Back to top

The show must go on - Nemzetközi Díjlovaglófesztivál, CDI-W – Máriakálnok

A világ első nemzetközi versenyét a koronavírus-zárlat után a máriakálnoki Dressurzentrum rendezte meg június 26. és 28. között, a 2021-es világkupa-sorozatot így a CDI-W Máriakálnok nyitotta meg. Érezhető volt a nagy vágyakozás a versenyekre, mert reggeltől estig szinte szünet nélkül lovagolták a programokat, mindezt igazi nyári kánikulában.

Jessica von Bredow-Werndl és Zaire-E kisétál a négyszögből, ahol édesanyja és fia várják
A rendkívül otthonos, gyönyörű máriakálnoki versenyhelyszín méltó kezdete volt a megkésett idei nemzetközi versenyszezonnak. A rutinos csapat zökkenőmentesen teljesítette az embert próbáló, szoros időbeosztású feladatot, időveszteség, csúszások nélkül. A híres olimpikonok, nemzetközi sztárok egyaránt nagyon boldogan és szép élményekkel térhettek haza a hosszú karanténos időszak magánya utáni igazi nyári pezsgésből.

A nemzetközi díjlovaglófesztiválon a póni korosztály sztárjaitól az olimpiai bajnokig rengeteg neves versenyző, összesen 190 páros indult, köztük igazi világsztárok, olimpikonok. 

A nagy meleg ellenére a hagyományos esti lámpafényes világkupa kűrre sok néző gyűlt össze és olyan hangulatot teremtett a zene és a csodálatos lovak látványa, ami mindenkivel elfeledtette a vírus okozta depressziót.

Ausztriából Belinda Weinbauer, Amanda Hartung és Katharina Haas állt starthoz a világkupa-pontokért. Anna Merveldt sérüléséből felépülve szintén starthoz állt az olimpiára minősült lusitánójával. Elena Sidneva, az orosz csapattag fiatal utánpótlás lovával indult, a holland Thamar Zweistra pedig hosszú távú partnerével lovagolhatott újra a négyszögbe.

Ács Róbert és Fioretto 35

Németországot Helen Langehanenberg és Jessica von Bredow-Werndl, a két olimpikon képviselte a máriakálnoki világkupa-fordulón.

A göteborgi Európa-bajnokság két magyar résztvevője, Losonczy Anikó és Szalai Nikolett sem riadt meg az erős mezőnytől és értékes pontokat sikerült gyűjteniük.

A CDI 3*-ban is nagyon erős mezőny állt össze. Az ausztrál Simone Pearce és a luxem­burgi Nicolas Wagner is itt folytathatta az olimpiai felkészülését. Magyarországot Ács Róbert magyar bajnok és Szokola Csaba képviselték ebben a kategóriában.

A német pónilovas „küldöttség”

Az ifjúsági korosztályban Németország, Lengyelország és Ausztria egyaránt Máriakálnokon tartotta az utolsó Eb-selejtezőt,

így a póni és a junior versenyzők közül Magyarországra látogatott Rose Oatley, a póni-világranglista vezetője, a Baumgürtel testvérek – akik egyike többszörös póni Európa-bajnok –, valamint a tavalyi német pónilovas csapat további lovasai, Shona Benner és Antonia Busch-Kuffner is.

Jana Schröder, a 2019. évi Európa-bajnok idén egy kategóriával magasabban állt rajthoz.

A magyar utánpótlás is nagy számban képviselte magát a versenyen, mindjárt az első nap a magyar himnusz szólalt meg elsőként, ugyanis gyermek kategóriában Solymosi Sára vehette át a győztesnek járó díjat.
Hoffer Hanna új lovával, Sunny Girllel teljesített kimagaslóan junior korosztályban.

Az év meglepetése pedig Pachl Benedek volt, aki Hollandiából tért haza saját tenyésztésű lovával, és U25 kategóriában mindkét nap győzedelmeskedett, nagyon szép, felnőtteket megszégyenítő, érett lovaglással.

A fiatal lovak kategóriában a magyar lovasok négy első és számos dobogós helyet szereztek.

Az ötéveseknél csütörtökön Pachl Benedek a Toto JR apaságú Keydinde nevű kancájával nyert, pénteken pedig Szokola Csaba Parkertech Gardenarttal szerezte meg az első helyet.

A hatévesek kategóriájában mindkét nap Gálfi Antónia nyert Brillant Mokka Sahne nyergében, pontos, rendkívül egyenletes, kiegyensúlyozott programokat lovagolva.

Szalai Nikolett és Willi The Hit
A nézők a díjlovaglófesztivál egyik megható pillanatának a világkupa kűr szombat esti eredményhirdetésekor lehettek tanúi, amikor Losonczy Anikó, a verseny házigazdája hosszú közös karrier után elbúcsúztatta a versenyzéstől partnerét, Mysteryt, akinek a felnőtt válogatottba kerülését is köszönhette.

