0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ismeri a meggytinktúra hatását?

A meggy hasznos összetevőit tinktúra formájában is megőrizhetjük. Rendszeres fogyasztása egyebek mellett erősíti az immunrendszert, késlelteti az öregedést, jótékony hatással van az emésztésre, és a sor még hosszasan folytatódik.

A tinktúra növényi részekből készülő, alkoholos vagy vizes-alkoholos oldat.

Tinktúrát bárki készíthet gyógyszertárban beszerezhető 96%-os alkohol, vagy jó minőségű gabonapárlat felhasználásával, és a keletkező oldat évekig eláll. Pár cseppet étkezés előtt lehet inni belőle vagy vízbe, teába téve gyógyitalt állíthatunk elő. Gyógytea, gyógyszerek alkalmazása mellett betegségek orvosolhatók vele.

A meggy tinktúrának számos egészségügyi előnye van. Különösen ajánlott szív- és érrendszeri betegségekkel küzdő emberek számára,

hatását fokozhatjuk, ha mézzel és zsályával készítjük. Egy ilyen keverék javítja a keringést, csökkenti a vérnyomást és stabilizálja a szívet.

A meggyben sok kálium található, 100 g-ban 222 mg, ami segíti a vérnyomás szabályozását, mivel felgyorsítja a felesleges nátrium kiválasztását a testből, ami a magas vérnyomásért felelős. Értékes összetevője a magnézium. 100 grammban 11 mg található, ez rugalmassá teszi az erek falát. A vastartalma sem elhanyagolható, ezért a meggy ajánlott vérszegénység kezelésére.

Gazdag bioflavon forrás is, ezért az egyik leghatékonyabb antioxidáns, elpusztítja a szabad gyököket, késlelteti az öregedési folyamatot, és növeli a test immunitását.

Ezenkívül a meggyben található cink is hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez, továbbá a csontok, a haj és a körmök egészségéhez, valamint enyhíti a menopauza tüneteit. A foszfor tartalma pedig  javítja a szív és a vese működését. A modern fitoterápia a meggy fogyasztását javasolja antiszeptikus és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt is. Ezenfelül segít a méreganyagok kiválasztásában.

Azoknak, akik emésztési problémákkal küzdenek, szintén ajánlott a tinktúra, és érdemes olyan fűszerekkel kiegészíteni, amelyek stimulálják a gyomrot. A fahéj, a kardamom és a szegfűszeg serkenti a gyomornedvek kiválasztódását, és ezáltal megkönnyíti az emésztést. És még az íze is jól harmonizál a meggyel. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy az alkoholtartalma miatt mérsékelten fogyasszunk a tinktúrából.   

Hogyan készítsünk meggy tinktúrát mézzel és zsályával?

Egy ideig várni kell a végeredményre, ezért érdemes belőle nagyobb adagot készíteni, hiszen szinte korlátlan ideig eláll.

Egy kilónyi kimagozott érett meggyre 1 liter jó minőségű vodkát kell önteni és szorosan lezárni. Egy másik edénybe öntsünk 7 dl vizet, 1,5 dl tiszta alkoholt, 1,5 dl mézet, 0,5 kg cukrot és tegyünk hozzá 5 g szárított zsálya levelet. Zárjuk le az üveget és rázzuk össze a tartalmát. Ezután mind a két „komponenst” egy hónapig tároljuk fénytől védett helyen, közben néha rázzuk össze. Utána a meggyet sűrű szövésű textilen szűrjük át, és öntsük hozzá a mézes-zsályás oldatot, majd alaposan keverjük össze. Ezután még egyszer szűrjük le a tinktúrát és öntsük palackokba. Szorosan zárjuk le, helyezzük sötét és hűvös helyre. Még egy-két hónapig érleljük, utána készen áll a fogyasztásra.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu