0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Szőlészet, borászat közösen – Van, aki behozza a szőlőjét és palackozott bort kap vissza

Három fő céllal alakult 2016-ban a Tokaji Szőlő- és Bortermelési Közösségi Infrastruktúra Központ Nonprofit Kft. Borászati szolgáltató központ, közösségi beszerzés és a szőlőművelést segítő gépi szolgáltatás szerepelt a mára megvalósított stratégiában. Az első borászati központ 2018 augusztusában nyílt meg Hercegkúton 5000 hektoliteres kapacitással, tavaly indulhatott a munka Bodrogkisfaludon és Tállyán.

youtube://v/HqxSXFL80rw

Tulajdonképpen a 2009-ben Szerencsre tervezett szalmatüzelésű erőmű elleni borvidéki összefogás teremtette meg az alapot a röviden csak Infrának nevezett közösségi szolgáltatás létrehozásához, tudtuk meg Pásztor Péter ügyvezetőtől.

Akkor alkották meg a borvidék fejlesztéséről szóló komplex stratégiát, amiben a szőlőtermesztésen és borászaton kívül az egészségügyről, oktatásról és kutatásról is szó volt, és amit a kormány is elfogadott. Akkor kapott támogatást a borvidéki hegyközségi tanács, hogy létrehozza a szolgáltató központot és átvegye a Tokaji Kutatóintézetet.

A borászati szolgáltatások közé olyan tevékenységeket vettek be, amelyeket a nagyobb borászatok sem képesek önállóan megcsinálni,

ilyen például a pezsgőkészítés és a habzó borok, pezsgők palackozása, vagy a nagyon kíméletes préselés. Ezekre a legnagyobb, 10 ezer hektoliter kapacitású bodrogkisfaludi borászatban van lehetőség, és ott nyílt meg a gazdabolt is, ahol a nagybani beszerzésnek megfelelően jó áron juthatnak növényvédő szerhez, borászati anyagokhoz, csomagolóanyaghoz és alkatrészekhez a gazdálkodók.

Nagyon sokféle megkeresés érkezett eddig a borászatokhoz, mondta Pásztor Péter, komoly szervezés mindenkinek megfelelni.

Van, aki behozza a szőlőjét és kész palackozott bort kap vissza, mások csak egy-egy műveletre veszik igénybe a szolgáltatást.

Augusztusig kell bejelenteni az igényeket, aztán visszaigazolás után személyes megbeszélésre kerül sor az üzemvezetőkkel, hogy milyen feltételekkel dolgozik egyik és másik fél, mikorra ütemezik a szállításokat. Jelenleg 300 ügyféllel állnak kapcsolatban és több mint 700 végterméket készítenek. Több olyan ügyfelük van, aki eddig csak szőlőt adott el, és ennek a lehetőségnek köszönhetően kezdett borkészítésbe.

Szőlőművelésre 6 traktor és 22 munkagép áll rendelkezésre, eddig 72 hektáron teljes művelést végez az Infra, további 30-40 hektáron egy-egy műveletet csak. Itt is olyan berendezéseket állítottak munkába, amilyenekkel kevesen rendelkeznek – csonkázót, előmetszőt, ültetőgépet.

Az idén már 340 ezer oltványt telepítettek el a géppel.

A teljes beruházásra és a Tokaji Kutatóintézetben fölszerelt két laboratóriumra 8,2 milliárd forintot költöttek. Összesen 30 alkalmazott dolgozik a nonprofit kft.-nél. Több borvidékről érdeklődnek a közösségi szolgáltatás iránt.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu