Back to top

Gondozásmentesen is tarthatók egyes varjúhájfélék

A varjúháj (Sedum) nemzetségbe világszerte több mint ötszáz növényfaj tartozik. Magyarországon a borsos varjúháj és a hatsoros varjúháj azok, melyekkel gyakran találkozhatunk hegyvidékeken. Jól bírják, sőt igénylik a tűző napsütést és a szárazságot, ezért kerti felhasználásuk több szempontból is előnyös.

Sedum rubrotinctum, bár nem télálló, de szép
Fotó: wikipedia
A varjúhájfélék Ausztrália és az antarktikus flórabirodalom kivételével mindenütt honosak. Gyökereik sekélyen a felszín alatt terülnek szét, így kövek repedéseiben is könnyedén meg tudnak kapaszkodni. Elheverő vagy ritkábban felálló szárukon keresztben átellenesen állnak megvastagodott, általában hengeres, néha ellaposodó leveleik, levélnyelük általában nincs. Sugaras szimmetriájú virágaik többnyire bogernyővirágzatban nyílnak.

A varjúháj fajok többsége lágyszárú, levélszukkulens, pozsgás növény. Ez azt jelenti, hogy leveleik megvastagodottak, víz raktározására váltak alkalmassá, ennek köszönhetően jól tűrik a szárazságot.

Néhány fajuk fásuló szárú, de e fajok életmódját megfigyelve akadnak köztük örökzöldek, fél-örökzöldek és lombhullatók is, sőt fán lakó epifita változataik is vannak. A trópusi-szubtrópusi eredetű fajok a Kárpát-medencében nem télállók, ám számos fajuk él szerte a világon kontinentális, azaz a mienkhez hasonló éghajlat alatt. Emiatt e fajok alkalmazkodtak a téli időjárási viszonyokhoz, és az alacsony hőmérséklethez, szóval sok télálló változatukból válogathatunk, ha kertünkbe szeretnénk ültetni belőlük.

Sedum reflexum: sokféle színűlevelű kertészeti díszváltozata van már
Fotó: wikipedia
Sziklakertek, sekély talajrétegű napos felületek igénytelen gyeppótló, talajtakaró, illetve dísznövényei lehetnek az alacsonyabb típusú változataik, mind a borsos varjúháj (Sedum acre). Olyan helyen, ahol a tűző nap és a szárazság miatt nem élnek meg a fűfélék, oda ideális gyeppótlók az alacsony termetű varjúhájfélék, egy hátrányuk van, hogy nem taposás tűrők.

Temetőkertészeti felhasználásuk is elterjedt, hiszen akár kis kőedényekben is megélnek, melyeket a nap felforrósít.

Magasabb változataik ideális ágyásszegély-növények, színes levelű fajtáikkal jól mutatnak az egynyári ágyásban is, mivel az egynyári növények ősz felé kezdenek levirágozni, a varjúhájfélék viszont az első néhány fagy beköszöntéig díszítenek.

A Sedum morganianum is egy szép szobanövény
Fotó: wikipedia
A nagyobb méretű levelekkel rendelkező változataik levéldugványról kiválóan szaporíthatóak, a szárról könnyen letörő levélkék spontán könnyen meggyökeresednek. A kisebb méretű, apró levelű változatokat fejdugvánnyal szaporítjuk. A leszedett szárrész alsó harmadából távolítsuk el a leveleket, majd 1-2 nap után ültessük el a növényi részt. Ennyi idő elegendő, hogy a vágási sérülések valamelyest beszáradjanak.

Sedum acre: a borsos varjúháj
Fotó: wikipedia
Szaporításukra legideálisabb időszak, amikor a növények nincsenek növekedésben. Így szeptember-október eleje, illetve tavasszal a növények kifejlődése, de a virágzásuk kezdete előtti időszak.

