Back to top

„Rókás tojások” Győrszemeréről

A sokak által már jól ismert „rókás” emblémás tojás előállítója, a Fuchs Agrár Kft. újabb fejlesztésen van túl. A közelmúltban átadott győrszemerei telep tartási technológiája a hagyományos „paraszti-tanyasi” és a korszerű nagyüzemi rendszert ötvözi.

A Fuchs Agrár Kft. és anyavállalata a Fuchs Tojás Kft. a hazai tojáspiac egyik meghatározó szereplője, évente 60-70 millió tojást  szállít, elsősorban a nagy áruházláncoknak. Személyes, egyedi, a piacon jól ismert márkájukkal hitelesen hívják fel a figyelmet a különleges, kiváló beltartalmi értékű, esztétikus küllemű, barnahéjú Fuchs-tojásra.

A 600 millió forint értékű beruházást 120 ezer négyzetméteres területen valósították meg, ahol  27 ezer tojótyúk évente 8 millió tojást termel. A legkorszerűbb technikai berendezést mindössze 1-2 képzett dolgozó üzemelteti.

A telepet a törvényekben előírt állatvédelmi, állatjóléti követelmények maradéktalan érvényesítésével építették
A telepet a törvényekben előírt állatvédelmi, állatjóléti követelmények maradéktalan érvényesítésével építették

Az új telep három tojóházból áll, amihez legelők és télikertek kapcsolódnak. Ezt egészítik ki a tojásgyűjtést, tárolást szolgáló, továbbá a szociális- és bemutató épületek. A szabadtartásos rendszer, az automatizált tojásosztályozás a ma elérhető legmodernebb, világszínvonalú technológiával üzemel.

A Fuchs Agrár Kft. Tetra és Hy-Line tojóhibridekkel dolgozik, melyek hosszú termelési ciklusra szelektált állományok. A választást az indokolta, hogy a nagylétszámú tojástermelés kitűnő stressz- és technológiai-tűrőképességű madarakat igényel. Nyugodt vérmérséklet, jó szervezeti szilárdság és életképesség jellemzi ezeket a hibrideket. Ehhez társul az általuk alkalmazott, nemzetközileg is különleges takarmányozási rendszer két új eleme, az osztott takarmányozás és  a minőségi gyógyfüvekkel dúsított takarmány etetése.

“Őstermelőként kezdtük, majd 2000-ben egyéni vállalkozóként folytattuk, s 2011-ben kft.-t is alapítottunk a tojások termelésére és kereskedelmére” - idézte a kezdeteket a tulajdonos Fuchs Zsolt hozzátéve, a ma általuk működtetett tartástechnológiák igen változatosak.

Cégük az állatjóléti- és a környezetbarát követelmények messzemenő szem előtt tartásával alakította ki tartási rendszerét.

A szakember véleménye szerint Magyarország azon ritka országok egyike, amely a hazai és EU jogszabályok megtartására támogatásokkal is ösztönzi a gazdákat.

A tojástermelésben a ma legmodernebbnek számító Vencomatic SKA mélyalmos technológiával dolgoznak. E környezetben a tojótyúkok szabadon mozognak, kapirgálnak, a teljes almozott épületet bejárhatják. Az állatok igényeit szolgáló ülőrudak és egyéb berendezések – ha részleteiben is, de –a természetes tartási módot idézik. A takarmányozásban két új alapelem jelenik meg, igazodás a napszakonként változó táplálóanyag-szükséglethez és gyógyfüvek alkalmazása a keveréktakarmányban.

A Fuchs tojástermelő cég az UBM-mel több mint 15 éve működik együtt, ahonnan takarmányokat, premixeket, fehérjehordozókat vásárolnak. Közös nagyüzemi kísérletek, egyedi takarmányreceptek, széleskörű szaktanácsadás, egymás adatbázisainak hasznosítása a kölcsönösen előnyös együttműködés alapja. Az UBM érzékeli, értékeli és hasznosítja a világ takarmányozásának legkorszerűbb módszereit, újdonságait, melyeket a gyakorlatban hasznosítanak.

A Fuchs tojástermelő cég az UBM-mel több mint 15 éve működik együtt
A Fuchs tojástermelő cég az UBM-mel több mint 15 éve működik együtt

Az UBM Csoport egyik tulajdonosa, Varga Gábor a Fuchs Tojás Kft-ben is résztulajdonos. A takarmányos cég ismert erős kutató-fejlesztői hátteréről, számos egyetemmel működik együtt az új megoldások kikísérletezésében. Ennek köszönhetően a Fuchs Tojás az első, amelyiknél a tyúkok a napszaknak megfelelően más-más összetételű, porított kakukkfűvel és kamillával kiegészíett tápot kapnak.

Tudományos és gyakorlati tapasztalatok szerint a tojótyúkok táplálóanyag-szükséglete nem folyamatos, hanem napszakonként változik. A takarmányok beltartalmát ennek figyelembevételével állítják össze, egy napon belül változó beltartalmú takarmányt etetnek.

A mérések szerint ha a madarak optimális adagokat fogyasztanak, elsősorban fehérjét takarítanak meg. Ennek eredménye a felesleges pazarlást kizáró, gazdaságosabb, ökoszisztémát kímélő takarmányozási rend. Új módszerük szerint a kiváló alkotórészekből álló, nagy biológiai értékű takarmányhoz elsőosztályú, hazai termesztésű, megbízható forrásból származó gyógyfüveket kevernek.

