0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Csapadékos idő hátráltatja az aratást, de kedvez kapás növényeinknek

A hét első felében tapasztalt kiváló arató idő csütörtöktől véget ér, változékonyabbra, csapadékosabbra fordul időjárásunk. A betakarítási munkát végzőknek nagyon nem hiányzik az eső, ugyanakkor a Dunántúlon és már a középső országrészben is egyre nagyobb területen rendkívül száraz a talaj, és a kapás növények fejlődéséhez szükség van a csapadékra.

Az elmúlt egy hétben csak a hétvégén érkezett hidegfront hozott csapadékot az országba. A legtöbb helyen 5 és 15 mm közötti mennyiség esett, de a Duna mentén nagyobb területeken, a Kiskunságban, és foltokban a Tiszántúlon is csak 2-4 mm hullott.

A legnagyobb csapadékhiányt mutató tájakon, a Kisalföldön és a Mohácsi-sziget környékén sajnos ez alkalommal sem esett számottevő mennyiség.

A talajnedvesség értékekben június vége óta az ország nagy részén fokozatos csökkenés figyelhető meg. A többnyire hidegfrontokhoz kapcsolódó csapadék csak a talaj felszín közeli rétegét nedvesíti át átmenetileg, de a felső fél méteres réteg már fokozatosan szárad, a kritikusan száraz területek nagysága pedig növekszik. A talajnedvesség a növények számára hasznosítható víztartalom 40%-át sem éri el a Kisalföld jelentős részén, a Balaton és a Velencei-tó térségében valamint Baranya, Tolna és Bács-Kiskun megyék bizonyos részein sem. Nedvesebb talajok az északkeleti országrészben vannak, ahol kimondottan jó a talajok vízellátottsága.

A betakarításra, a kedvező szemnedvességhez száraz és meleg időjárás lenne az ideális, ami a következő napokban nem lesz jellemző térségünkben.

A kapás növények közül a napraforgó virágzik. A kukorica ott, ahol június eleje-közepe óta kedvezőek a csapadékviszonyok, helyenként a két és fél métert is meghaladja, a szárakon pedig dupla csövek sorjáznak. Vannak egyelőre kevésbé fejlett táblák is, ahol még nem kezdődött el a címerhányás fenológiai fázisa. A Dunántúlon, főleg a Kisalföldön, a Balaton térségében, Baranyában és Tolnában, valamint a Duna-Tisza közének nyugati, délnyugati részén nem ilyen kedvező a kép, arrafelé kiadós csapadékra lenne szükség a tavaszi vetések optimális fejlődéséhez.

A hét további részében változékonyabbra fordul időjárásunk.

Csütörtökön a nap első felében vonult át fölöttünk egy hidegfront, péntek hajnaltól pedig egy magassági hidegcsepp alakítja időjárásunkat, így a hét végéig hűvös, nedves időre van kilátás. Jellemzően sok lesz a felhő fölöttünk, és többször, többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar. Vasárnap estig jellemzően 10-40 mm közötti mennyiség várható, ennél kevesebb a jelenlegi számítások szerint a Dunántúl keleti és a középső országrész nyugati részén valószínű. A hőmérséklet a legmelegebb órákban is 25 fok alatt alakul, de a hideg hajnalok megszűnnek, a minimumok 10 fok fölött várhatók. A felhős, hűvös, nedves időben a talajok száradási folyamata átmenetileg megáll, a talajnedvesség növekedésére lehet számítani a felső fél méteres rétegben. Hétfőn és kedden melegebbre, szárazabbra fordul az idő.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu