Back to top

The show must go on - Nemzetközi Díjlovaglófesztivál, CDI-W – Máriakálnok

A világ első nemzetközi versenyét a koronavírus-zárlat után a máriakálnoki Dressurzentrum rendezte meg június 26. és 28. között, a 2021-es világkupa-sorozatot így a CDI-W Máriakálnok nyitotta meg. Érezhető volt a nagy vágyakozás a versenyekre, mert reggeltől estig szinte szünet nélkül lovagolták a programokat, mindezt igazi nyári kánikulában.

Jessica von Bredow-Werndl és Zaire-E kisétál a négyszögből, ahol édesanyja és fia várják
A rendkívül otthonos, gyönyörű máriakálnoki versenyhelyszín méltó kezdete volt a megkésett idei nemzetközi versenyszezonnak. A rutinos csapat zökkenőmentesen teljesítette az embert próbáló, szoros időbeosztású feladatot, időveszteség, csúszások nélkül. A híres olimpikonok, nemzetközi sztárok egyaránt nagyon boldogan és szép élményekkel térhettek haza a hosszú karanténos időszak magánya utáni igazi nyári pezsgésből.

A nemzetközi díjlovaglófesztiválon a póni korosztály sztárjaitól az olimpiai bajnokig rengeteg neves versenyző, összesen 190 páros indult, köztük igazi világsztárok, olimpikonok. 

A nagy meleg ellenére a hagyományos esti lámpafényes világkupa kűrre sok néző gyűlt össze és olyan hangulatot teremtett a zene és a csodálatos lovak látványa, ami mindenkivel elfeledtette a vírus okozta depressziót.

Ausztriából Belinda Weinbauer, Amanda Hartung és Katharina Haas állt starthoz a világkupa-pontokért. Anna Merveldt sérüléséből felépülve szintén starthoz állt az olimpiára minősült lusitánójával. Elena Sidneva, az orosz csapattag fiatal utánpótlás lovával indult, a holland Thamar Zweistra pedig hosszú távú partnerével lovagolhatott újra a négyszögbe.

Ács Róbert és Fioretto 35

Németországot Helen Langehanenberg és Jessica von Bredow-Werndl, a két olimpikon képviselte a máriakálnoki világkupa-fordulón.

A göteborgi Európa-bajnokság két magyar résztvevője, Losonczy Anikó és Szalai Nikolett sem riadt meg az erős mezőnytől és értékes pontokat sikerült gyűjteniük.

A CDI 3*-ban is nagyon erős mezőny állt össze. Az ausztrál Simone Pearce és a luxem­burgi Nicolas Wagner is itt folytathatta az olimpiai felkészülését. Magyarországot Ács Róbert magyar bajnok és Szokola Csaba képviselték ebben a kategóriában.

A német pónilovas „küldöttség”

Az ifjúsági korosztályban Németország, Lengyelország és Ausztria egyaránt Máriakálnokon tartotta az utolsó Eb-selejtezőt,

így a póni és a junior versenyzők közül Magyarországra látogatott Rose Oatley, a póni-világranglista vezetője, a Baumgürtel testvérek – akik egyike többszörös póni Európa-bajnok –, valamint a tavalyi német pónilovas csapat további lovasai, Shona Benner és Antonia Busch-Kuffner is.

Jana Schröder, a 2019. évi Európa-bajnok idén egy kategóriával magasabban állt rajthoz.

A magyar utánpótlás is nagy számban képviselte magát a versenyen, mindjárt az első nap a magyar himnusz szólalt meg elsőként, ugyanis gyermek kategóriában Solymosi Sára vehette át a győztesnek járó díjat.
Hoffer Hanna új lovával, Sunny Girllel teljesített kimagaslóan junior korosztályban.

Az év meglepetése pedig Pachl Benedek volt, aki Hollandiából tért haza saját tenyésztésű lovával, és U25 kategóriában mindkét nap győzedelmeskedett, nagyon szép, felnőtteket megszégyenítő, érett lovaglással.

A fiatal lovak kategóriában a magyar lovasok négy első és számos dobogós helyet szereztek.

Az ötéveseknél csütörtökön Pachl Benedek a Toto JR apaságú Keydinde nevű kancájával nyert, pénteken pedig Szokola Csaba Parkertech Gardenarttal szerezte meg az első helyet.