Augusztusi lapszámunkban további részletekkel szolgálunk a járványhelyzet utáni első nemzetközi versenyről, illetve versenyzői interjúkkal is készülünk!

 

 

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2020/7 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tréningtippek - Carl Hestertől

Carl Hester nevét minden lovas ismeri, öt olimpián vett részt, olimpiai, világbajnoki, Európa-bajnoki arany-, ezüst- és bronzérem büszke tulajdonosa, kiváló edző, és nem utolsósorban igazi „horseman”. Az alábbiakban néhány megszívlelendő tanácsot olvashattok, mely mindenkinek szól.

Amikor a befektetett munka megtérül

Körülbelül egy évvel ezelőtt láttam meg először egy olyan magyar nyereghirdetést, ami rögtön felkeltette a figyelmem. Fotós szemmel különösen kritikusan szemlélem a weboldalak képanyagait, itt kiváló minőségű fotókon részletesen bemutatott nyergeket láttam, lényegre törő, ám mégis alapos, szakszerű leírással. Nagyon megfogott ez a Magyarországon még nem látott, rendkívül igényes prezentáció.

XXVI. Kanca- és Ménverseny, Méneskönyvek Versenye

Rekord összegű díjazás, kis mezőny, sztárlovasok. Röviden így jellemezhető a július közepén, Mezőhegyesen megrendezett hagyományos kanca- és ménverseny. A mének döntőjét Aranykapu con Lordan nyerte Krucsó Szabolccsal a nyeregben, a kancákét Timpex Bölcsész és ifj. Szabó Gábor, a szuperdöntőben pedig Timpex Fényév ugyancsak ifj. Szabó Gáborral a nyeregben diadalmaskodott.

Újraindultak a lovasversenyek

Végre valahára valódi, nézők előtt rendezett lovasversenyekről tudósíthatunk! A Pegazus júliusi számának címlapján Pachl Benedek és Donna Friderika látható. A páros a Máriakálnokon megrendezett nemzetközi díjlovaglóversenyen U25 kategóriában mindkét nap győzelmet aratott és ezzel kiérdemelte az év meglepetése címet is.

Lovardaátadó – a cél az öttusakomplexum!

Gyömrő határában, a Tövesmajor lovardában lovardaátadó ünnepséget tartottak. Az új fedeles létesítménynek köszönhetően a jövő olimpikonjai a kornak megfelelő infrastrukturális körülmények között készülhetnek a versenyekre. A lovarda egyben a Trion SC öttusázó klub székhelye is, ahol nem mellesleg az ausztrál klasszist, a riói olimpiai bajnok Chloé Espositót készítették fel az ötkarikás játékokra.

Lipicaiak - útban a halhatatlanság felé?

A közelmúltban jött a hír, hogy nyolc közép-európai ország közös előterjesztésben beadta pályázatát az UNESCO-nak, hogy vegye fel a lipicai lótenyésztéshez köthető hagyományokat az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára. Hansághy Pétert kérdeztük, aki az egyik meghatározó szereplője az ügynek.

Jó lóra tettek a mezőhegyesi félvérekkel

A nemzeti kincseink közt számon tartott furioso-north star, más néven mező­hegyesi ­félvér tenyésztése közel két évszázados hagyományokkal rendelkezik. Nemesítése, genetikájának megőrzése a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) egyik kiemelt feladata.

Nem sokáig tudta nézni az üres istállóját

Az idei februári lapszámunkban számoltunk be arról, hogy Móró Lajos korábbi válogatott négyesfogat-hajtó, a Hungária Lovas Sportegyesület kétszeres magyar hajtóderby-győztese két évtized után „szögre akasztotta az ostort”.

„Szeretném a lókiképzés minden trükkjét eltanulni”

A külföldön élő fiatal tehetségeket bemutató sorozatunk második lovasa szintén díjlovas. Többször részt vett a korosztályos Európa-bajnokságokon, ahol eredményesen szerepelt, a vidaubani junior Európa-bajnokságon Evitával döntős volt, 2015-ben a magyar bajnokságon az M kategória bajnoka, illetve a korosztályos magyar bajnokságon a junior kategória bajnoka lett.

Nem én választottam a lovastusát, az választott engem

Székesfehérvári lakos, azonban napjait sokszor ingázással tölti a budapesti iskola és a balatonvilágosi lovarda között. Két egyetemre jár egyszerre, a Budapesti Corvinus Egyetem vállalkozásfejlesztés mesterszakára, valamint az Óbudai Egyetem precíziós gazdálkodási szakmérnöki képzésére. Ezenkívül három lóval foglalkozik napi szinten.