Back to top

Gyógynövények gyűjtésébe kezdők figyelmébe ajánljuk

Évről évre egyre többen kapnak kedvet a gyógynövények gyűjtéséhez. Számukra lehetnek hasznosak az alábbi gondolatok, melyeket Dr. Csiszár Ágnes egyetemi docenssel (Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kar, Növénytani és Természetvédelmi Intézet) történt beszélgetésünk után vetettünk "papírra".

A gyógynövénygyűjtésre vállalkozókkal szembeni első s legfontosabb elvárás, hogy megbízható fajismerettel kell rendelkezniük, elkerülve ezzel annak esélyét, hogy összetévesszék az adott növényt más rokon, esetleg védett vagy akár mérgező fajokkal. Érdemes tudni azt is, hogy szedéskor a védett területek, ahogy a forgalmas utak menti szennyezett területek is kerülendők. Ahol a gyűjtés engedélyezett, ott is csak a személyes felhasználásra elegendő mennyiséget vegyünk magunkhoz.

A kép illusztráció
A gyűjtéskor ügyeljünk az adott növény és környezetének kíméletére – a hársaknál például csak a murvaleveles virágzatot szakítsuk le, s ne törjük le az ágakat, ne szakítsuk le a leveleket!

A gyűjtési időpont fajonként különböző lehet, de jellemzően a száraz időszakra esik; a virágokat kinyílva, a leveleket kifejlett állapotban, a föld alatti részeket nyugalmi állapotban szokás gyűjteni. Törekedjünk arra, hogy csak ép, egészséges növényeket szedjünk.

A gyógynövények leggyakrabban alkalmazott tartósítási módja a szárítás, mely a legtöbb faj esetében otthonunkban is egyszerűen elvégezhető – a hársvirágokat például tálcán szétterítve, a cickafarkot, orbáncfüvet, szurokfüvet kis csokrokba kötve, felakasztva száríthatjuk. Ehhez válasszunk jól szellőző, tiszta, száraz helyiséget. Alkalmas lehet erre az erkély, ha nem tűz oda a nap, a padlás, ha ott nem szennyeződik a szárítmány – például galamb, egér vagy macska által –, de ideális lehet a lakás is. Igyekezzünk minél jobban, vékony rétegben szétteríteni a gyógynövényeket, alkalmanként pedig forgassuk is át őket.

A szárítmányt gondosan vizsgáljuk át – ne tartalmazzon rovarokat, petéket, szennyezőanyagokat –, és csak azután töltsük a tárolóedényekbe, miután meggyőződtünk arról, hogy teljesen megszáradt. A gyógynövényeinket nemcsak gyógyhatásuk miatt használhatjuk fel, sokukkal ételeinket, italainkat is gazdagíthatjuk. Csak hogy néhány példát említsünk: a cickafark kesernyés levelét salátának, főzeléknek, nyersen pedig túró, vaj fűszerezésére használhatjuk. A pongyola pitypang friss leveleiből saláta és főzelék, virágzatából bor vagy szirup készíthető. A mentaleveleket frissen szószokhoz, levesekhez, salátákhoz, édes ételekhez, italokhoz adhatjuk. Ugyanakkor díszíthetünk vele fagylaltkelyhet, koktélokat, vízbe téve pedig frissítő mentolos italt készíthetünk.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A paradicsom íze

Többen úgy vélik, hogy a kertjükben termett paradicsom sokkal jobb, kellemesebb ízű, mint a kereskedelmi forgalomban kapható. Ennek hallatán leginkább az a válasz, hogy mindenkinek más ízlik, ezért nem lehet egységes véleményt alkotni a paradicsom ízéről sem.

Pizza, hamburger - házhoz rendelve tesztelt a Nébih

Öt termékkategóriában összesen 26 készételt rendelt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) termékteszt programja. Pizzák, tészták, frissensültek, hamburgerek és a távol-keleti konyha levesei kerültek a Szupermenta virtuális kosarába.

Varsó turisztikai atombombát robbantott

A kelet-közép-európai országok fővárosai irigyelhetik Varsót, amely augusztusban új turisztikai látványosságot kapott, ami ráadásul egy fillérjébe sem került a lengyel főváros önkormányzatának.

Felújította a NYÍRERDŐ a nyíracsádi erdei játszóteret

A lakossági igényeket felismerve a NYÍRERDŐ Zrt. az egyik legelső erdei játszóteret hozta létre Hajdú-Bihar megyében, Nyíracsádon, a parkerdő területén.

Újabb találmány COVID-járvány idején, a kenyérautomata

A biztonságos vásárlás jegyében kenyérautomatákat állított fel egy lengyel pékség.

Nem csak az íze miatt értékes egy jó fűszernövény: illatozó kakukkfüvek

Sziklakertbe vagy évelőágyásba is ültethetők a kakukkfüvek, amelyek amellett hogy szépek, jelentős a gyógyhatásuk, és számos étel jellegzetes fűszereként a konyhában is hasznukat vesszük.

Szabadtéri parfümériában jártunk

A Pannonhalmi Főapátság levendula- és gyógynövénykertjében jártunk. Itt több mint 60 ezer tő levendula és több ezer bokor mediterrán fűszernövény - zsálya, kakukkfő, oregánó, rozmaring - ontja az illatát.

Alirét vadászház

A Balaton déli partján, Siófok közelében fekszik a nemrégiben felújított Alirét Vadászház. A dombvidéki erdőktől ölelt völgyben meghúzódó elegáns szálláshelyet a SEFAG Zrt. üzemelteti.

„Az év legzöldebb hete”

Idén negyedik alkalommal rendezték meg az ország különböző pontjain zajló vándortáborokat. Ám ezúttal egy új „elemmel” bővült a táborok száma, ugyanis a VíziVándor, a BringásVándor és az Erdei Vándortábor mellett Zarándoktúrára is jelentkezhettek a felső tagozatos és középiskolás diákok kísérőtanáraikkal.

A kukorica gyógyhatásai

A kukoricára a főtt strandeledel változatát leszámítva jószerével már takarmánynövényként gondolunk. Pedig e többre érdemes növényt régebben nagy becsben tartották, sokféle módon használták elődeink, és még gyógyhatása is van…