Back to top

Szőlészet, borászat közösen - Van, aki behozza a szőlőjét és palackozott bort kap vissza

Három fő céllal alakult 2016-ban a Tokaji Szőlő- és Bortermelési Közösségi Infrastruktúra Központ Nonprofit Kft. Borászati szolgáltató központ, közösségi beszerzés és a szőlőművelést segítő gépi szolgáltatás szerepelt a mára megvalósított stratégiában. Az első borászati központ 2018 augusztusában nyílt meg Hercegkúton 5000 hektoliteres kapacitással, tavaly indulhatott a munka Bodrogkisfaludon és Tállyán.

MMG - Borászat és szőlőművelés közösen

Tulajdonképpen a 2009-ben Szerencsre tervezett szalmatüzelésű erőmű elleni borvidéki összefogás teremtette meg az alapot a röviden csak Infrának nevezett közösségi szolgáltatás létrehozásához, tudtuk meg Pásztor Péter ügyvezetőtől.

Pásztor Péter
Pásztor Péter
Fotó: Csatlós Norbert
Akkor alkották meg a borvidék fejlesztéséről szóló komplex stratégiát, amiben a szőlőtermesztésen és borászaton kívül az egészségügyről, oktatásról és kutatásról is szó volt, és amit a kormány is elfogadott. Akkor kapott támogatást a borvidéki hegyközségi tanács, hogy létrehozza a szolgáltató központot és átvegye a Tokaji Kutatóintézetet.

A borászati szolgáltatások közé olyan tevékenységeket vettek be, amelyeket a nagyobb borászatok sem képesek önállóan megcsinálni,

ilyen például a pezsgőkészítés és a habzó borok, pezsgők palackozása, vagy a nagyon kíméletes préselés. Ezekre a legnagyobb, 10 ezer hektoliter kapacitású bodrogkisfaludi borászatban van lehetőség, és ott nyílt meg a gazdabolt is, ahol a nagybani beszerzésnek megfelelően jó áron juthatnak növényvédő szerhez, borászati anyagokhoz, csomagolóanyaghoz és alkatrészekhez a gazdálkodók.

A klasszikus pezsgőkészítéshez minden berendezés rendelkezésre áll Bodrogkisfaludon
A klasszikus pezsgőkészítéshez minden berendezés rendelkezésre áll Bodrogkisfaludon
Fotó: Horváth Csilla
Nagyon sokféle megkeresés érkezett eddig a borászatokhoz, mondta Pásztor Péter, komoly szervezés mindenkinek megfelelni.

Van, aki behozza a szőlőjét és kész palackozott bort kap vissza, mások csak egy-egy műveletre veszik igénybe a szolgáltatást.

Augusztusig kell bejelenteni az igényeket, aztán visszaigazolás után személyes megbeszélésre kerül sor az üzemvezetőkkel, hogy milyen feltételekkel dolgozik egyik és másik fél, mikorra ütemezik a szállításokat. Jelenleg 300 ügyféllel állnak kapcsolatban és több mint 700 végterméket készítenek. Több olyan ügyfelük van, aki eddig csak szőlőt adott el, és ennek a lehetőségnek köszönhetően kezdett borkészítésbe.

Szőlőművelésre 6 traktor és 22 munkagép áll rendelkezésre, eddig 72 hektáron teljes művelést végez az Infra, további 30-40 hektáron egy-egy műveletet csak. Itt is olyan berendezéseket állítottak munkába, amilyenekkel kevesen rendelkeznek – csonkázót, előmetszőt, ültetőgépet.

Az idén már 340 ezer oltványt telepítettek el a géppel.

