0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

A rizs csökkentheti a vérnyomást

A magas vérnyomás hatalmas népegészségügyi probléma. Ha nem kezelik idejében, látási problémáktól a szívbetegségen át a vesebetegségig rengeteg egészségügyi kockázata lehet.

Ezekre a betegségekre gyakran acetil-kolineszteráz-gátló (ACE-gátlók) gyógyszereket írnak fel. Ezek­nek a gyógyszerészetben használt szintetikus vegyületeknek a természetes változata bizonyos élelmiszerekben is megtalálható.

Képzeljük el, hogy az étel, amit fogyasztunk, nemcsak tápláló és laktató, hanem egyes egészségügyi problémák ellen is hatásos!

Az ACE-gátlók természetes változatainak kevesebb a mellékhatása, mint a szintetikusaknak. Ennek kihasználásra nemrég olyan transzgénikus rizsfajtát állítottak elő, amely kilenc ACE-gátló peptid mellett a véredényeket ellazító peptideket is termel. Az átalakított növények nagy mennyiségben termelik a vegyületeket.

Az ilyen rizsből őrölt liszttel etetett kísérleti patkányok vérnyomása egyértelműen csökkent az öthetes kezelés során – mindenféle nemkívánatos mellékhatás nélkül. A hatás eléréséhez egy 70 kilogrammos embernek mindössze fél teáskanálnyira volna szüksége a módosított rizsből.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/www.slashgear.com