Back to top

Gyógynövények gyűjtésébe kezdők figyelmébe ajánljuk

Évről évre egyre többen kapnak kedvet a gyógynövények gyűjtéséhez. Számukra lehetnek hasznosak az alábbi gondolatok, melyeket Dr. Csiszár Ágnes egyetemi docenssel (Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kar, Növénytani és Természetvédelmi Intézet) történt beszélgetésünk után vetettünk "papírra".

A gyógynövénygyűjtésre vállalkozókkal szembeni első s legfontosabb elvárás, hogy megbízható fajismerettel kell rendelkezniük, elkerülve ezzel annak esélyét, hogy összetévesszék az adott növényt más rokon, esetleg védett vagy akár mérgező fajokkal. Érdemes tudni azt is, hogy szedéskor a védett területek, ahogy a forgalmas utak menti szennyezett területek is kerülendők. Ahol a gyűjtés engedélyezett, ott is csak a személyes felhasználásra elegendő mennyiséget vegyünk magunkhoz.

A kép illusztráció
A gyűjtéskor ügyeljünk az adott növény és környezetének kíméletére – a hársaknál például csak a murvaleveles virágzatot szakítsuk le, s ne törjük le az ágakat, ne szakítsuk le a leveleket!

A gyűjtési időpont fajonként különböző lehet, de jellemzően a száraz időszakra esik; a virágokat kinyílva, a leveleket kifejlett állapotban, a föld alatti részeket nyugalmi állapotban szokás gyűjteni. Törekedjünk arra, hogy csak ép, egészséges növényeket szedjünk.

A gyógynövények leggyakrabban alkalmazott tartósítási módja a szárítás, mely a legtöbb faj esetében otthonunkban is egyszerűen elvégezhető – a hársvirágokat például tálcán szétterítve, a cickafarkot, orbáncfüvet, szurokfüvet kis csokrokba kötve, felakasztva száríthatjuk. Ehhez válasszunk jól szellőző, tiszta, száraz helyiséget. Alkalmas lehet erre az erkély, ha nem tűz oda a nap, a padlás, ha ott nem szennyeződik a szárítmány – például galamb, egér vagy macska által –, de ideális lehet a lakás is. Igyekezzünk minél jobban, vékony rétegben szétteríteni a gyógynövényeket, alkalmanként pedig forgassuk is át őket.

A szárítmányt gondosan vizsgáljuk át – ne tartalmazzon rovarokat, petéket, szennyezőanyagokat –, és csak azután töltsük a tárolóedényekbe, miután meggyőződtünk arról, hogy teljesen megszáradt. A gyógynövényeinket nemcsak gyógyhatásuk miatt használhatjuk fel, sokukkal ételeinket, italainkat is gazdagíthatjuk. Csak hogy néhány példát említsünk: a cickafark kesernyés levelét salátának, főzeléknek, nyersen pedig túró, vaj fűszerezésére használhatjuk. A pongyola pitypang friss leveleiből saláta és főzelék, virágzatából bor vagy szirup készíthető. A mentaleveleket frissen szószokhoz, levesekhez, salátákhoz, édes ételekhez, italokhoz adhatjuk. Ugyanakkor díszíthetünk vele fagylaltkelyhet, koktélokat, vízbe téve pedig frissítő mentolos italt készíthetünk.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kövesd a borostyánt a Nagyerdő szívében!

Debrecen „zöld tüdejében” vezet a NYÍRERDŐ Zrt. Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskolájának Borostyán tanösvénye. A tanösvénytúrákon és egyéb erdei iskolai foglalkozásokon résztvevők a környezeti és a fenntarthatóságra nevelés módszereivel élményszerűen ismerkedhetnek meg a varázslatos Nagyerdő élővilágával.

Háborítatlan vizek lakója

Vándorló eleink minden valószínűség szerint a Kárpát-medencében találkoztak először nagyobb számban vidrával. Legalábbis erre enged következtetni, hogy ugyanazzal a névvel illetjük ezt a vizes élőhelyekhez szorosan kötődő ragadozó állatot, mint a környező szláv népek. A faj a 19. században még igen elterjedt volt az egész medencében.

Az erdő gazdája

33 esztendő, egy hosszú emberöltő – ennyi időt dolgozott dr. Jámbor László a soproni Tanulmányi Erdőgazdaságnál, ebből 21 évet vezérigazgatóként. Idén nyugdíjba vonult, ám megtartotta társadalmi megbízatásait, az Országos Magyar Vadászkamara elnöki és az Országos Magyar Vadászati Védegylet alelnöki tisztét.

Kaptassunk még magasabbra

A Soproni Parkerdő intenzíven látogatott városkörnyéki területét nyugati irányba elhagyva kiemelkednek a Soproni-hegység 500 méternél magasabb bércei. Közúton három irányból közelíthetjük meg a nyugati határterület: a Récényi úton, a Brennbergi-völgyben vagy Ágfalva felől.

Virág Vivien: Reggeli rutin

Virág Vivien erdőmérnök az EGERERDŐ Zrt.-nél dolgozik. Már gyerekként magával ragadta az erdő mesebeli szépsége és lakóinak sokasága. Édesapjával rengeteg időt töltött az erdőn, és ez nemcsak a hivatását, hanem a hobbiját is meghatározta.

#ForestBiodiversity

Lépjünk túl a közhelyeken és hallgassuk meg az erdészeket, értsük meg a tevékenységüket, tanuljunk a tapasztalataikból! Dióhéjban ez az új, #ForestBiodiversity elnevezésű figyelemfelkeltő kampány üzenete, amelyet hat, az európai erdészeti ágazatot képviselő egyesület indított Brüsszelben.

Rózsaszínű ananász - Termése lédúsabb és édesebb, mint a hagyományosé

A Del Monte Fresh Produce N.A., Inc. új terméket vezetett be a piacon: az exkluzív, prémium kategóriás Pinkglow™ ananászt. A rózsaszín ananász egyedülálló a piacon, és az Egyesült Államokban október 12. óta kapható, de egyelőre csak online vásárolható meg, limitált mennyiségben.

Néhánynapos kultúrák - csírazöldségek

Kevesen nevelnek csírazöldségeket hazánkban, pedig azok már néhány nappal a vetés után betakaríthatók, a megtérülés tehát igen gyors. A növények minőségmegőrzési ideje viszont rövid, tehát csak biztos piaci háttérrel érdemes belefogni. Prázmári Mihály egyéni vállalkozó, valamint Hintalan György, az Ökovital Kft. ügyvezetője osztotta meg velünk tapasztalatait a zöldségtermesztés e különös ágáról.

Látványos, cuki és finom - a gelloway marha

Skócia délnyugati részén élő gallokról kapta a nevét, őse a vikingekkel érkezett e vidékre. Az egyik legősibb húsmarha fajta sötét színű, göndör, hód-bundához hasonló szőrzetű és szarvtalan, nagyszerűen alkalmazkodott a skót vidék zord éghajlatához. Magyarországra 1998-ban kerültek be az első tenyészüszők. Főként a fekete és az öves színváltozat terjedt el.

Így olvasszuk fel a kristályos mézet!

Itt az influenzaszezon és még aktuálisabbá válik a méz használata. A méz kikristályosodása teljesen természetes folyamat és inkább akkor van baj, ha ez nem történik meg. Az azt is jelentheti, hogy nem igazi a méz vagy már túl sokszor felhevítették. Így tudjuk kimélő módon újra folyékonnyá tenni a mézet.