0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

A pontyot és az afrikai harcsát termelték legnagyobb arányban tavaly

A NAIK AKI közreadta a 2019-ről szóló lehalászás jelentését. A szakstatisztika célja, hogy átfogó képet adjon az ország aktuális halállományáról, halászati tevékenységéről.

A magyarországi halastavi termelés mennyisége 2019-ben 20 619 tonna volt, az előző évi mennyiséghez képest 9 százalékkal kevesebb – írja a nak.hu. A  hazai gyakorlat szerint  a  tógazdaságokban elsődlegesen pontyállományra alapozott polikultúrás tórendszerekben termelik a halakat. Továbbra is a ponty termelése a meghatározó az étkezési halak előállításában, ami a magyarországi természeti és klimatikus viszonyokra vezethető vissza. A  magyarországi tógazdasági haltermelés sajátossága a regionalitás, az ország egyes térségeiben egyáltalán nem jellemző a halastavi gazdálkodási tevékenység. A hazai haltermelésnek három régió adja a döntő hányadát hosszú  évek  óta, 2019-ben is a Dél-Dunántúlon,  Észak-Alföldön és Dél-Alföldön összpontosult a halhústermelés 84 százaléka. Megyei szinten a legtöbb halat Hajdú-Bihar megyében termelték 2019-ben, de számottevő mennyiséget halásztak le Békés, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Csongrád-Csanád és Baranya megyében is.

A halászati ágazatban ténylegesen felhasznált víz mennyisége 2019-ben közel 290 millió köbméter volt, ami 8,4 százalékkal növekedett az előző évhez viszonyítva, így egy hektárnyi üzemelt tóterületre 2019-ben átlagosan 10 853  köbméter vízfelhasználás jutott. 2019-ben csapadékszegény volt az időjárás, ezért sok halastóban vízhiány alakult ki, volt, ahol 1-1,5 m víz is hiányzott a tavakból.

Az intenzív körülmények között történő haltermelés olyan iparszerű tevékenység, ahol a termelés minden fázisa folyamatos kontroll mellett történik, a természetes folyamatok kevésbé vagy egyáltalán nem befolyásolják a termelést, így azonos minőségű halhús előállítására van lehetőség.

Magyarországon intenzív termelési kategória legfőképp az átfolyóvizes és a recirkulációs rendszerű medencés haltermelő rendszereket, továbbá a ketreces haltermelést takarja, de ebbe a kategóriába tartozik intenzitásánál fogva az átfolyóvizes rendszerű  föld- vagy betonmedrű  tavakban történő pisztrángtermelés  is. Hazánkban intenzív rendszert 2019-ben 21 vállalkozás 23 telephelyen üzemeltetett különféle halfajok tartására. A precíziós rendszerekben termelt  hal  mennyisége 2019-ben 4740 tonna  volt, amely az előző évhez mérten 12 százalékos bővülést jelentett. A megtermelt étkezési hal mennyisége 3801 tonnát tett ki 2019-ben. Az étkezési  célra  szánt hal mennyisége az elmúlt néhány év során dinamikusan emelkedett (8. ábra), mi az intenzív rendszerekben uralkodó halfaj, az afrikai harcsa termelésbővülésének az eredménye. Az afrikai harcsa termelése 93,7 százalékkal részesedett 2019-ben az intenzív termelésből. Ezen kívül még kisebb arányban van jelen a pisztráng termelése,  illetve a tokfélék medencés nevelése és egyébhalfajok termelése is a zárt rendszerekben.

Forrás: nak.hu/NAIK AKI