0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Váratlan zavarok a meggypiacon

Július második hetére több tényező hatására bedugult a meggypiac, derül ki a FruitVeB legfrissebb elemzéséből. Bár a tavalyi kevés terméshez mérhető a hozam, a szüretkor érkező esők, a magas induló árak és a fajták együttérése komoly gondot okoz. Ráadásul erős antraknózisfertőzés ütötte föl a fejét, ami lehetetlenné tette az értékesítést.

Elsőként érő fajtánk, az Érdi bőtermő szürete idején nagyon kedvezőtlen volt az időjárás. Az Alföldön, majd Kelet-Magyarországon is éppen az érésidő végén hullott különösen sok csapadék, ezért

a gyümölcs repedt vagy annyira magas lett a víztartalma, hogy nem tartható el.

Ez nemcsak a konzervipari felhasználást rontotta, hanem a frisspiaci értékesítést is, mert a boltokban nem lehetett eltartani a friss meggyet. Becslések szerint az Érdi bőtermő negyede nem volt alkalmas feldolgozásra, de a konzervgyárak 5-22 százalékos minőségi kifogással éltek a rossz minőség miatt. A feldolgozási idény első 10 napjában mégis 260-280 forintos nettó árat fizettek a gyártók a beszállított meggyért. Amit a konzervgyárak nem tudtak használni, a légyártók vették meg, 50-60 forint körüli áron. Sajnos tetemes mennyiséget nem sikerült értékesíteni ebből a fajtából.

A vizes meggy miatt a hazai exportőrök is óvatosabban kínálták a termést, a német konzervgyárak sem nagyon keresték a gyümölcsöt és lengyel vásárlási szándék sem mutatkozott.

Nem javult a helyzet a fürtös meggyek (Újfehértói fürtös, Debreceni bőtermő, Kántorjánosi) esetében sem. Az esők mellett az is rontotta a helyzetet, hogy

nem volt meg a szokásos egy hét körüli különbség az érésidőkben, túl gyorsan érkeztek az Érdi bőtermő után a piacra.

Július első napjaira a meggyár 210-230 forintra esett vissza.

Ezeket a fajtákat is sok eső érte, de még feldolgozható maradt a minőségük július első napjaiban, később azonban elharapózott az antraknózis az ültetvényekben a sok nedvesség hatására. Elsősorban a nagy térállású, sűrű lombú ültetvényekben nem tudnak hatékonyan védekezni ellene. A betegség annyira súlyos méreteket öltött egyes helyeken, hogy a felvásárlók, integrátorok nem is engedték lerázni a meggyet, mert nem érdemes kiválogatni az egészséges gyümölcsöt.

Ennek ellenére torlódik a hazai meggy, mert a német konzervgyárak továbbra is vontatottan vásárolnak, és

az árcsökkenés miatt megindult hűtőipari vásárlások nem váltják ki a konzervgyárak keresletét.

A léipar már nem vásárol fürtös meggyet, mert a cigánymeggyek és az Oblacsinszka a kedveltebb alapanyag a számára.

Idény közben nehéz pontos képet alkotni, de a helyzet kialakulásában több tényező játszik közre: a visszafogott német, és a gyakorlatilag nulla lengyel kereslet, az esők miatt gyenge minőség, a fajták összeérése, az erős antraknózisfertőzés és a magas induló ár, ami más csatornák számára nem volt gazdaságos.

A helyzet további elemzését ígéri a szakmaközi szervezet, amihez az érintettek segítségét, információit kéri.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/FruitVeB