Optimális körülmények között a gyökeresedés 10-15 napot vesz igénybe. Ez idő alatt párszor érdemes öntözni a növényt, ám gyökeresedése után elegendő számára a természetes csapadék és a harmat. Hazánkban vadon is előfordul a Sedum acre, vagy borsos varjúháj. Neve is jelzi ízét, enyhén csípős, jellegzetes aromája egy egyszerű vajas kenyeret is kicsit egzotikusabbá tesz.

A Sedum cyprium jellegzetes habitusú, szép levélszínűfaj
Fotó: wikipedia


A Sedum album masszívan télálló, strapabíró növény
Fotó: wikipedia

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A pazar dáliák

A júliustól októberig nyíló szabadföldi dáliák ékei a kerteknek, pazar virágzásuk a korai fagyokig eltart. A virágágyakat mozgalmassá teszik, méghozzá nem is akárhogyan, hiszen a virágok mérete, formája és színe rendkívül változatos. Szédítően gazdag árnyalataik miatt színkirályoknak is nevezik őket.

A kukorica gyógyhatásai

A kukoricára a főtt strandeledel változatát leszámítva jószerével már takarmánynövényként gondolunk. Pedig e többre érdemes növényt régebben nagy becsben tartották, sokféle módon használták elődeink, és még gyógyhatása is van…

Nyáron gyorsabban készül a komposzt

A nyár folyamán rengeteg zöldhulladék keletkezik a kertekben, és a konyhában, ami komposztálható. Ez az anyag talajszerkezetet javít és tápanyagot szolgáltat, így jól újrahasznosítható. A zöldhulladék nem szemét! Érdemes mindenkinek berendezkedni a komposztkészítésre azért is, mert jövőre a kerti hulladék égetése már tilos lesz.

A globális citruspiac alakulása

Főként a kedvezőtlen időjárási viszonyoknak köszönhetően a citrusok termelésében és feldolgozásában jelentős visszaesés várható a 2019/2020-as becslések alapján.

Tudta, hogy a tea Európában is termeszthető?

Egy új, Hollandiában nemesített teafajta bírja az európai klímát, a hideget, a havat, így alkalmas arra, hogy európai országokban, így Magyarországon is termeszthessük. Az új teafajtával lehetőség nyílik arra, hogy a teát ne távoli országokból importáljuk. Olcsóbb és környezetkímélőbb lenne kiszolgálni az igényeket helyben termett teával.

Gondoskodjunk róluk nyáron is

Énekesmadarainkra ne csak télvíz idején gondoljunk, hanem a nyári kánikulákkor is segítségükre lehetünk. Ezekben az időszakokban nekik is sok folyadékra van szükségük, ezért aki teheti, segítse apró tollasainkat.

Hazai málnafajták

Az éghajlatváltozás nem kedvez ugyan a melegre érzékeny bogyósok termesztésének, de a kertben megtalálhatjuk a helyüket. A szamóca után a málna-fajtákat vesszük sorra, annál is inkább, mert Fertődön sok értékes magyar nemesítésű hibrid született.

Megnyílt az ehető vadnövények parkja

Az németországi Bad Pyrmontban nemrégiben egy ehető vadnövényekkel beültetett park nyílt. A város és az "Ehető Növények Parkja" Alapítvány között együttműködési megállapodás már 2019 szeptemberben létrejött, de a koronavírus járvány miatt a park megnyitására csak a közelmúltban kerülhetett sor.

A mini zöldség a menő

A németországi Krefeldben működő Asia LLC cég már évek óta a minizöldsé­gekre szakosodott, és a növekvő keresletre válaszul fokozatosan bővíti termékválasztékát.

Figyeljük a csapdákat, sokat elárulnak – Növényvédelmi előrejelzés 31. hét

Kevesebb alma terem a fákon, azok viszont nagyobbra nőnek, fontos a kalciumpótlásuk, hogy ne foltosodjanak. A csonthéjasoknál továbbra is lényeges a lombvédelem, és persze állandó feladatot adnak a molyok. Időközben pedig dióburok-fúrólégyből is egyre több van a csapdákban. A tavalyi, elképesztően magas fertőzöttség elkerülése érdekében már most indokolt a kártevő legyek és lárváik elleni védekezés elkezdése.