Back to top

Szépen fejlődnek a burgonyák

Burgonyás körökben mindig várva várt esemény a nyáron Berzencén szervezett fajtabemutató. A Solanum Kft. területén nem csak állományban lehet látni a több tucatnyi kísérleti anyagokat, hanem az esemény fontos helyszíne a szakmai tapasztalatcserének is.

Idén – a koronavírus járványra tekintettel – a tanácskozással egybekötött rendezvény elmaradt, ám aki szeretne többet tudni a fajtákról, azok számára – kisebb csoportokban – szívesen állnak rendelkezésre a házigazdák. Ifjabb Varga György ígérete szerint viszont az őszi bemutatón már teljes létszámban várják a burgonyás társadalmat.

Ifj. Varga György
Fotó: viniczai

Az időjárást tekintve vegyes évet éltünk meg, a burgonya – kivéve, ahol nagy volt a víznyomás – a legszebb arcát mutatja. Ifjabb Varga György, a cég ügyvezetője bizakodó a vetőburgony minőségét és mennyiségét illetően.

Sok munka akadt, folyamatosan kellett az öntözéssel foglalkozni, a növényvédelemben dolgozni.

„Ha az egyik növény szomjas, akkor általában a többi is” - magyarázta a szakember, igyekeztek azokra a kultúrákra fókuszálni, amelyek a csapadék hiány miatt a legnagyobb kárt szenvedték. Közel 1300 hektáron gazdálkodnak, ekkora területen lehet a szükséges vetésforgót megvalósítani. A korábbihoz képest „alig” tízre csökkentették a termesztett kultúrák számát.

Tavasszal folyamatosan öntöztek, majd június végén megérkezett az égi áldás. Négy nap alatt egyes helyeken 198 milliméter eső esett, de a legkevesebb is 145 milliméter volt. A laposabb táblákban megállt a csapadék, amit megsínylettek a növények. Talán legjobban a kukorica bírta a vízborítottságot, de amint rá lehetett menni a talajra, egy kultivátorozást megérdemelt. Ugyanakkor a burgonyában a víz, ami ráadásul korlátok között, bakháton fejlődik, komoly problémát okozott.

A sok csapadék, a felázott talaj felvetette az a kérdést is, hogyan menjenek be a növényvédő gépekkel a táblákba.

Volt, ahol nagytraktorral „beletapostak” az állományba, s a keréknyom levezette a vizet, máshol a kotrógéppel gödröket ástak, hogy összetereljék a csapadékot, s kiszivattyúzták. Ahol viszont közelről is elérhető volt a vizes terület – hogy a kultúra nem károsodjon – szippantóval emelték ki. Két nappal az esőzések után már kezelni tudták a növényeket, így az országos szinten tomboló fitoftórát meg tudták fékezni, egészséges a burgonya állomány.

Mint az ügyvezető elmondta, idén jól sikerült értékesíteni az étkezési burgonyát – ugyan a vírus okozta fellángolás egy hét alatt lecsengett -, s feldolgozók (pékségek, kenyérgyár...) vitték a raktárukból a tavalyi termést. Meglepetésszerűen nagy az érdeklődés az idei vetőburgonya iránt is. Sok gazda már most szeretné lefoglalni a jövő évi szaporítóanyagot.

Fotó: viniczai

Berzencén egy tucatnyi forgalmi vetőburgonyfajtát szaporítanak, és értékesítenek, míg a kísérletben 73 fajtát vizsgálnak. Szeretnék az eddig is népszerű burgonyák mellett a magyar nemesítésű fajtákat felkarolni.

A szakember elmondta, idén egységesen szépek az állományok, néhány víznyomott terület kivételével a legjobb formájukat mutatják a fajták.

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jöhet a Jordán-vírus ellen rezisztens paradicsom

A Bayer sajtóközleménye szerint Mexikóban akár már a jövő évben kereskedelmi forgalomba kerülhet a paradicsom barna termésráncosodás vírus (ToBRFV) ellen közepes rezisztenciával rendelkező paradicsomfajta, majd sorban a többi fontos piacon is bevezethetik.

