0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Gyógynövények ingyen, a város közepén

Elfeledkezett vásárlás közben a friss fűszernövényekről, de az üzletek már zárva vannak? Van, ahol emiatt már nem kell aggódni, mert bármikor ingyen hozzá lehet jutni.

Gyógy- és fűszernövényeket ültettek 27 magaságyásba Lengyelországban, Gdańsk belvárosában, ahonnét bárki vehet szükséglete szerint a növényekből.

A kezdeményezés és a megvalósítás a város önkormányzatától származik,

ezzel szeretnék hasznossá tenni a belvárosban lévő magaságyásokat, amelyekben hagyományosan általában virág összeültetések kerültek. Most viszont az összeültetések gyógy- és fűszernövényekből állnak azért, hogy népszerűsítsék ezeket a hasznos növényeket.

Többféle, tematikus kompozíció került a magaságyásokba, vannak, ahonnét a legnépszerűbb és legismertebb fűszernövények közül lehet válogatni, innét  menta, levendula, borsikafű, kakukkfű, rozmaring, kapor, majoránna, oregánó és bazsalikom szedhető.

Találnak olyan ágyásokat, amelyekben a gyógyító összetétel dominál. Ide különféle mentákat, orvosi zsályát, perui földi-cseresznyét (nálunk zsidócseresznyeként ismert), bazsalikomot és még néhány antiszeptikus gyógynövényt ültettek.

Aki aromaterápiás növényeket keres, azt is talál néhány ágyásban, ahová zsálya, citromfű, levendula, kakukkfű és oregánó került.

Az önkormányzat tájékoztatót helyezett el az ágyások közelében, amelyen útmutatást adnak, hogyan kell szedni a növényekből annak érdekében, hogy sokáig megmaradjanak és másoknak is jusson belőle.  

Leírják, hogy a növényeket nem szabad gyökerestől kitépni, hanem csak egy keveset, egy-két ágat  kell leszedni. Ennek köszönhetően a gyógynövények jobban növekednek, és egyre többen használhatják a szabad gyógynövény farmot.

Ehhez kapcsolódva  Gdańsk városa szervezett egy Municipal Farms nevű oktatási projektet, azzal a céllal, hogy elősegítse a gyógynövények termesztését az otthoni kertekbe, erkélyeken és teraszokon.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu