Back to top

Növényvédelem növényi levekkel

A vegyszermentes kertészkedés során többféle módszerrel oldhatjuk meg, hogy megóvjuk növényeinket a kórokozók, vagy kártevők támadásától. Egyik lehetőségünk az, hogy növényekből készíthető permetleveket alkalmazunk.

Permetezni nem csak vegyszerekkel lehet
Fotó: pixabay
Ezek a növényi levek olyanok kertünk zöldségeinek, gyümölcseinek, dísznövényeinek, mint nekünk a gyógyteák. Azonban érdemes szem előtt tartani, hogy a bio-védekezési módok egyik alapja a megelőzés, hiszen egyszerűbb megelőzni, vagy még csírájában elfojtani egy növényvédelmi problémát, mint akkor védekezni ellene, amikor már nagy a baj.

Fokozottan igaz ez a bio-kertészkedés során, hiszen ekkor jóval szelídebb megoldásokat vetünk be, mint a vegyszerhasználat, emiatt a hatékonyságuk is csak akkor számottevő, ha még idejében kezdjük el a védekezést…

A növényi kivonatokról már régen köztudott, hogy hatásos szerek, hiszen a növények egymásra is hatnak.

A csalán és zsurló kivonata kovasavtartalma miatt a kártevőkkel szemben ellenállóbbá teszi a növényeket. A vöröshagyma és fokhagyma kivonata baktériumölő, ezt a tulajdonságát az embergyógyászatban is alkalmazzuk, miért ne vennénk hasznukat a növényeket támadó bakteriális fertőzések leküzdésekor?

A növényi permetlevek készítése nagyon hasonló a gyógyteák készítéséhez, ami a főzetet és forrázatot illeti. Emellett még erjesztéssel is bio-permetlevekhez juthatunk. Főzetkészítéskor a növényeket felaprítjuk, majd egy napon át vízben, lehetőleg esővízben áztatjuk. Ezután kezdjük el főzni, 20-30 percig.

A különböző növényekből készült levek erősítik és ellenállóvá teszik a kezelt növényeket. Bizonyos növények hatóanyagai a hosszas főzéssel tönkremennek, ám a hideg vizes áztatás nem oldja ki megfelelően a hatóanyagokat.

A bodza virága szörpnek, levele növényvédőszernek jó
Fotó: wikipedia
Ezeket a növényeket felaprítjuk, leforrázzuk majd lefedve állni hagyjuk. Ezután lehűtjük, és átszűrjük. Az erjesztett levek főként növények trá­gyázására, tápanyag-utánpótlására használatosak. A friss vagy szárított növényt hideg esővízbe áztatjuk. Egy kilogrammnyi friss növényre 10 l vizet számolunk. Szárított növényből 100 g drognak kb. 600-800 g friss növény felel meg, tehát 100-200 g szárítmányra, vagy 800 g friss növényre öntünk 10 l vizet. Egy-két nap múlva megindul az erjedés, ami napon, melegben felgyorsul.

Az erjesztett lé akkor jó, ha már nem habzik.

Bodza hajtás főzet: egy maréknyi bodzalevelet kell főzni 10 liter vízben nagyjából 20 percig. Hűlés és szűrés után 10 liter vízzel hígítva kipermetezhető. Általánosan erősítő hatása van a növényekre, és a káposztalepkéket is riasztja.

Hagyma lé: 3 kg fokhagyma és vöröshagyma külső héját kell 10 liter vízbe áztatni. Tíz napos meleg érlelés után következik a szűrés, majd tízszeres hígításban permetezhető ki. Baktériumos és gombás fertőzések ellen hatásos, de egyes kártevő rovarokat is elűz.

Kamilla lé: A kihűtött kamilla forrázat a zöld levéltetveket riasztja.

A csalán nem csak az embereknek, hanem növénytársainak is gyógynövénye
Fotó: wikipedia
Csalán lé: 10 kg friss csalánt feldarabolva 100 liter esővízben kell áztatni két hétig. Szűrés után húszszoros hígításban permetezhető ki.

Hatásos levéltetvek és más kártevők ellen, de általános erősítő hatása is van. Kisebb mennyiségben is elkészíthető az arányokat megtartva.

Káposztalé: a káposztaleveleket annyi vízbe kell tenni, hogy ellepje. Két hét erjesztés és szűrés után tízszeres hígításban permetezhető ki a zöldségágyásba. A legtöbb zöldségre növekedést serkentő hatással bír.

Tejes permetlé: 4 liter forralt és fölözött tejet keverjünk el 2 liter vízben és permetezzük ki, hígítás nélkül. A fiatal paradicsom palántákat permetezzük vele, mert egyes gomba és vírusos fertőzések megelőzésére jó lehet a megfigyelések szerint.

