Back to top

„Rókás tojások” Győrszemeréről

A sokak által már jól ismert „rókás” emblémás tojás előállítója, a Fuchs Agrár Kft. újabb fejlesztésen van túl. A közelmúltban átadott győrszemerei telep tartási technológiája a hagyományos „paraszti-tanyasi” és a korszerű nagyüzemi rendszert ötvözi.

A Fuchs Agrár Kft. és anyavállalata a Fuchs Tojás Kft. a hazai tojáspiac egyik meghatározó szereplője, évente 60-70 millió tojást  szállít, elsősorban a nagy áruházláncoknak. Személyes, egyedi, a piacon jól ismert márkájukkal hitelesen hívják fel a figyelmet a különleges, kiváló beltartalmi értékű, esztétikus küllemű, barnahéjú Fuchs-tojásra.

A 600 millió forint értékű beruházást 120 ezer négyzetméteres területen valósították meg, ahol  27 ezer tojótyúk évente 8 millió tojást termel. A legkorszerűbb technikai berendezést mindössze 1-2 képzett dolgozó üzemelteti.

A telepet a törvényekben előírt állatvédelmi, állatjóléti követelmények maradéktalan érvényesítésével építették
A telepet a törvényekben előírt állatvédelmi, állatjóléti követelmények maradéktalan érvényesítésével építették

Az új telep három tojóházból áll, amihez legelők és télikertek kapcsolódnak. Ezt egészítik ki a tojásgyűjtést, tárolást szolgáló, továbbá a szociális- és bemutató épületek. A szabadtartásos rendszer, az automatizált tojásosztályozás a ma elérhető legmodernebb, világszínvonalú technológiával üzemel.

A Fuchs Agrár Kft. Tetra és Hy-Line tojóhibridekkel dolgozik, melyek hosszú termelési ciklusra szelektált állományok. A választást az indokolta, hogy a nagylétszámú tojástermelés kitűnő stressz- és technológiai-tűrőképességű madarakat igényel. Nyugodt vérmérséklet, jó szervezeti szilárdság és életképesség jellemzi ezeket a hibrideket. Ehhez társul az általuk alkalmazott, nemzetközileg is különleges takarmányozási rendszer két új eleme, az osztott takarmányozás és  a minőségi gyógyfüvekkel dúsított takarmány etetése.

“Őstermelőként kezdtük, majd 2000-ben egyéni vállalkozóként folytattuk, s 2011-ben kft.-t is alapítottunk a tojások termelésére és kereskedelmére” - idézte a kezdeteket a tulajdonos Fuchs Zsolt hozzátéve, a ma általuk működtetett tartástechnológiák igen változatosak.

Cégük az állatjóléti- és a környezetbarát követelmények messzemenő szem előtt tartásával alakította ki tartási rendszerét.

A szakember véleménye szerint Magyarország azon ritka országok egyike, amely a hazai és EU jogszabályok megtartására támogatásokkal is ösztönzi a gazdákat.

A tojástermelésben a ma legmodernebbnek számító Vencomatic SKA mélyalmos technológiával dolgoznak. E környezetben a tojótyúkok szabadon mozognak, kapirgálnak, a teljes almozott épületet bejárhatják. Az állatok igényeit szolgáló ülőrudak és egyéb berendezések – ha részleteiben is, de –a természetes tartási módot idézik. A takarmányozásban két új alapelem jelenik meg, igazodás a napszakonként változó táplálóanyag-szükséglethez és gyógyfüvek alkalmazása a keveréktakarmányban.

A Fuchs tojástermelő cég az UBM-mel több mint 15 éve működik együtt, ahonnan takarmányokat, premixeket, fehérjehordozókat vásárolnak. Közös nagyüzemi kísérletek, egyedi takarmányreceptek, széleskörű szaktanácsadás, egymás adatbázisainak hasznosítása a kölcsönösen előnyös együttműködés alapja. Az UBM érzékeli, értékeli és hasznosítja a világ takarmányozásának legkorszerűbb módszereit, újdonságait, melyeket a gyakorlatban hasznosítanak.

A Fuchs tojástermelő cég az UBM-mel több mint 15 éve működik együtt
A Fuchs tojástermelő cég az UBM-mel több mint 15 éve működik együtt

Az UBM Csoport egyik tulajdonosa, Varga Gábor a Fuchs Tojás Kft-ben is résztulajdonos. A takarmányos cég ismert erős kutató-fejlesztői hátteréről, számos egyetemmel működik együtt az új megoldások kikísérletezésében. Ennek köszönhetően a Fuchs Tojás az első, amelyiknél a tyúkok a napszaknak megfelelően más-más összetételű, porított kakukkfűvel és kamillával kiegészíett tápot kapnak.

Tudományos és gyakorlati tapasztalatok szerint a tojótyúkok táplálóanyag-szükséglete nem folyamatos, hanem napszakonként változik. A takarmányok beltartalmát ennek figyelembevételével állítják össze, egy napon belül változó beltartalmú takarmányt etetnek.

A mérések szerint ha a madarak optimális adagokat fogyasztanak, elsősorban fehérjét takarítanak meg. Ennek eredménye a felesleges pazarlást kizáró, gazdaságosabb, ökoszisztémát kímélő takarmányozási rend. Új módszerük szerint a kiváló alkotórészekből álló, nagy biológiai értékű takarmányhoz elsőosztályú, hazai termesztésű, megbízható forrásból származó gyógyfüveket kevernek.

