Back to top

Fejlesztési kényszer az agráriumban

A járvány okozta bizonytalanságok miatt nehéz éve van az agráriumnak, azonban ezen problémakört áthidaló fejlesztések felgyorsíthatják a mezőgazdaság modernizációját. A beruházásokhoz szükséges forrást igen kedvező feltételek mellett igényelhetik a gazdák a különböző támogatott konstrukciók révén. Ez volt a fő téma a július 7-én tartott OTP Agrár sajtóreggelin.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária
A koronavírus mellett a növénytermesztőknek az aszályos és a kora tavaszi fagykáros időszak miatt terméskieséssel kellett kalkulálniuk, míg az állattenyésztőket az afrikai sertéspestis és a madárinfluenza elleni védekezés kényszerítette többletkiadásra.

Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár rámutatott arra, hogy az elmúlt időszakban számos kormányzati döntés született, amely hatékonyan hozzájárul a koronavírus gazdasági hatásainak ellensúlyozásához. Ilyen a nyár folyamán igényelhető, vissza nem térítendő 25 milliárd forintos támogatási csomag, mely a mezőgazdasági és az élelmiszeripari szereplők számára nyújthat segítséget.

Továbbá annak a beruházási pályázati csomagnak a kidolgozása, amelyből az állattenyésztés 50 milliárd forintban, a kertészeti ágazat 30 milliárd forintban részesül.

Az államtitkár kiemelte a forgóeszköz-finanszírozást segítő Agrár Széchenyi Kártyát is, melynek keretében már közel 3000 gazdálkodó igényelt több mint 54 milliárd forint kedvezményes hitelt.

Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta, hogy az OTP Csoport gyorsan reagált a pandémia miatt kialakult új kihívásokra, mind Magyarországon, mind a környező régióban.

Az OTP Bank hazánkban elsők között tette lehetővé a különböző gazdaságélénkítő programokra épülő hitelkonstrukciókat.

Az OTP Agrár a vállalkozók igényeihez igazítva közvetíti partnereinek a különböző támogatott forrásokat, ezt már Szabó István, az OTP Agrár ügyvezető igazgatója mondja.

Egyebek mellett megemlítette, hogy az NHP Hajrá, illetve a Széchényi Kártya Program forrásait is elérhetővé tették ügyfeleik számára, míg legújabb termékükkel, az OTP-AVHGA Krízis Hitellel kedvező forgóeszköz-finanszírozási és hitel-kiváltási lehetőséget biztosítanak a vállalkozásoknak.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária
Herczeg András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a kezességvállalás mindig fontos a vállalkozások számára, de a legnagyobb igény akkor mutatkozik rá, amikor a gazdaság szereplői nehéz helyzetbe kerültek.

Az alapítvány az OTP Bankkal közösen kidolgozott Krízis Forgóeszközhitel konstrukciója egy olyan termék, amely biztosítja a gazdasági környezet romlása miatt bajba került vállalkozások kedvező finanszírozását.

Az OTP-AVHGA Krízis Hitel olyan államilag támogatott, fedezet nélkül, akár 6 évre igényelhető forgóeszközhitel, amelyet az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány akár 90 százalékos készfizető kezességvállalása mellett vehetnek igénybe az agráriumban és az élelmiszeriparban érdekelt vállalkozók. Az Agrárminisztérium által, 100 milliárdos keretösszeggel, 2020. január 1-jén indított AVHGA Krízis Agrárgarancia Programra épülő konstrukció célja, hogy a 2020. január 1. után fizetési nehézségekkel szembesülő mikro-, kis- és közepes méretű agrár-vállalkozások meg tudják őrizni, illetve vissza tudják állítani működőképességüket.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A pazar dáliák

A júliustól októberig nyíló szabadföldi dáliák ékei a kerteknek, pazar virágzásuk a korai fagyokig eltart. A virágágyakat mozgalmassá teszik, méghozzá nem is akárhogyan, hiszen a virágok mérete, formája és színe rendkívül változatos. Szédítően gazdag árnyalataik miatt színkirályoknak is nevezik őket.

Kézműves sör készítéséhez nyert támogatást a kiskunhalasi Trínium Alfa Kft.

Kézműves sör készítésére alkalmas technológiára nyert több mint százmillió forint támogatást a kiskunhalasi Trínium Alfa Fejlesztő, Kivitelező és Szolgáltató Kft. - közölte a cég ügyvezetője az MTI-vel.

Megnyitották a balatonfüredi borheteket

Megnyitották a balatonfüredi borheteket, a rendezvényen a borászok támogatását célzó 1,8 milliárd forintos támogatási csomagot jelentett be Nagy István agrárminiszter.

Növények talaj nélkül: homok és kőzetgyapot

A talaj nélküli növénytermesztésnek üzemi méretekben is nagy jelentősége van, hiszen az ilyen vízkultúrás rendszerben akár 90%-kal kevesebb vizet használhatunk fel, mint a hagyományos földben való termesztésnél - hiszen a tápoldat kering, nincs párolgási veszteség... A homokot inkább házilag használhatjuk ilyen célra, ám a kőzetgyapot mind hobbi, mind pedig üzemi termesztésben bizonyított már.

VP AKG/ÖKO pályázatok: kedvező változtatás

Megoldódni látszik az egyes egybeművelésekből adódó problémakör a VP AKG/ÖKO támogatásoknál.

Így lesz a tizennyolcból négyszáz

Mihályhalmán, félúton Nádudvar és Püspökladány között, egy családi vállalkozás őshonos szürke marhákat és ennek charolaival keresztezett változatát legelteti a lehető legtermészetesebb körülmények között.

Az Öko (bio) tejtermelés feltételei

Ahhoz, hogy az elmúlt évek európai „élelmiszer botrányai” ne ismétlőd­jenek meg, nagyobb hangsúlyt kell fordítani a termelő állatok egészségének megőrzésére, továbbá a mezőgazdaságban alkalmazott nagy mennyiségű kémiai anyagok felhasználásának vissza­szorítására. Egyebek mellett ezen okok vezettek oda, hogy ismét előtérbe került az évezredek óta folytatott tradicionális (öko)gazdálkodás szükségessége.

A mudi története és használata

Terelő pásztorkutya fajtáink közül talán a mudi kialakulásának története ismert a legkevésbé. Egykor szinte csak fekete színben előforduló, hegyesfülű, villámlábú és pengeagyú terelőkutya-fajtánk hosszú időn át méltatlanul mellőzött, szinte jelentéktelen vidéki kutyaként volt ismert.

Szerencsés, aki le tudta aratni a gabonát

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) adatai alapján az őszi búza aratása 97 százalékos készültségen áll, a közel 900 ezer hektár vetésterületből mintegy 2000 hektáron áll még a gabona. A búza országos termésátlaga hektáronként 5,28 tonna, a termés 60-70 százaléka takarmánybúza.

Az eső után meleg időben zajlik a szem- és magképződés

A hét első felében hazánk döntő részén kiadós öntözést kaptak a nyári növényeink. A nedvességgel feltöltődött talaj és a folytatásban várható stabilan meleg, száraz idő sok napsütéssel optimális körülményeket teremt a fő szántóföldi növényünknek számító kukorica és a napraforgó szem- és magképződésére.