A hatévesek kategóriájában mindkét nap Gálfi Antónia nyert Brillant Mokka Sahne nyergében, pontos, rendkívül egyenletes, kiegyensúlyozott programokat lovagolva.

Szalai Nikolett és Willi The Hit
A nézők a díjlovaglófesztivál egyik megható pillanatának a világkupa kűr szombat esti eredményhirdetésekor lehettek tanúi, amikor Losonczy Anikó, a verseny házigazdája hosszú közös karrier után elbúcsúztatta a versenyzéstől partnerét, Mysteryt, akinek a felnőtt válogatottba kerülését is köszönhette.

Augusztusi lapszámunkban további részletekkel szolgálunk a járványhelyzet utáni első nemzetközi versenyről, illetve versenyzői interjúkkal is készülünk!

 

 

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2020/7 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lovastorna versenyek a koronavírus idején

Belépéskor lázmérés, maszk a lelátón, kézfertőtlenítő a műló mellett. Nem egyszerű versenyezni, versenyt szervezni olyankor, amikor ennyire gyorsan változik a világ körülöttünk, sőt, már azt is nehéz megítélni, mi a helyes döntés: versenyezni, vagy inkább otthon maradni.

Elegáns és kecses: a lipicai ló

Szilvásvárad közel hetven éve ad otthont egy elegáns, hegyvidékhez szokott, nagy tenyészértékű fajtának, amely nemcsak nemzetközi versenyeken, de akár a filmvásznon is megállja a helyét. A csikók sötéten születnek, később lesznek pej, szürke vagy egészen világos színűek.

Tudtam, hogy nem elég a középszerű rendezés

Hosszú, és most már elmondhatjuk, sikeres „versenysorozat” után vagyunk. Egy helyen rendezték meg szinte egy időben a gyermek, ifjúsági, fiatal lovas, U25 és póni Európa-bajnokságokat. A bajnokságok között csupán két-három nap állt rendelkezésére a rendezőnek, hogy minden újból, ugyanazon a szinten kezdődjön elölről.

Huszárok, tüzérek és gyalogosok - Örkénytábor 90

Táborfalva önkormányzata, népi és katonai hagyományőrző egyesületek, hadtörténészek, a Honvédelmi Minisztérium képviselői és számos lovas személyiség tisztelgett a dicső elődök előtt.

Huszárok és lovastúrázók közös platformon

Ezentúl intézményesen is segíti egymás munkáját a Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség és a Magyar Huszár- és Lovashagyományőrző Társaság. Erről szóló megállapodást a hagyományőrző társaság éves közgyűlésén írta alá dr. Kedves Gyula, a társaság ügyvezető elnöke és Lóska János, a lovasturisztikai szövetség elnöke.

Marhatereléstől a versenyekig - A vadnyugat lova

A vadnyugati életérzés megtestesítője a Quarter Horse (QH) – azaz a negyed mérföldes ló. Nevét a negyed mérföldes lóversenyről kapta, ami nagyon hasonlít az európai galoppversenyekhez, csak ezt a lovak rövidebb távon, körülbelül 400 méteren futják.

Régi-új kerékvágás

Ahogy a veszélyhelyzet alatt érvényes korlátozások megszűntek, lassacskán a lovastornászok is visszatérhettek megszokott edzéseikhez – ami csapatsport lévén az edzőktől jelentős logisztikát, a gyerekektől pedig fokozott fegyelmet igényelt.

Lovaspiknik Etyeken

Több szakágat népszerűsítő lovaspikniket tartott Etyeken, az impozáns Móró-birtokon a Hungária LSE. A hagyományteremtő céllal megvalósított nyári összejövetelnek bizonyára lesz még folytatása.

A nagy durranás után

Mindenki számára természetes, hogy a Bábolnai Gazdanapokon a ménesbirtok is bemutatja tevékenységét, illetve lovait. Idén a Shagya arab fogatok és ugrólovasok mellé vendégként huszárokat hívtak, illetve bemutatkoztak két másik lovas „szakma” képviselői is: a szabad idomítók, illetve a lovas kaszkadőrök.

A mesterséges termékenyítés buktatói - Jubileumi közgyűlés szakmázással

A fennállásának 30. éves jubileumát ünneplő Magyarországi Arablótenyésztők Egyesülete közgyűlésének nyilvános részében az eredményes termékenyítésről, illetve a genetikai betegségek tenyésztésből való kiszűréséről hangzottak el előadások.