Csík-csodák

A Csík Zenekar alapítója, Csík János népzenész jókedvű muzsikus. Úgy táncol kezében a vonó, hogy örömzenére hívja a zenésztársakat is a legkülönbözőbb műfajokból. Koncertjein egymásra kacsint a hagyományos népzene a legvagányabb pop-rockkal. De mostanában, e vírusvészes kényszerű csend idején a színpadot felváltotta számára a természet.

Fejlesztés, munkahelyvédelem - Támogatás a kertészeteknek

Október közepén indul az az új fejlesztési támogatás, amely 30 milliárd forintot biztosít a kertészeti ágazat versenyképességet és hatékonyságot szolgáló beruházásaihoz.

Talajtakarás faforgáccsal

Egy apró trükk a kertészkedéshez… Létezik egy jól bevált módszer a régimódi kertész szakkönyvekben, mely azt taglalja, hogy az ősz elérkezettével egyben eljön az ideje a dupla ásásnak is. Mára a tudomány bebizonyította ennek az ellenkezőjét, hiszen egyre terjednek a minimális talajforgatással járó módszerek. Nem éri meg a felső termékeny részt leforgatni, a gyökérzóna mélysége alá.

Akár életveszélyes is lehet az almaallergia

Sok embert érint az almaallergia, amelynek a tünetei általában enyhék, bizonyos esetekben azonban a torok dagadásával és légszomj kialakulásával is járhat.

Ez még nem a természetes őszi lombhullás – Növényvédelmi előrejelzés 40. hét

Növényvédelmi szempontból a késő nyarat idéző, mintegy három hétig csapadékmentes időjárás inkább a kártevők fellépésének kedvezett, míg a kórokozók tevékenysége háttérbe szorult. Ezzel együtt a címben is említett korai lombhullásért két gombabetegség a felelős, ahogy a korai dióhullás okát is kórokozók támadásában kell keresnünk.

Olasz konzorcium apró almával növelné a fogyasztást

Új kezdeményezést indított három nagy olasz almatermelő- és forgalmazó, hogy lendületet adjon az ígéretes snackalma-szektornak. Francia nemesítésű, természetesen apró, de jóízű, könnyen fogyasztható fajtákat vezetnek be a piacra. A Snacking Project nevű szervezetet a VOG és a VI.P termelői szervezetek, valamint a Rivoira G.&F.lli nagykereskedő alapította.

Megnyílt a dísznövény és kertművészeti napok Fehérvárcsurgón

Megnyitották és hétvégén látogatható a 16. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok a fehérvárcsurgói Károlyi kastélyban, ahol szakmai előadások, kiállítások, hangversenyek szerepelnek a programban és számos kiállító vesz részt. Az eseményt Pascale Andreani, a Francia Köztársaság nagykövete és Nagy István agrárminiszter nyitotta meg.

Fürjek és paradicsomok - A belvárosban is lehet gazdálkodni

Alapvetően a fürjek miatt látogattam el a Miczák családhoz, de ez a paradicsomőrület nem hagy nyugodni... Szépen gondozott családi házba csöngetek be Veszprém belvárosában. A ház mellett virágokkal övezett kerti út visz hátra. A terasz mellett egy görögdinnye fejlődik, mint Miczák Lászlótól megtudom, véletlenül fújta ide a szél.

Hamuval javíthatók egyes kerti talajok

Számtalan ember miután tüzet gyújtott félreteszi a hamut, hogy szétszórja kertjében. A hamu nagy mennyiségű tápanyagforrást tartalmaz, leginkább káliumot és foszfort. Azonban a tápanyag mennyisége attól függ, hogy milyen fából készült. A keményfák, mint a tölgy és a juhar több tápanyagot tartalmaznak, mint a puhafák, például a fenyő.