Back to top

Szépen fejlődnek a burgonyák

Burgonyás körökben mindig várva várt esemény a nyáron Berzencén szervezett fajtabemutató. A Solanum Kft. területén nem csak állományban lehet látni a több tucatnyi kísérleti anyagokat, hanem az esemény fontos helyszíne a szakmai tapasztalatcserének is.

Idén – a koronavírus járványra tekintettel – a tanácskozással egybekötött rendezvény elmaradt, ám aki szeretne többet tudni a fajtákról, azok számára – kisebb csoportokban – szívesen állnak rendelkezésre a házigazdák. Ifjabb Varga György ígérete szerint viszont az őszi bemutatón már teljes létszámban várják a burgonyás társadalmat.

Ifj. Varga György
Fotó: viniczai

Az időjárást tekintve vegyes évet éltünk meg, a burgonya – kivéve, ahol nagy volt a víznyomás – a legszebb arcát mutatja. Ifjabb Varga György, a cég ügyvezetője bizakodó a vetőburgony minőségét és mennyiségét illetően.

Sok munka akadt, folyamatosan kellett az öntözéssel foglalkozni, a növényvédelemben dolgozni.

„Ha az egyik növény szomjas, akkor általában a többi is” - magyarázta a szakember, igyekeztek azokra a kultúrákra fókuszálni, amelyek a csapadék hiány miatt a legnagyobb kárt szenvedték. Közel 1300 hektáron gazdálkodnak, ekkora területen lehet a szükséges vetésforgót megvalósítani. A korábbihoz képest „alig” tízre csökkentették a termesztett kultúrák számát.

Tavasszal folyamatosan öntöztek, majd június végén megérkezett az égi áldás. Négy nap alatt egyes helyeken 198 milliméter eső esett, de a legkevesebb is 145 milliméter volt. A laposabb táblákban megállt a csapadék, amit megsínylettek a növények. Talán legjobban a kukorica bírta a vízborítottságot, de amint rá lehetett menni a talajra, egy kultivátorozást megérdemelt. Ugyanakkor a burgonyában a víz, ami ráadásul korlátok között, bakháton fejlődik, komoly problémát okozott.

A sok csapadék, a felázott talaj felvetette az a kérdést is, hogyan menjenek be a növényvédő gépekkel a táblákba.

Volt, ahol nagytraktorral „beletapostak” az állományba, s a keréknyom levezette a vizet, máshol a kotrógéppel gödröket ástak, hogy összetereljék a csapadékot, s kiszivattyúzták. Ahol viszont közelről is elérhető volt a vizes terület – hogy a kultúra nem károsodjon – szippantóval emelték ki. Két nappal az esőzések után már kezelni tudták a növényeket, így az országos szinten tomboló fitoftórát meg tudták fékezni, egészséges a burgonya állomány.

Mint az ügyvezető elmondta, idén jól sikerült értékesíteni az étkezési burgonyát – ugyan a vírus okozta fellángolás egy hét alatt lecsengett -, s feldolgozók (pékségek, kenyérgyár...) vitték a raktárukból a tavalyi termést. Meglepetésszerűen nagy az érdeklődés az idei vetőburgonya iránt is. Sok gazda már most szeretné lefoglalni a jövő évi szaporítóanyagot.

Fotó: viniczai

Berzencén egy tucatnyi forgalmi vetőburgonyfajtát szaporítanak, és értékesítenek, míg a kísérletben 73 fajtát vizsgálnak. Szeretnék az eddig is népszerű burgonyák mellett a magyar nemesítésű fajtákat felkarolni.

A szakember elmondta, idén egységesen szépek az állományok, néhány víznyomott terület kivételével a legjobb formájukat mutatják a fajták.

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Akadozik a zöldségellátás

Az elmúlt hetekben Spanyolországnak rendkívüli téli időjárással kellett megküzdenie. A viharos időjárás szokatlan hideget hozott magával és sok hó esett az ország egyes területein. Ez több zöldségféle termesztését is megakadályozta, amelyekből most Európa-szerte hiány alakult ki.