A teljes beruházásra és a Tokaji Kutatóintézetben fölszerelt két laboratóriumra 8,2 milliárd forintot költöttek. Összesen 30 alkalmazott dolgozik a nonprofit kft.-nél. Több borvidékről érdeklődnek a közösségi szolgáltatás iránt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Éjjel-nappal Somló, ahol 47 pincészet borai mutatkoznak be 30 helyszínen, 2 nap és 1 éjjelen át

Még soha nem kóstolhattak az érdeklődők annyiféle vulkanikus bort a Somlón, mint amennyit idén kínálnak a helyi és a vendég pincészetek, június 17. és 19. között. A Somlói Éjszakai Pincetúra a régió legnagyobb szabadtéri boros-borszakmai eseménye, amely idén kétnapos kulturális fesztivállal egészül ki. A Somló Fesztivállal hagyományt szeretnének teremteni a helyi szervezők.

A Babits Borászat sárgamuskotálya nyerte a Szegedi Borfesztivál fődíját

A Babits Borászat 2019-es Tokaji késői szüretelésű sárgamuskotálya nyerte a 26. Szegedi Borfesztiválon rendezett borverseny fődíját, az elismerést május közepén adták át a Tisza-parti városban.

Újra BORTRIATLON Badacsonyban!

A rendezvénysorozat keretén belül az év folyamán három különböző hétvégén, három tematikus bortúrával, változatos programokkal, ajánlatokkal, pecsétgyűjtő boros játékkal, számtalan meglepetéssel, ételkülönlegességekkel és jobbnál-jobb badacsonyi borokkal várják a látogatókat.

Figyelem! Hamarosan már nem használhatjuk a következő növényvédő szereket

Az uniós növényvédőszer-hatóanyag felülvizsgálatok során számos készítmény engedélyét megvonták. Átmeneti időszak vonatkozik a meglévő készletek forgalmazására, majd a termelőknél a használatára. Június elsejétől számos készítményt nem használhatunk.

IV. Országos Szőlész-Borász Konferencia

Az idei évben újra, a hagyományokat követve rendezi meg az Országos Szőlész— Borász Konferenciát a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Junibor Egyesület, a Magyar Agrár— és Élettudományi Egyetem és a Magyar Bor Akadémia.

Küszöbön a cseresznyelégyrajzás – növényvédelmi előrejelzés 20. hét

Egy sor növénybetegség fertőzéséhez kedvezőek a feltételek, és a rovarkártevők sokasága is jól érzi magát a melegre fordult időben. Az áttelelt burgonyabogár-imágók is megjelentek.

Éjszakai pincetúrát szerveznek 47 pincészet boraival

Somló Fesztivál kulturális és családi programjaival kiegészülve rendezik meg az idei évtől a Somlói Éjszakai Pincetúrát, amely 30 helyszínen 47 pincészet boraival várja a vendégeket június közepén.

A szőlő-bor ágazatban kezelhetők a klímaváltozás hatásai

A szőlészetre a legnagyobb hatást a klímaváltozás gyakorolja, annak következményeihez kell alkalmazkodnunk, értettek egyet a Keszthelyen rendezett Agrárakadémia előadói, de több jó módszer is létezik a káros hatások ellensúlyozására. A MATE és a Magyar Mezőgazdaság Kiadó rendezvénysorozatának negyedik állomásán kerekasztal-beszélgetésen boncolgatták a további részleteket.

A következő fajtaváltást valószínűleg a klímaváltozás fogja meghatározni

„A borászattal csak teljes odaadással, szenvedéllyel érdemes foglalkozni. Ha ez szüretkor napi tizennyolc óra munkát jelent, akkor annyit. Augusztustól októberig ki lehet bírni.”

2021 Év bortermelője: Nyúlné Pühra Beáta

Igazi közös ünnepe a szakmának a Magyar Bor Akadémia által szervezett Év bortermelője gálaestje. Idén már 31. éve. Különös öröm, hogy az idei év győztese egy hölgy, a Nyakas Pincészet főborásza, Nyúlné Pühra Beáta. Az eseményt jelenlétével megtisztelte Áder János köztársasági elnök úr, aki már kilenc alkalommal kísérte végig az ünnepet.