Back to top

Jobban teljesítenek a gyepek a szén-dioxid megkötésben, mint a fák

A rétek és legelők hatékonyabbak a szén-dioxid megkötésben, mint az erdők. Egy új tanulmányból kiderül, hogy a klímaváltozás, hogyan változtatta meg az eddigi szemléletet.

A fák több szén-dioxidot köthetnek meg, a gyepek megkötő képessége viszont stabilabb, mivel nagy része megmarad a talajban anélkül, hogy tűz, szárazság vagy áradás során a légkörbe kerülne.

A kaliforniai Davis egyetemen végzett kutatások kimutatták, hogy a rétek és legelők hatékonyabbak a szén-dioxid megkötésben, mint az erdők.

A fák az ember által okozott szén-dioxid-szennyezés mintegy egynegyedét nyelik el világszerte, ám a globális felmelegedés és az aszály miatt nagymértékben megnövekedett a tűzveszélyt, ami a kaliforniai erdőket szén-dioxid megkötőkből kibocsájtóvá változtatva.

A kutatásról szóló tanulmány eredményeit a Environmental Research Letters folyóiratban tették közzé. A szerzők szerint ezek a kutatások fontos információforrást jelentenek a szén-dioxid csökkentési erőfeszítésekhez szerte a világon, különösen olyan félszáraz (félsivatagos) környezetben, amely jelenleg a bolygó szárazföldi területeinek körülbelül 40% -át jelenti.

A jövőre nézve a modell szimulációink azt mutatják, hogy a rétek több széntartalommal bírnak, mint az erdők, mivel kevésbé vannak kitéve az aszálynak és a tűznek - mondta Pawlok Dass, a tanulmány szerzője, a UC Davis egyetem munkatársa.

Az erdők a szén-dioxidot a fákban, a levelekben tárolják, a gyepek viszont felszívják azt és a földfelszín alatt tartják.

A gyakoribb tüzek során a fákban tárolt szén visszakerül a légkörbe, de a felszín alatti gyepterületek esetében általában a gyökerekben és a talajban marad, jobban alkalmazkodva az éghajlatváltozáshoz.

Kalifornia állam célja az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése 2030-ig 40% -kal, gyakorlatilag az 1990-es szint alá. A tanulmány szerzői nem azt javasolják, hogy a gyepekkel helyettesítsék az erdőket, csak azt jelzik, hogy a szén-dioxid kibocsátás csökkentésének szempontjából a gyepek nagymértékben hozzájárulnak a céljaik eléréséhez.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/bezpluga.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tűzgyújtás: megéri tájékozódni

A csapadékos időjárás miatt több helyen eltörölték az országban a korábban kihirdetett tűzgyújtási tilalmat. Ez persze nem jelenti azt, hogy bárhol lehet tüzet rakni. A tűzgyújtást országos szabályozás és rendeletek engedik, vagy tiltják, de esetenként az önkormányzat megengedőbb, vagy szigorúbb is lehet ezeknél.

Vendégségben Soholláron

A titokzatos, máig megfejtetlen nevű Sohollár a 75-ös főútvonalon, Bak és Pölöske között félúton található. A Zalaerdő Zrt. vadászháza felé lehajtva már szarvasokkal is találkozhatunk, és ha nyitva marad a kapu, becsalogatja őket a parkba a kíváncsiság. A helyet a vadászok jól ismerik, de a vadászház konyhája és a környékbeli látnivalók már az első alkalommal rabul ejtik a kirándulókat is.

Minden eddiginél nagyobb kártétel az erdőkben

A Szövetségi Statisztikai Hivatal jelentése szerint 2019-ben mintegy 31,7 millió köbméter fát kellett kivágni a német erdőkben rovarok okozta kártétel miatt. 

Nagyvállalatok kihívásaira válaszolnak a hazai agrár startupok

Folytatódik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara inkubációs programja; 2020 szeptemberében indul a második NAK TechLab inkubátor, amely egyedülálló lehetőség arra, hogy a startupok vezető nagyvállalati partnerekkel dolgozzanak a piacot meghódító megoldásaikon. A programba 2020. augusztus 30-ig lehet jelentkezni.

Mi lesz veled, ürge?

Az ember nem is gondolná, hogy napjainkra fokozott törvényi oltalom érvényes az ürgére. Ennek a kisemlős-fajnak a pénzben kifejezett értéke 250 000 Ft, pedig pár évtizede még tűzzel-vassal irtották országszerte. A faj 1982-től vált védetté, 2014 óta viszont már fokozottan védettnek nyilvánították.

Az eső után meleg időben zajlik a szem- és magképződés

A hét első felében hazánk döntő részén kiadós öntözést kaptak a nyári növényeink. A nedvességgel feltöltődött talaj és a folytatásban várható stabilan meleg, száraz idő sok napsütéssel optimális körülményeket teremt a fő szántóföldi növényünknek számító kukorica és a napraforgó szem- és magképződésére.

A paradicsom íze

Többen úgy vélik, hogy a kertjükben termett paradicsom sokkal jobb, kellemesebb ízű, mint a kereskedelmi forgalomban kapható. Ennek hallatán leginkább az a válasz, hogy mindenkinek más ízlik, ezért nem lehet egységes véleményt alkotni a paradicsom ízéről sem.

Felújította a NYÍRERDŐ a nyíracsádi erdei játszóteret

A lakossági igényeket felismerve a NYÍRERDŐ Zrt. az egyik legelső erdei játszóteret hozta létre Hajdú-Bihar megyében, Nyíracsádon, a parkerdő területén.

Alirét vadászház

A Balaton déli partján, Siófok közelében fekszik a nemrégiben felújított Alirét Vadászház. A dombvidéki erdőktől ölelt völgyben meghúzódó elegáns szálláshelyet a SEFAG Zrt. üzemelteti.

„Az év legzöldebb hete”

Idén negyedik alkalommal rendezték meg az ország különböző pontjain zajló vándortáborokat. Ám ezúttal egy új „elemmel” bővült a táborok száma, ugyanis a VíziVándor, a BringásVándor és az Erdei Vándortábor mellett Zarándoktúrára is jelentkezhettek a felső tagozatos és középiskolás diákok kísérőtanáraikkal.