A paradicsom szára, levelei is jók növényi permetlének
Fotó: wikipedia
Paradicsomlevél lé: 2 kg paradicsomot – lehet a szára, hajtása, levele, sőt a termése is –, félórán át kell főzni annyi vízben, amennyi ellepi. Szűrés után adni kell hozzá 10 dkg káli szappant, és hígítandó 10 liter vízzel, majd kipermetezhető. Hatásos a káposztalepke, a levéltetvek és más kártevők ellen is.

Számos recept alakult még ki az idők során, melyek leginkább a tapasztalatokon alapulnak, de a növények hatóanyagait megvizsgálva ezek tudományosan is alátámasztottá váltak.

Van közöttük néhány veszélyes is, mint a dohányból készült permetlé, ami annak ellenére, hogy természetes szer, egyáltalán nem szelíd, nagyon mérgező.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A pazar dáliák

A júliustól októberig nyíló szabadföldi dáliák ékei a kerteknek, pazar virágzásuk a korai fagyokig eltart. A virágágyakat mozgalmassá teszik, méghozzá nem is akárhogyan, hiszen a virágok mérete, formája és színe rendkívül változatos. Szédítően gazdag árnyalataik miatt színkirályoknak is nevezik őket.

Támadnak a meztelencsigák – Növényvédelmi előrejelzés 35. hét

Kevés ép növény marad a kertünkben, ha nem védekezünk a csapadékos időt kihasználva felszaporodott meztelencsigák, főleg a spanyolcsiga ellen. Léteznek „szelíd” módszerek is, érdemes kipróbálni. Rohamosan szaporodnak továbbá a zöld vándorpoloskák, de itt az ideje egyebek között a foltosszárnyú muslica elleni védelemnek is. A folyamatosan érő gyümölcsök mellett inkább vörösboros illatcsapdával gyérítsük, mint vegyszerrel.

Elértük a nyugati árakat, de még drágulhatnak az élelmiszerek

Nem a magyar belföldi kereslet-kínálat határozza meg az agrártermékek árait, hanem a nyugati felvásárlási árak - mondta az InfoRádiónak Raskó György agrárközgazdász, aki szerint a nyugati élelmiszerárszint elérése miatt komolyabb drágulást már csak az árfolyamgyengülés okozhat.

Útmutatóval segíti a NAK az öntözésfejlesztést

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara útmutatót készített az öntözést támogató hazai és uniós ösztönzőkről, ezzel is segítve az öntözési közösségek létrejöttét.

Növények talaj nélkül: perlit és agyaggolyó

Számos talajt helyettesítő anyag, azaz mesterséges termesztő közeg kapható és használható növények nevelésére. Ezek általában nem tartalmaznak szerves anyagokat, a céljuk annyi, hogy a gyökerek jól fejlődjenek, és kapaszkodjanak bennük.

Kavics a kertben

A házak, kerítések előtti területek, illetve a kertekben a virágágyások kaviccsal vagy murvával való takarása hihetetlenül népszerűvé vált az elmúlt években. Ezek az anyagok hasznosak és praktikusak, ám használatuk heves vitákat is kivált, mivel kedvezőtlenül befolyásolják a mikroklímát, szűkítik a rovarok és a madarak életterét.

Közkedvelt a világpiacon a magyar csemegekukorica

A korai fajtákkal elindult a csemegekukorica betakarítása Magyarországon. A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt idén a tavalyi 500 ezer tonnás termésmennyiségnél valamivel kevesebbre számítanak a 28 ezer hektáros termőterületről a szakemberek. A Syngenta hagyományos csemegekukorica szakmai rendezvényén elhangzott: a kihívások ellenére Magyarország tovább őrzi vezető szerepét a csemegekukorica területén.

Fügét mutattak? Meglepetést hozott az esztendő

A hazai fügefák és -bokrok idén valóban fügét mutattak, mert a mostani telünk és a fagyos tavasz nem tette próbára e mediterrán gyümölcsfajt. Az óvatos tulajdonosok védték a téltől a vesszőket, de meglepetésre kiderült, hogy túlzott volt a félelmük.

A neonikotinoidok „szemmel láthatóan” károsítják a méhcsaládot

A nemzetközileg elismert tudományos folyóirat, a Scientific Reports újabb kutatási eredményt közölt a méhekkel kapcsolatban, ami érdeklődésre tarthat számot a környezetről felelősen gondolkodóknak.

A debreceniek ingyen kapnak szúnyoglárvairtó tablettát

Az országban elsőként a debreceni önkormányzat minden helyi lakosnak ingyen ad lárvairtószert, hogy ennek alkalmazásával tartósan csökkenteni lehessen a lakókörnyezetükben kifejlődő szúnyogok számát.