nyugati felvásárlási árak - mondta az InfoRádiónak Raskó György agrárközgazdász, aki szerint a nyugati élelmiszerárszint elérése miatt komolyabb drágulást már csak az árfolyamgyengülés okozhat.

Útmutatóval segíti a NAK az öntözésfejlesztést

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara útmutatót készített az öntözést támogató hazai és uniós ösztönzőkről, ezzel is segítve az öntözési közösségek létrejöttét.

Növények talaj nélkül: perlit és agyaggolyó

Számos talajt helyettesítő anyag, azaz mesterséges termesztő közeg kapható és használható növények nevelésére. Ezek általában nem tartalmaznak szerves anyagokat, a céljuk annyi, hogy a gyökerek jól fejlődjenek, és kapaszkodjanak bennük.

Kavics a kertben

A házak, kerítések előtti területek, illetve a kertekben a virágágyások kaviccsal vagy murvával való takarása hihetetlenül népszerűvé vált az elmúlt években. Ezek az anyagok hasznosak és praktikusak, ám használatuk heves vitákat is kivált, mivel kedvezőtlenül befolyásolják a mikroklímát, szűkítik a rovarok és a madarak életterét.

Közkedvelt a világpiacon a magyar csemegekukorica

A korai fajtákkal elindult a csemegekukorica betakarítása Magyarországon. A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt idén a tavalyi 500 ezer tonnás termésmennyiségnél valamivel kevesebbre számítanak a 28 ezer hektáros termőterületről a szakemberek. A Syngenta hagyományos csemegekukorica szakmai rendezvényén elhangzott: a kihívások ellenére Magyarország tovább őrzi vezető szerepét a csemegekukorica területén.

Fügét mutattak? Meglepetést hozott az esztendő

A hazai fügefák és -bokrok idén valóban fügét mutattak, mert a mostani telünk és a fagyos tavasz nem tette próbára e mediterrán gyümölcsfajt. Az óvatos tulajdonosok védték a téltől a vesszőket, de meglepetésre kiderült, hogy túlzott volt a félelmük.

Kihirdették a Virágos Magyarország verseny idei győzteseit

Kihirdették a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által az idén rendhagyó módon a lakosság számára meghirdetett Virágos Magyarország verseny győzteseit; a legszebb kertek, illetve legszebb balkonok kategóriákba összesen közel 2500-an pályáztak, mindkét kategóriában 11 díjat ítéltek oda, köztük a Bálint Gazda emlékdíjat - közölte a turisztikai ügynökség az MTI-vel kedden.

Mikulásvirág: az eltarthatóság a fő cél

A mikulásvirág az egyik legfontosabb szobanövény, bár sokan kifogásolják tartósságát, és ez mindenképpen rontja a megítélését. A nemesítők hosszú ideje dolgoznak azon, hogy a növények eltarthatóságát növeljék, ez azonban komoly kihívások elé állítja a szakembereket.