Back to top

Szőlészet, borászat közösen - Van, aki behozza a szőlőjét és palackozott bort kap vissza

Három fő céllal alakult 2016-ban a Tokaji Szőlő- és Bortermelési Közösségi Infrastruktúra Központ Nonprofit Kft. Borászati szolgáltató központ, közösségi beszerzés és a szőlőművelést segítő gépi szolgáltatás szerepelt a mára megvalósított stratégiában. Az első borászati központ 2018 augusztusában nyílt meg Hercegkúton 5000 hektoliteres kapacitással, tavaly indulhatott a munka Bodrogkisfaludon és Tállyán.

MMG - Borászat és szőlőművelés közösen

Tulajdonképpen a 2009-ben Szerencsre tervezett szalmatüzelésű erőmű elleni borvidéki összefogás teremtette meg az alapot a röviden csak Infrának nevezett közösségi szolgáltatás létrehozásához, tudtuk meg Pásztor Péter ügyvezetőtől.

Pásztor Péter
Fotó: Csatlós Norbert
Akkor alkották meg a borvidék fejlesztéséről szóló komplex stratégiát, amiben a szőlőtermesztésen és borászaton kívül az egészségügyről, oktatásról és kutatásról is szó volt, és amit a kormány is elfogadott. Akkor kapott támogatást a borvidéki hegyközségi tanács, hogy létrehozza a szolgáltató központot és átvegye a Tokaji Kutatóintézetet.

A borászati szolgáltatások közé olyan tevékenységeket vettek be, amelyeket a nagyobb borászatok sem képesek önállóan megcsinálni,

ilyen például a pezsgőkészítés és a habzó borok, pezsgők palackozása, vagy a nagyon kíméletes préselés. Ezekre a legnagyobb, 10 ezer hektoliter kapacitású bodrogkisfaludi borászatban van lehetőség, és ott nyílt meg a gazdabolt is, ahol a nagybani beszerzésnek megfelelően jó áron juthatnak növényvédő szerhez, borászati anyagokhoz, csomagolóanyaghoz és alkatrészekhez a gazdálkodók.

A klasszikus pezsgőkészítéshez minden berendezés rendelkezésre áll Bodrogkisfaludon
Fotó: Horváth Csilla
Nagyon sokféle megkeresés érkezett eddig a borászatokhoz, mondta Pásztor Péter, komoly szervezés mindenkinek megfelelni.

Van, aki behozza a szőlőjét és kész palackozott bort kap vissza, mások csak egy-egy műveletre veszik igénybe a szolgáltatást.

Augusztusig kell bejelenteni az igényeket, aztán visszaigazolás után személyes megbeszélésre kerül sor az üzemvezetőkkel, hogy milyen feltételekkel dolgozik egyik és másik fél, mikorra ütemezik a szállításokat. Jelenleg 300 ügyféllel állnak kapcsolatban és több mint 700 végterméket készítenek. Több olyan ügyfelük van, aki eddig csak szőlőt adott el, és ennek a lehetőségnek köszönhetően kezdett borkészítésbe.

Szőlőművelésre 6 traktor és 22 munkagép áll rendelkezésre, eddig 72 hektáron teljes művelést végez az Infra, további 30-40 hektáron egy-egy műveletet csak. Itt is olyan berendezéseket állítottak munkába, amilyenekkel kevesen rendelkeznek – csonkázót, előmetszőt, ültetőgépet.

Az idén már 340 ezer oltványt telepítettek el a géppel.

A teljes beruházásra és a Tokaji Kutatóintézetben fölszerelt két laboratóriumra 8,2 milliárd forintot költöttek. Összesen 30 alkalmazott dolgozik a nonprofit kft.-nél. Több borvidékről érdeklődnek a közösségi szolgáltatás iránt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Borászat a Márton-hegy szívében

A főapátság a második világháborút követő politikai döntés nyomán vesztette el azt a lehetőséget, hogy tovább folytassa az évszázadok során magas színvonalra emelt szőlő- és bortermelést. Tizenöt éve újra elkezdődött a borkészítés a Pannonhalmi Főapátság pincészetében.

Szőlő-bor ágazat: sok még a teendő

A fürtzáródás megtörtént, ám az időjárás még mindig beleszólhat, milyen is lesz a szüret. A NAIK SZBKI Kecskeméti Kutatóállomása és a Kwizda Agro Hungary Kft. által szervezett növényvédelmi tanácskozásra a közelgő szüret ellenére is sokan látogattak el. A Kecskemét-Katonatelepen tartott rendezvényen nem csak a szőlőről, hanem az ágazat helyzetéről is szó esett.

Nem lisztharmat, nem peronoszpóra, akkor micsoda?

Az idén az ország több borvidékén súlyos kárt okozott a feketerothadás, ami 20 éve bukkant föl először hazánkban. Mint a szőlőbetegségek zöme, ez is amerikai eredetű és a 19. században érkezett Európába. Eddig nem okozott különösebb gondot, az idén azonban erős fertőzések alakultak ki, mert a meleg és a sok csapadék kedvezett a kórokozónak.

Nyitott porták, nyitott gazdák

Egyre többen vágynak nagyszüleik már-már feledésbe merült békés életére, a gyermekkori nyaralások feledhetetlen ízeire vagy biztonságára. Aki részt vesz a Nyitott Porták programjain, az egészen biztosan újra rátalál ezekre az érzésekre.

Kipróbált gépek a szőlészetekbe

A gépbemutatók megritkulása közepette üde színfolt volt a július 24-én Balatonlelle-Rádpusztán, a Rád-Vin Kft. területén tartott Vititech 2020 gyakorlati szőlészeti gépbemutató. A tavaly indult Vititech-et a KITE Zrt. is nagyszerű kezdeményezésnek tartotta, így örömmel csatlakoztak hozzá. Bíznak benne, hogy a szervezőknek sikerült hagyományt teremteniük.

Lesz Bábolnai Gazdanapok!

Az elmúlt időszakban, teljesen egyértelmű és érthető okokból, sok kétség merült fel azzal kapcsolatban, hogy mi lesz idén a Dunántúl legnagyobb agrár-szakkiállításának sorsa.

Véleményével formálhatja a döntéshozatalt

A jelenlegi COVID-19-válsághelyzet jelentős terhet ró az EU agrár-élelmiszeripari ellátási láncára. Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja (JRC) szeretné összesíteni a járvány hatását, ezért felmérést végez az élelmiszeripari lánc szereplői közt. A válaszok hozzájárulhatnak a megalapozott szakpolitikai döntésekhez.

Az Egri Csillagról fog szólni a hétvége

Idén 9. alkalommal kerül megrendezésre az Egri Csillag Weekend, ahol egri borászatok mutatják meg a legújabb évjáratú Egri Csillagjukat, amihez a Food Truck Show társul, azaz az egyre népszerűbb street food legjobbjai jelennek meg a Dobó téren, Egerben.

Betekintés a jövő agráriumába

„Kutatás-fejlesztés – innováció az agrárium szolgálatában” címmel új tudományt népszerűsítő kötetet tervez kiadni a Doktoranduszok Országos Szövetsége Agrártudományi Osztálya és a Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány. Jelentkezni minden új, önálló elméleti vagy empirikus kutatások eredményét tartalmazó, tudományos igényű tanulmánnyal vagy cikkel lehet.

Lóról lóra: arculatváltás a Rád-Vin Kft-nél

Hosszú ideig szinte csak a dél-balatoni és somogyi borkedvelők körében volt ismert a Rád-Vin Kft. rádpusztai szőlőbirtoka. Mára kiléptek az országos színtérre, regionális és országos borversenyen elért eredményeikkel hívták fel magukra a fogyasztók figyelmét.