Back to top

Használjuk ki a drónok adta lehetőséget vagy lemaradunk – mondják az EU-s mezőgazdasági szereplők

A mezőgazdasági szereplők arra szólítják fel az Európai Bizottságot, hogy frissítse a rovarirtók fenntartható használatáról szóló irányelvet (SUD), és engedélyezze peszticidek drónos légi permetezését – derül ki az EURACTIV tudósításából.

Fotó: pixabay.com
A termelői szövetségek hangsúlyozzák, hogy ez segíthet csökkenteni a rovarölők használatát összhangban az EU új kiemelt élelmiszer-politikájának, a Termőföldtől az asztalig (Farm to fork) stratégiának a céljaival.

Az ez év májusában kiadott stratégia EU-szintű célja 2030-ig 50% -kal csökkenteni a rovarölőszerek felhasználását és az okozott kockázatait. Míg az ambíciót sok érdekelt fél üdvözölte, felmerült a kérdés, hogyan lehet ezt elérni a gyakorlatban. Az egyik ígéretes megoldás lehet a célzott drónos permetezés.

A mezőgazdasági permetező drónokat évek óta tesztelik világszerte, így Európában is. Az előzetes eredmények szerint a drónok precíziós eszközként működhetnek, így csökkenhető a vegyszerfelhasználás és a környezeti hatás és növelhető a biztonság.

Vagyis a drónos permetezés összhangban van a zöld megállapodás (Green Deal) prioritásaival – hangsúlyozza a Copa-Cogeca gazdaszövetség.

Az szakmai szervezet még az év elején elküldött levelében hangsúlyozta, hogy a drónok „nagyon értékes eszköznek tűnnek a precíziós gazdálkodásban”, kiemelve, hogy ez különösen igaz a meredek lejtős területeken fekvő szőlőültetvényekre és gyümölcsösökre, ahol a hagyományos technológiák használata „nehéz vagy lehetetlen”.

Christoph Raab, az Európai Drónszövetség (Drone Alliance Europe) ügyvezető igazgatója az EURACTIV-nak elmondta:

„Egy drón rendkívül alacsonyan, akár egyméteres magasságban vagy még alacsonyabban képes repülni bármilyen mezőgazdasági területen, képes lassan is repülni és pontosabban tud manőverezni, mint egy helikopter vagy repülőgép, sőt a rotorjai által keltett turbulencia töredéke annak, mint amit egy helikopter okoz.”.

Fotó: pixabay.com
Az ügyvezető óvatosan fogalmazva azt mondta, hogy a rovarölők drónos kijuttatása pontosan a megfelelő helyre "valószínűleg lehetővé tenné a növény-egészségügyi termékek csökkentését".

Hasonló eredményt közölt az Európai Bizottság egy 2018. évi jelentése is, miszerint a drónok azon képessége, hogy a repülési útvonalukat és -magasságukat a környezeti viszonyokhoz lehet igazítani, alkalmassá teszik azokat növények permetezésére. Ugyanez a jelentés azt is tartalmazza, hogy „a szakértők azt állítják, hogy a drónokkal végzett permetezés akár ötször gyorsabb lehet, mint a szokásos gépekkel”.

Mindezek ellenére a SUD-irányelv korlátozásai miatt még a technológia tesztelése is rendkívüli nehézségekbe ütközik.

Elvileg az irányelv nem tiltja, hogy a rovarölőket drónokról permetezzék, viszont a 9. cikkben megtiltja a peszticidek légi kijuttatását. Van egy ugyan kiskapu, mely szerint különleges körülmények között el lehet térni a szabálytól, de úgy tűnik, a tagállamokban nem szívesen adnak ki még tesztelési engedélyt sem.

Van azért néhány állam, amely él a kiskapuval: a svájci hatóságok például hároméves engedélyt adtak a Svájci Mezőgazdasági Intézetnek, hogy vizsgálja meg a drónos légi permetezést a szőlőültetvényekben.

Fotó: pixabay.com
Pekka Pesonen, a Copa-Cogeca főtitkára az EURACTIV-nak elmondta, hogy a szabályozás „lelassítja a technológia az alkalmazását Európában”, míg más országok, például Kína, Kanada és az Egyesült Államok „jelentős előnyt” szereztek ezen a területen, és aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy ez hosszú távon „csökkentheti az EU gazdálkodóinak nemzetközi szintű versenyképességét”. Épp ezért a szervezet felszólította az Európai Bizottságot az irányelv felülvizsgálatára.