Laboratóriumi vizsgálatok szerint a természetes eredetű, egymást erősítő hatóanyagok a tojás beltartalmi értékére, íz-zamatanyagára kedvezően hatnak. A tyúkok 72 élethétig mintegy 330, átlagosan 60-63 grammos, szilárdhéjú, narancssárgájú tojást termelnek. Az egy tojás előállításához mintegy 135 gramm takarmány szükséges.

A cégnél egyedi vakcinaprogramot alkalmaznak, ahol a csirkék vakcinázásának egyik fontos célja, hogy életük későbbi, tojástermelő szakaszában már csak a lehető legszükségesebb esetben kerüljön sor gyógykezelésre, gyógyszerezésre.

Ezért a fiatal madarak védelme, gyógykezelése az általánosan követett eljárástól többrétűbb, költségesebb, ugyanakkor hatékonyabb. Eközben figyelemmel vannak arra is, hogy a szabadtartásos madarak viselkedése, természetes életszokásaik, szervezeti szilárdságuk stb. jelentősen eltér a ketrecben termelő társaikhoz képest.

Győrszemerén a nagyüzemi körülmények között folyó, sikeres tartási és takarmányozási módszerük tapasztalatait nem rejtik véka alá, szívesen megosztják másokkal is. Bemutató üzemükben kis csoportokban állnak az érdeklődők rendelkezésére. A látogató központban - előre egyeztetett időpontban - filmvetítés és szakértő kollégák segítségével mutatják be a Fuchs szabadtartásos tojástermelés mesterfogásait.

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Dióliget nem csak diófákkal

„Fiatal vállalkozók lévén abban hiszünk, hogy meg kell találni a saját utunkat, amit követve sikeresek lehetünk, ha tanulunk, és ha emellett tartani tudjuk a minőséget” – vallja Szabó Dániel és felesége, Szabó-Hajós Tímea. Ők álmodták meg és hozták létre a magyar falusi élet régmúltját, az agrárium szépségeit és hagyományait felidéző Dióligetet Óhídon.

Különleges almás sütemény lett Budapest desszertje

A Veranda Cukiműhely Budapest aranyalmája elnevezésű süteménye lett idén Budapest desszertje. A linzer lapra helyezett giandujás-almás édesség először az Édes Napok Budapest csokoládé- és édességünnepen kóstolható meg a péntektől vasárnapig a Szent István-bazilika előtt.

Négymilliárd forintból bővített az egyik legnagyobb baromfi-feldolgozó

Mintegy négymilliárd forint költséggel bővítette termelési kapacitását az elmúlt bő egy évben a Hungerit Zrt. - tájékoztatta a cég az iparszerű baromfi-feldolgozás szentesi indulásának centenáriuma alkalmából az MTI-t.

34 éve nem drágult ennyire az élet Spanyolországban

Spanyolországban átlagosan 15,2 százalékkal drágult a háztartások által leginkább vásárolt termékeket tartalmazó fogyasztói kosár egy év alatt, amelynek mértékére nem volt példa az elmúlt 34 évben - állapította meg az egyik legjelentősebb fogyasztóvédelmi szakmai szervezet, az OCU kedden közzétett szokásos éves jelentésében.

A túléléshez kitartás, tudás és technológia kell

Talán soha nem volt ennyire nehéz állattenyésztőnek lenni – ennek ellenére a termelők a végsőkig kitartanak. Ahogy egy kis szarvasmarhatartó-gazdaság tulajdonosa fogalmaz: csak az veszít, aki feladja. Az Állattenyésztők Napja alkalmából Zászlós Tiborral, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnökével az ágazat jelenlegi helyzetét értékeltük.

Vakcina a borjúhasmenés megelőzésére

Egy német állategészségügyi vállalat, a Boehringer Ingelheim Animal Health piacra dobta az első borjúhasmenés megelőzésére alkalmas vakcinát, a Fencovis-t.

A legjobb és a legrosszabb diéta a koleszterinszintre nézve

Különböző egészségügyi tényezők számítanak a koleszterinszint és a szívbetegségek kockázata szempontjából, de vitathatatlan, hogy a táplálkozás központi szerepet játszik. Egy vezető amerikai kardiológus megosztja a legjobb és a legrosszabb étrendet, amelyet az egészséges koleszterinszint érdekében követni, illetve kerülni kell.

Érdeklődő diákok nélkül hamar bedőlne az agrárium

Kaposvár napjainkban is a magyar állattenyésztés egyik bástyájának számít – nem véletlenül rendezték itt korábban évről évre a KÁN-t, azaz a Kaposvári Állattenyésztési Napokat. Miután a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) átvette a kaposvári intézmény működtetését, kötelességének érezte a rendezvény hagyományának ápolását. A szeptember 30-án megnyíló KÁN Egyetemi Napokról, illetve az egyetem aktuális helyzetéről Gyuricza Csabát, a MATE rektorát Sári Enikő, kiadónk ügyvezető igazgatója kérdezte.

Cirok: a jövő kukoricája lehet

A mezőgazdaságban kell a több lábon állás. A növénytermesztésen belül erre jó lehetőséget kínál a cirok, ám tudnunk kell, hogy az eddigi gyakorlatunk változtatásra szorul. Mindezt Feldman Zsolt az Agrárminisztérium államtitkára hangsúlyozta azon a sajtótájékoztatón, amit a Pápai Agroprodukt Zrt. pásztói telepén tartottak.

Rosszul adták be a vakcinát, elpusztultak az állatok

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) szerint Vietnam illetékesei megállapították az afrikai sertéspestis elleni új vakcina beadása után elpusztult sertések elhullásának okát. A vietnámi tisztviselők jelentése alapján közölték, hogy a sertéspusztulás „az irányelveknek meg nem felelő vakcinázási eljárások” miatt következett be.