Back to top

Lovardaátadó – a cél az öttusakomplexum!

Gyömrő határában, a Tövesmajor lovardában lovardaátadó ünnepséget tartottak. Az új fedeles létesítménynek köszönhetően a jövő olimpikonjai a kornak megfelelő infrastrukturális körülmények között készülhetnek a versenyekre. A lovarda egyben a Trion SC öttusázó klub székhelye is, ahol nem mellesleg az ausztrál klasszist, a riói olimpiai bajnok Chloé Espositót készítették fel az ötkarikás játékokra.

Czink György egykori jeles öttusázó birtokán rendezték meg az átadóünnepséget, ahol többek között Sárfalvi Péter sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság tagja, Gyenes Levente Gyömrő polgármestere, Bretz Gyula, a Magyar Öttusa Szövetség elnöke, valamint Szűcs Lajos térségi országgyűlési képviselő is részt vett.

Az új, 27x60 méteres, kiváló talajminőséggel rendelkező fedeles létesítmény az Emberi Erőforrások Minisztériuma által biztosított sportlétesítmény-fejlesztési támogatás, a Magyar Lovassport Szövetség, illetve Czink György ráfordítása által valósult meg.

Egyebek mellett azért esett a választás a Tövesmajor lovarda fejlesztésére, mert Czink György szakembereivel itt készítette fel Chloé Espositót és testévét a riói olimpiára, ahol előbbi Ausztrália első öttusázó olimpiai bajnoka lett, míg 19 éves testéve hetedikként végzett Rióban.

De a külföldi versenyzők mellett a hazai tehetségeket is felkarolja a klub. Kardos Bence például először versenyzett felnőtt kategóriában, ahol egyből magyar bajnok lett, megelőzve a hazai öttusázó ikont is, Marosi Ádámot. A lányok esetében több ifjúsági és Európa-bajnokkal büszkélkedhet a Trion SC, mely tavaly a legeredményesebb hazai öttusázó egyesület lett, maga mögé utasítva a Budapest Honvédot vagy éppen a KSI-t.

Mint Czink György elmondta, bár kis klub az övék, de pont ettől „erős”: egyéni képzés mellett kevés létszámmal foglalkoznak, ezáltal több figyelem jut minden tehetségre.

Hozzátette, bízik abban, hogy a színvonalas körülmények között még jobb eredményeket tudnak majd elérni versenyzőik. Nos, az első lépés a fedett lovardával már megtörtént, de további fejlesztési céljai is vannak Czink Györgynek.

Hamarosan egy 40 állásos Laser Run lőtér várja a sportolókat, ami egy újabb lépés afelé, hogy egy komplex öttusabázis kialakítása valósuljon meg a Tövismajor lovardában.

A lovaglás és a futás már adott, hamarosan a lövészet is, Gyömrő városában pedig igényes uszoda és korszerűen kialakított sportcsarnok biztosítja az úszásban és vívásban való fejlődést. A többi már csak a kitartó munkán múlik!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az ország legjobb távdobó horgászai vetélkedtek Maconkán

Noha versenyhorgászaink évről évre bizonyítják, hogy a világ legjobbjai közé tartoznak, a távdobás szakága még csak gyerekcipőben jár hazánkban. A felzárkózást elősegítendő, a Magyar Országos Horgász Szövetség idén is megrendezte a Távdobó Országos Bajnokságot - sorozatban a harmadikat.

Idén hat díjazottja van a Natura 2000 Díjnak

A Natura 2000 díj EU-szerte természetvédelmi sikertörténeteket díjaz, hogy felhívja a figyelmet a védett területek Natura 2000 hálózatára. 2020-ban Finnország, Franciaország, Belgium, Spanyolország, Bulgária esetében országon belüli programokat valamint egy Romániát, Ausztriát, Magyarországot, Csehországot, Szlovákiát és Ukrajnát felölelő határokon átívelő projekt képviselőit tüntették ki.

Lovastorna versenyek a koronavírus idején

Belépéskor lázmérés, maszk a lelátón, kézfertőtlenítő a műló mellett. Nem egyszerű versenyezni, versenyt szervezni olyankor, amikor ennyire gyorsan változik a világ körülöttünk, sőt, már azt is nehéz megítélni, mi a helyes döntés: versenyezni, vagy inkább otthon maradni.

Elegáns és kecses: a lipicai ló

Szilvásvárad közel hetven éve ad otthont egy elegáns, hegyvidékhez szokott, nagy tenyészértékű fajtának, amely nemcsak nemzetközi versenyeken, de akár a filmvásznon is megállja a helyét. A csikók sötéten születnek, később lesznek pej, szürke vagy egészen világos színűek.

Az erdő és a víz harmóniája

A Gemenci-erdő nemcsak Magyarország legnagyobb ártéri erdeje, hanem európai viszonylatban is egyedülálló. A térségben gazdálkodó Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. igyekszik az erdő- és vadgazdálkodási feladatai mellett mind többekkel megismertetni Gemenc látnivalóit, természeti értékeit. Nem utolsósorban kényelmes szállást és finom helyi ételeket is kínál egyebek közt a Pörbölyi Vendégházban.

A mélykúti júdásfa lett idén az Év fája

Online szavazáson 5091 szavazattal a mélykúti júdásfa nyerte idén az Év fája címet, a Hős fa címet a balatonszemesi Bagolyvári Promenád fasora, az Országos Erdészeti Egyesület különdíját pedig a debreceni Déri téri kocsányos tölgy kapta - közölte az Ökotárs Alapítvány a honlapján.

Tudtam, hogy nem elég a középszerű rendezés

Hosszú, és most már elmondhatjuk, sikeres „versenysorozat” után vagyunk. Egy helyen rendezték meg szinte egy időben a gyermek, ifjúsági, fiatal lovas, U25 és póni Európa-bajnokságokat. A bajnokságok között csupán két-három nap állt rendelkezésére a rendezőnek, hogy minden újból, ugyanazon a szinten kezdődjön elölről.

Klónozott csikó született Texasban

Először sikerült klónozni a vadonban már szinte teljesen kihalt faj egy példányát. A Przsevalszkij-lovak már negyven éve csaknem kizárólag állatkertekben élnek.

A muraközi ló típusának regenerálása

A 2002 márciusában megalapított Őrségi Nemzeti Parkban az igazgatóság fontos szerepet szánt a tradicionális magyar fajtáknak. Olyan állatokat akartunk tenyészteni és tartani, amelyek hagyományos magyar fajták, tartásuk egykoron jellemző volt az Őrségben. Így került tenyésztésre a magyartarka, és a muraközi ló is.

Huszárok, tüzérek és gyalogosok - Örkénytábor 90

Táborfalva önkormányzata, népi és katonai hagyományőrző egyesületek, hadtörténészek, a Honvédelmi Minisztérium képviselői és számos lovas személyiség tisztelgett a dicső elődök előtt.