Egyébként a Termőföldtől az asztalig (Farm to fork) stratégia szerint is felül kell vizsgálni a SUD-ot, hogy „elősegítse a vetemények károsítók és kórokozók elleni védelmének biztonságos alternatív módszereinek terjedését”, de nem határozza meg, hogy pontosan ez mit is jelent.

EU-s források szerint „fontolóra veszik” a drónos permetezést, de csak akkor, ha bizonyítékokat mutatnak be az előnyeiről, mert állítólag a tagállamok eddig nem bizonyítottak semmit, csak folyamatban lévő kísérletekről számoltak be.

Az Európai Drónszövetség ügyvezetője ennek ellenére bizakodó, a már leírt előnyök szerinte elegendők a SUD újragondolásához.

Forrás: 
Euractiv.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Támadnak a meztelencsigák – Növényvédelmi előrejelzés 35. hét

Kevés ép növény marad a kertünkben, ha nem védekezünk a csapadékos időt kihasználva felszaporodott meztelencsigák, főleg a spanyolcsiga ellen. Léteznek „szelíd” módszerek is, érdemes kipróbálni. Rohamosan szaporodnak továbbá a zöld vándorpoloskák, de itt az ideje egyebek között a foltosszárnyú muslica elleni védelemnek is. A folyamatosan érő gyümölcsök mellett inkább vörösboros illatcsapdával gyérítsük, mint vegyszerrel.

Sűrű sorban vetve, mégis pontosan

A növényben rejlő terméspotenciál kiaknázásának alapfeltétele a számára legmegfelelőbb agrotechnika alkalmazása, melynek „egyenszilárdnak” kell lennie. Vannak olyan technológiai elemek, amelyek kulcsszerepet játszanak, ilyen például a vetés. Ha jól végezzük ezt a fontos munkát, akkor egyenletes kelésre és olyan kikelt tőszámra számíthatunk, ami az eredményes termesztés alapját jelenti.

A neonikotinoidok „szemmel láthatóan” károsítják a méhcsaládot

A nemzetközileg elismert tudományos folyóirat, a Scientific Reports újabb kutatási eredményt közölt a méhekkel kapcsolatban, ami érdeklődésre tarthat számot a környezetről felelősen gondolkodóknak.

A debreceniek ingyen kapnak szúnyoglárvairtó tablettát

Az országban elsőként a debreceni önkormányzat minden helyi lakosnak ingyen ad lárvairtószert, hogy ennek alkalmazásával tartósan csökkenteni lehessen a lakókörnyezetükben kifejlődő szúnyogok számát.

Ennyi üzemanyagot gyártott a Mol használt sütőolajból

A Mol az elmúlt kilenc évben több mint 1900 tonna használt sütőolajat gyűjtött össze, amelyből bioüzemanyagot gyártanak - tájékoztatott a vállalat hétfőn.

Csúcskombájnok a John Deere-től

A John Deere Európában a múlt év őszén, az Agritechnica kiállításon mutatta be a 100 t/h feletti teljesítményekre tervezett betakarítógépeit, amelyek kombájnflottájának a zászlóshajói lesznek.

Nagyon visszaesett a csehországi turizmus a második negyedévben

A csehországi turisztikai szálláshelyeken a második negyedévben 988 ezer vendég szállt meg, ami éves összehasonlításban 82,9 százalékos csökkenés – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal pénteken Prágában.

Júliusban kétharmadával nőtt a kínai-európai vasúti teherforgalom

Júliusban az egy évvel korábbihoz képest kétharmadával nőtt a vasúti teherforgalom Kína és Európa között a kínai állami vasúttársaság, a China State Railway Group közleménye szerint.

Alternatív megoldások a gyomszabályozásban

A szőlőültetvények, mint állókultúrák gyomirtása a hagyományos termesztésben sem egyszerű kérdés, még akkor sem, ha a gyomirtó szerek használata általános. A fenntartható termesztésben a kemikáliák nem megengedettek, csak mechanikai módszerek vagy alternatív megoldások lehetségesek.

Megérkezett hazánkba a poloskák ősellensége

Kártevők szempontjából az agrárium egyik slágertémája volt a poloskainvázió. Kertekben, gyümölcsösökben, veteményesekben szinte mindenhol előfordul, egészen a panellakások nappalijának tévé képernyőéig. Rág, szív, kopog az üvegen, a lámpabúrán. Zúgó repülőhangjuk mellett szaguk is elviselhetetlen; egyszóval az ázsiai márványospoloska nem lopta be magát a szívekbe.