Back to top

Átmeneti támogatást igényelhetnek a juh- és kecsketenyésztők

Tájékoztató a koronavírus-járvány miatt nehéz gazdasági helyzetbe került juh- és kecsketenyésztők részére nyújtandó átmeneti támogatás igénybevételének általános feltételeiről. A támogatási kérelmeket 2020. július 13. és július 27. között lehet beadni.

A Magyar Közlöny 148. számában megjelent a Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként kidolgozott Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Programból az egyes mezőgazdasági tevékenységet végző vállalkozások részére nyújtandó átmeneti támogatás igénybevételének részletes feltételeiről szóló 27/2020. (VI. 22.) AM rendelet – írja a nak.hu.

A Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében a koronavírus-világjárvány okozta gazdasági problémák kezelését célzó, összességében 25 milliárd forintos válságkezelő csomagból az agrártárca 1 milliárd forinttal támogatja az érintett juhágazati szereplőket a járvány negatív gazdasági hatásainak mérséklése céljából. E forrásból anyajuhtartás átmeneti támogatására – a gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszere, a TEÁOR’08 0145 alá tartozó – azon anyajuhtenyésztést végző kérelmező jogosult, aki a 2019. évre az egységes kérelme keretében – a termeléshez kötött közvetlen támogatások igénybevételének szabályairól szóló 9/2015. (III. 13.) FM rendelet 10. §-a alapján – benyújtott anyajuhtartás támogatása iránti kérelmére a Magyar Államkincstártól jóváhagyó vagy részben jóváhagyó határozattal rendelkezik.

A meghirdetett támogatás alapját a kérelmező 2019. évi egységes kérelmének keretén belül, a 9/2015. (III. 13.) FM rendelet 10. §-a alapján benyújtott anyajuhtartás támogatás iránti kérelmére megállapított állatlétszám képezi.

A támogatási kérelmeket 2020. július 13. és július 27. között elektronikus úton, ügyfélkapus azonosítást követően az erre a célra rendszeresített elektronikus űrlapkitöltő felületen keresztül lehet a MÁK részére benyújtani.

A támogatás mértéke legfeljebb 1200 forint, a támogatás alapját képező állategyedenként. Az átmeneti támogatás igénybevételének további általános feltétele, hogy a kérelmező vállalja, hogy a támogatott tevékenységet legalább 2020. december 31-éig fenntartja. Ezen támogatási program alapján – előzetes számítások szerint – megközelítőleg 1650 vállalkozás vehet igénybe támogatást.

Az érintett anyakecske-tartók számára pedig a járvány negatív gazdasági hatásainak mérséklése céljából az anyakecske-tartás csekély összegű támogatásáról szóló 26/2014. (XI. 20.) FM rendelet alapján nyújtandó támogatás a korábbi 7000 forint/anyakecske támogatási összegről 8200 forint/anyakecske összegre változott.

A MÁK az átmeneti támogatásokat legkésőbb 2020. december 31-éig folyósítja a kérelmező részére.

Forrás: 
nak.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rackákat nevelnek - egyházi támogatással

A tótkomlósi mintaprojektet a Magyarországi Evangélikus Egyház visszatérítendő támogatással segítette. Öt éve hortobágyi racka tenyésztők, az állományuk 70 egyedet számlál, nemrég majort vásároltak legelővel és 300 anyajuhhal.

A „H”-s csikók éve

Az idén harminckét nóniusz és hat sportlócsikó született a Mátai Ménesnél. Ottjártunkkor már csak a Talizmán nevű anyakanca ellését várták, a többi a csikókkal együtt a jó időnek köszönhetően a szabad levegőn élvezhette a napfényt.

Év végére lelassul Kína szójabab-importja

Kína szójababimportja az idei első féléves rekordmennyiséghez képest meredeken lassulni fog év végére. Ez a tendencia szembemegy a legnagyobb globális szójavásárló tartós növekedésre vonatkozó várakozásokkal, valamint a piaci hangulatot is rontja.

Fazékba szánták, finom a húsa, de mégse esszük

Redkívül népszerű díszbaromfi a brahma, amelynek egy-egy tetszetős kakasáért akár 500 eurót is elkérnek. A nagy vágósúlyú fajtát a háziasszonyok kedvére tenyésztették ki, ám napjainkban alig akad, aki serpenyőbe szánva tartja. Tetszetős megjelenése, változatos színei, dús tollazata miatt, inkább a baromfiudvar éke.

Brit férfi a birkanyírás új világrekordere

Új világrekordot állított fel egy brit férfi, aki kilenc óra alatt 872 bárányt nyírt meg a cornwalli Trefrank farmon.

Több, mint túlélés: keresik a HoReCa-hősöket

Új díjat alapított a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) és a Trade magazin. Tíz kategóriában keresik a HoReCa szektor azon szereplőit, akiknek a koronavírus-járvány idején sikerült valamilyen különleges megoldással menteni a menthetőt: a kollégákat, a közösséget, a szolgáltatásokat.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Címke jelzi a kolbászon, hogyan tartották az állatot

A Lidl állatjóléti címkével látja el a Metzgerfrisch márkanév alatt forgalmazott kolbászokat Svájcban. 2018-ban először a friss húsok kínálatában szerepelt a címke, most azonban további termékekre is kiterjesztik. Ezzel jelzik az ellátási láncban az állattartási előírások szintjét, valamint segítik a fogyasztókat a tudatos választásban.

Alázat nélkül nincs eredmény

A magyar mezőgazdaság korosodó társadalmában egyre nagyobb hangsúlyt kap a generációváltás kérdése. Egyes gazdaságokban nincs, aki átvegye a cég vezetését, máshol az utódok mezőgazdasági érdeklődése hiányzik, de akadnak olyan szerencsés családi gazdaságok, ahol gördülékenyen zajlik a generációváltás. Így történt ez a Polyák családnál is, ahol egyértelmű volt, ki veszi át a gazdaság vezetését.

Kolbászvilág az Ozsvárt-műhelyben

Klasszikus, csípős, bajor jellegű, nürnbergi, mustáros-majorannás, fehérborsos-mézes, rozmaringos, aszalt gyümölcsös, tört köményes, áfonyalekváros-chilis, zöldfűszeres-sajtos, aszaltparadicsomos-barnasörös – mindez csupán néhány a karmacsi székhelyű Ozsvárt Kolbászműhely ízesített kolbászai közül.