Alig indult el, de már most tudni: az idei Educatio kiállításra sokáig emlékezni fognak

Megnyitotta "kapuit" a 2021-es Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás, mely rendhagyó, online formában várja a továbbtanulás előtt álló fiatalok tízezreit. A 21 éves múltra visszatekintő rendezvény három napja alatt ezúttal is minden terítékre kerül a témában.

Családfakészítéssel óvják meg a beltenyészettől a gigantikus dögszagú virágokat a botanikusok

A botanikus kertekben és magángyűjteményekben őrzött titánbuzogányok (Amorphophallus titanum) családfáinak elkészítésével akarják megóvni a botanikusok a dögszagot árasztó, gigantikus növényeket a beltenyészet káros genetikai következményeitől.

Új beruházás a zöldségágazatban: Ötmilliárdos feldolgozó épül

Új zöldségfeldolgozó üzemet létesítenek Magyarországon, amely jelentős keresletet biztosíthat a magyar termelőknek. A belga tulajdonú zöldségfeldolgozó a Sugo Food Kft. beruházása, és jó irányt jelent a hazai zöldségágazatban, amelynek elsősorban a feldolgozás, illetve a feldolgozók és a termelők viszonya terén kellene fejlődnie.

Négy százalékkal nőtt a zöldség-gyümölcs fogyasztás az EU-ban

Bár az Európai Unióban továbbra sem éri az átlagos zöldség-gyümölcs fogyasztás az ajánlott napi 400 grammot, biztató növekedést mutatott ki a Freshfel Europe januárban kiadott felmérése. A friss zöldség és gyümölcs termelését, forgalmazását és fogyasztását elemző Consumption Monitor szerint 2017-hez képest 4 százalékos a növekedés.

Harc a pozsgás ritkaságokért

A pozsgás növények már közel 15 éve divatosak, és minél kedveltebbek, annál többféle típust keresnek a vásárlók. Az érdeklődés várhatóan a közeljövőben sem csökken, a termesztők azonban egyre nehezebben találnak különleges, egyedi változatokat, mondta Bill Steen, a Fleurizon vezérigazgatója.

Szerencsehozó növények az élelmiszerüzletekben

A madársóska (Oxalis) egyike azoknak a fajoknak, amelyek értékesítési időszaka nagyon rövid. Noha néhány kereskedelmi egység már karácsony előtt elkezdi árulni a négylevelű szerencsehozó növényt, a kereslete zömmel a két ünnep közötti néhány napra korlátozódik. Wilhelm Baum düsseldorfi kertészete főként élelmiszerboltoknak és diszkontáruház-láncoknak szállít, 6-7-9 és 11 centiméteres cserepekben.

Értékből értéket Tokaj-Hegyalján

Az ecetesedés borhiba, már ha nem borecetet készítünk. Az utóbbihoz ugyanis kívánatos jelenség. A borecetet már az ókori Görögországban is használták emésztési gondok enyhítésére, napjainkra pedig tudományos vizsgálatok igazolták az emberi szervezetre gyakorolt számos kedvező hatását. A Borecet Műveknél évente 50 ezer liter borecetet készítenek Bodrogkeresztúron.

Hamar árnyékot adó növények

Egy kert kialakításakor, vagy átalakításakor szükség van némi előrelátásra, térben és időben egyaránt. Mert eltelik néhány év, és a gyorsabban növő növények lassan elnyomják a lassabban fejlődőket, vagy beárnyékolják az alájuk kerülőket. Az ágyások besűrűsödnek. A kert képe folyamatosan alakul, amiben az egyensúlyt a kert gondozójának kell fenntartani.

Más, mint a többi - újszerű mikulásvirág

Alig múltak el az ünnepek, a Dümmen Orange már a következő karácsonyra készül. A J’Adore nevű mikulásvirág-család növényei tökéletes formájukkal, kompakt növekedésükkel és a fellevelek mutatós színével hívják fel magukra a figyelmet.