Laboratóriumi vizsgálatok szerint a természetes eredetű, egymást erősítő hatóanyagok a tojás beltartalmi értékére, íz-zamatanyagára kedvezően hatnak. A tyúkok 72 élethétig mintegy 330, átlagosan 60-63 grammos, szilárdhéjú, narancssárgájú tojást termelnek. Az egy tojás előállításához mintegy 135 gramm takarmány szükséges.

A cégnél egyedi vakcinaprogramot alkalmaznak, ahol a csirkék vakcinázásának egyik fontos célja, hogy életük későbbi, tojástermelő szakaszában már csak a lehető legszükségesebb esetben kerüljön sor gyógykezelésre, gyógyszerezésre.

Ezért a fiatal madarak védelme, gyógykezelése az általánosan követett eljárástól többrétűbb, költségesebb, ugyanakkor hatékonyabb. Eközben figyelemmel vannak arra is, hogy a szabadtartásos madarak viselkedése, természetes életszokásaik, szervezeti szilárdságuk stb. jelentősen eltér a ketrecben termelő társaikhoz képest.

Győrszemerén a nagyüzemi körülmények között folyó, sikeres tartási és takarmányozási módszerük tapasztalatait nem rejtik véka alá, szívesen megosztják másokkal is. Bemutató üzemükben kis csoportokban állnak az érdeklődők rendelkezésére. A látogató központban - előre egyeztetett időpontban - filmvetítés és szakértő kollégák segítségével mutatják be a Fuchs szabadtartásos tojástermelés mesterfogásait.

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Meglévő állományokkal is lehet pályázni baromfi állatjóléti támogatásra

A már meglévő állományokkal is pályázható a Baromfi állatjóléti támogatás - közölte az agrártárca az MTI-vel szerdán.

Idén is várja az érdeklődőket a mézeskalács-kiállítás Vácrátóton

Idén is látogatható Vácrátóton az ország egyik legrégebbi mézeskalács kiállítása, amelyet a plébánián lehet megtekinteni - tájékoztatta Spiegelhalter László polgármester az MTI-t.

Félmilliárd forintnyi áfacsalás zöldséggel és gyümölccsel

Félmilliárd forintnyi áfát csalt el egy zöldség- és gyümölcskereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, tizenkilenc gyanúsítottal szemben költségvetési csalás miatt nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - közölte a hatóság szerdán a Facebook-oldalán.

Áremelkedések miatt nőtt a mezőgazdasági kibocsátási érték

A mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke megközelítette a 4 ezer milliárd forintot az idei évben, ami 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A növekedéshez az árak 42 százalékos emelkedése járult hozzá, míg a teljes termelési volumen 19 százalékkal, ezen belül a növénytermesztésé 28, az állattenyésztésé 6,1 százalékkal csökkent, a szolgáltatásoké 1,0 százalékkal nőtt - közölte szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Agráriskola a végeken

Történelmileg Magyarországot jól „lefedik” a középfokú mezőgazdasági szakképző iskolák, területileg is, vagyis az ország minden településéről viszonylag kevés utazással elérhető valamelyik agrárképzést nyújtó szakoktatási intézmény, technikum vagy szakképző iskola, és legtöbbjük kollégiumi elhelyezést is biztosít.

Azerbajdzsán a harmadik legnagyobb mogyoró exportőr a világon

2022-ben összesen 67 ezer tonna mogyorót takarítottak be Azerbajdzsánban. Ezzel az ország a globális piacokon a harmadik legnagyobb mogyoróexportőr – mondta Szurhaj Novruzov a mezőgazdasági minisztérium tisztviselője.

Egy meglepő összetevő, hogy a sült zöldségek tökéletesek legyenek

A kiegyensúlyozott étrend fenntartása érdekében az étkezéseknek sovány fehérjéket, teljes kiőrlésű szénhidrátokat és zöldségeket kell tartalmazniuk. Nem újdonság, hogy a zöldségek az egészséges táplálkozás létfontosságú részét képezik.

A támogatások nem húzzák ki a gödörből a zöldségtermesztőket

Egyre nagyobb a boltok polcain a rivalizálás a hazai és a külföldi fagyasztott, illetve konzerv zöldség-gyümölcstermékek között. Hogyan tudják ezek a hazai termék felvenni a versenyt a külföldivel, és miként reagálnak minderre a fogyasztók? Erről a kérdéskörről, továbbá a magyar zöldségtermesztés aktuális helyzetéről és jövőjéről beszélt Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Reziliencia az agráriumban - Ki marad a végén?

A generációváltás új szabályozása és az agrárium válságállósága volt a két kiemelt témája a negyedik alkalommal megrendezett Agribusiness Konferenciának december 6-án. Az ország legnagyobb agráriummal és agrárgazdasággal foglalkozó egyetemközi diákszervezete a szaktárca, valamint a banki és a termelő szektor jelentős képviselőit hívta meg a tanácskozásra.

Biztonságos törődés: Mire figyeljünk élelmiszer-adományozáskor?

Advent időszakában sokan adományozással segítik szebbé tenni nehezebb sorsú embertársaik számára az ünnepeket. Az élelmiszer-adományozás az egyik legkézenfekvőbb és legjobb megoldás, azonban ennek is megvannak a szabályai.