Back to top

Egy kenyéren vagyunk – a búzaösszeöntés az összefogást jelképezi

A Szarvasi Szárazmalom udvarán tartották csütörtökön a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program sajtótájékoztatóját. Július 31-én a Kárpát-medencei magyar gazdák által felajánlott búza összeöntésének Szarvas lesz a helyszíne, és ebben a lóvontatású szárazmalomban őrlik meg egy részét. A lisztadományokat – az eddigiekhez hasonlóan – rászorulók között osztják majd szét.

Az esemény résztvevői: Rittlinger József, a Magyarok Kenyere Alapítvány kuratóriumának elnöke, Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és Babák Mihály, Szarvas város polgármestere
A sajtótájékoztatón Babák Mihály, Szarvas polgármestere elmondta, megtiszteltetés a település számára, hogy Tessedik Sámuel városában, a történelmi Magyarország mértani közepén tartják egy nagyszabású rendezvény keretében a július 31-ei búzaösszeöntő ünnepséget.

– Ezen a vidéken az agrárium jelentős szerepet tölt be – hangsúlyozta Babák Mihály. – A gazdák a koronavírus-járvány idején is keményen dolgoztak, hiszen a földet művelni, a jószágokat etetni kellett. Nemcsak kapni, de adni is öröm, és a magyar gazdák ismét arra szövetkeztek, hogy segítsenek a rászorulóknak.

A parasztemberek régen azt mondták: ha kenyér van, minden van. A gazdák ma is mindannyiunk mindennapi kenyeréért vetnek és aratnak.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos elnöke elmondta, számára az a legemelkedettebb pillanat, amikor a Kárpát-medence magyar gazdái összeöntik a búzájukat. Ezzel szinte fizikailag is eggyé válnak, ami jelképezi az összetartozást, az összefogást.

– Idén már tizedik alkalommal indult el a program – tájékoztatott Győrffy Balázs. – Trianon 100 éves évfordulóján – hála a magyar gazdáknak – az egész Kárpát-medencében elmondhatjuk: egy kenyéren vagyunk. Különösen aktualitás ez a mondat a 2020-as esztendőben, amit az országgyűlés a Nemzeti Összetartozás Évének nyilvánított.

A NAK elnöke felidézte, hogy a programban 2011-ben részt vevő száz gazda még 10 tonna búzát adott össze, 2019-ben pedig már 5668 adományozó járult hozzá 790 tonna kenyérgabonával a jótékonysági akció sikeréhez. Július 1. és augusztus 20. között az ország 89 gyűjtőpontján fogadják a búzát, amit húsz malomban őrölnek meg. Augusztus 20-án ebből a lisztből sütik a Magyarok Kenyerét.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke elmondta, hogy idén is több tízezer határon inneni és túli gyermek asztalára jut a Magyarok Kenyeréből. A program a magyar gazdatársadalom önzetlen összefogása.

Bejelentette, hogy a július 31-ei búzaösszeöntésen jelen lesz Kövér László, az országgyűlés elnöke, Nagy István agrárminiszter és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

– Száz esztendeje Trianonban Magyarországot darabjaira szaggatták. Ennek ellenére e száz esztendő alatt a nemzetet nem tudták megtörni, és az egyharmadnyi anyaország képes összetartani az egész magyarságot – fogalmazott Jakab István. – A Magyarok Kenyere Programnak az az egyik üzenete, hogy a magyar nemzetben van erő, hit és kitartás.

Rittlinger József, a Magyarok Kenyere Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, hogy 2011-ben az első adományozók között volt. Mint mondta, öröm, hogy a MAGOSZ és a NAK mellett ma már az alapítvány is részt vesz a szervezésben és a lebonyolításban. A közhasznúság új eleme a programnak, ami azért fontos, mert ezáltal pénzadományokat és 1 százalékos szja-felajánlást is fogadni tudnak, amivel szintén a rászorulókat segítik.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Változó fogyasztói szokások Ázsiában

Amint várható volt, az ázsiai lakosok koronavírussal kapcsolatos aggodalmaik fogyasztási szokásukra is jelentős hatást gyakorol. Az Innova Market Insight piackutató cég 2020 márciusában végzett felmérése alapján Kínában, Indiában és Indonéziában az egészséggel, a jövedelemmel, az egészségügyi ellátással és a termékek elérhetőségével kapcsolatos aggodalmak állnak a középpontban.

Alkoholos italok újragondolva

Annak ellenére, hogy az alkoholos italok kereskedelmi eladása kimagasló volt a koronavírus ideje alatt, az éttermek és bárok bezárása kétszámjegyű csökkenést eredményez az idei eladásokban.

VP AKG/ÖKO pályázatok: kedvező változtatás

Megoldódni látszik az egyes egybeművelésekből adódó problémakör a VP AKG/ÖKO támogatásoknál.

Az Öko (bio) tejtermelés feltételei

Ahhoz, hogy az elmúlt évek európai „élelmiszer botrányai” ne ismétlőd­jenek meg, nagyobb hangsúlyt kell fordítani a termelő állatok egészségének megőrzésére, továbbá a mezőgazdaságban alkalmazott nagy mennyiségű kémiai anyagok felhasználásának vissza­szorítására. Egyebek mellett ezen okok vezettek oda, hogy ismét előtérbe került az évezredek óta folytatott tradicionális (öko)gazdálkodás szükségessége.

Mindent helyben - fellendült a házi szörp- és lekvárkészítés

Újra fellendült a házi szörp- és lekvárkészítés. A hobbiból pedig akár mellékjövedelem is képződhet, mert mind nagyobb az érdeklődés a házi készítésű termékek iránt, a családi szükségletet meghaladó fölösleg könnyen értékesíthető.

Júliusban is emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak

Júliusban már a második egymást követő hónapban emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak, főleg a növényi olaj- és zsírfélék, valamint a tejtermékek drágultak.

Nagyvállalatok kihívásaira válaszolnak a hazai agrár startupok

Folytatódik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara inkubációs programja; 2020 szeptemberében indul a második NAK TechLab inkubátor, amely egyedülálló lehetőség arra, hogy a startupok vezető nagyvállalati partnerekkel dolgozzanak a piacot meghódító megoldásaikon. A programba 2020. augusztus 30-ig lehet jelentkezni.

Szerencsés, aki le tudta aratni a gabonát

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) adatai alapján az őszi búza aratása 97 százalékos készültségen áll, a közel 900 ezer hektár vetésterületből mintegy 2000 hektáron áll még a gabona. A búza országos termésátlaga hektáronként 5,28 tonna, a termés 60-70 százaléka takarmánybúza.

A paradicsom íze

Többen úgy vélik, hogy a kertjükben termett paradicsom sokkal jobb, kellemesebb ízű, mint a kereskedelmi forgalomban kapható. Ennek hallatán leginkább az a válasz, hogy mindenkinek más ízlik, ezért nem lehet egységes véleményt alkotni a paradicsom ízéről sem.

A bejrúti robbanás megsemmisítette az ország gabonatartalékát

Bejrút kikötőjében történt keddi robbanás többek között megsemmisítette a libanoni központi gabonaraktárat is és az ott tárolt összes gabonafélét. A jelenlegi készletek kevesebb, mint egy hónapra elegendők, a biztonságos élelmiszerellátáshoz legalább három hónapnyi mennyiségnek kellene rendelkezésre állni.