Back to top

Rózsatanfolyam és növényvásár a Füvészkertben

Újra látogatható a budapesti Füvészkert, sőt, július 17-én egy különleges programmal is készülnek, a rózsák nyári szaporításáról tanulhatnak az érdeklődők. Aki lemaradt, annak a július 22-én kezdődő és öt napig tartó növényvásárt ajánljuk figyelmébe.

A legszebb tavaszi virágzások idején számos más növénygyűjteménnyel együtt zárva volt a Pál utcai fiúkból ismert ikonikus növénygyűjtemény, az ELTE botanikus kertje, vagyis a híres budapesti Füvészkert is.

Fotó: Koszecz Sándor / Pixabay
Nyárra azonban már újra kinyitotta kapuit, a nyári nyitvatartás szerint mindennap 9-17 óra között látogatható. Sőt, programokkal is készülnek, a növénybarátok nagy örömére. Rövidesen a rózsarajongók vehetnek részt egy igazán különleges programon: július 17-én (pénteken) 14 órai kezdettel

a rózsák nyári szaporításának szentel egy workshopot a Füvészkert.

A program tartalmaz egy növényismertetést és a rózsák nyári szaporításának alapvető lépéseit végigkövető gyakorlati foglalkozást, vagyis lényegében egy olyan gyakorlati bemutatóra készülnek, amelyen a látogatók aktívan részt vesznek, maguk is begyakorolják a látott fogásokat, és a végén hazavihetik a kész növényt.

A workshopot dr. Orlóci László, az ELTE Füvészkert igazgatója tartja, és jó idő esetén szabadtéren, esős idő esetén teremben zajlik majd. Belépőjegyek korlátozott számban vásárolhatók, a 10 000 forintos ár tartalmazza a füvészkerti belépőjegyet is.

A következő, ezúttal már nagyobb közönségnek szóló füvészkerti esemény pedig a jövő héten lesz, 2020. július 22–26 között

nagyszabású növényvásárt tartanak

az ELTE Füvészkertben. Mindennap 9–17 óráig várják a látogatókat a szaporítóházban az eladó növények. „Tegyen egy sétát a Füvészkertben és vásárolja meg kedvenc növényét, ahol mellé gondozási tanácsokat is kérhet” – így ajánlják az érdeklődők figyelmébe az ötnapos rendezvényt a szervezők.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A pazar dáliák

A júliustól októberig nyíló szabadföldi dáliák ékei a kerteknek, pazar virágzásuk a korai fagyokig eltart. A virágágyakat mozgalmassá teszik, méghozzá nem is akárhogyan, hiszen a virágok mérete, formája és színe rendkívül változatos. Szédítően gazdag árnyalataik miatt színkirályoknak is nevezik őket.

Növények talaj nélkül: homok és kőzetgyapot

A talaj nélküli növénytermesztésnek üzemi méretekben is nagy jelentősége van, hiszen az ilyen vízkultúrás rendszerben akár 90%-kal kevesebb vizet használhatunk fel, mint a hagyományos földben való termesztésnél - hiszen a tápoldat kering, nincs párolgási veszteség... A homokot inkább házilag használhatjuk ilyen célra, ám a kőzetgyapot mind hobbi, mind pedig üzemi termesztésben bizonyított már.

Bővült a magyar agrároktatás Erdélyben

Az erdélyi magyar agrároktatás iránti érdeklődés is megnőtt, mi több, a 2020-2021-es tanévben új szak indul.

Nem csak az íze miatt értékes egy jó fűszernövény: illatozó kakukkfüvek

Sziklakertbe vagy évelőágyásba is ültethetők a kakukkfüvek, amelyek amellett hogy szépek, jelentős a gyógyhatásuk, és számos étel jellegzetes fűszereként a konyhában is hasznukat vesszük.

Szabadtéri parfümériában jártunk

A Pannonhalmi Főapátság levendula- és gyógynövénykertjében jártunk. Itt több mint 60 ezer tő levendula és több ezer bokor mediterrán fűszernövény - zsálya, kakukkfő, oregánó, rozmaring - ontja az illatát.

A mínuszok szüretelték a somogyi szilvát

Feleannyi szilva termett idén. A tavaszi fagyok és az aszály miatt csak kevesebb gyümölcsöt tudnak szedni. A szélsőséges időjárás az almának sem kedvezett, nem várható egy kifejezetten jó termés ebből sem.

A kukorica gyógyhatásai

A kukoricára a főtt strandeledel változatát leszámítva jószerével már takarmánynövényként gondolunk. Pedig e többre érdemes növényt régebben nagy becsben tartották, sokféle módon használták elődeink, és még gyógyhatása is van…

Nyáron gyorsabban készül a komposzt

A nyár folyamán rengeteg zöldhulladék keletkezik a kertekben, és a konyhában, ami komposztálható. Ez az anyag talajszerkezetet javít és tápanyagot szolgáltat, így jól újrahasznosítható. A zöldhulladék nem szemét! Érdemes mindenkinek berendezkedni a komposztkészítésre azért is, mert jövőre a kerti hulladék égetése már tilos lesz.

A globális citruspiac alakulása

Főként a kedvezőtlen időjárási viszonyoknak köszönhetően a citrusok termelésében és feldolgozásában jelentős visszaesés várható a 2019/2020-as becslések alapján.

Tudta, hogy a tea Európában is termeszthető?

Egy új, Hollandiában nemesített teafajta bírja az európai klímát, a hideget, a havat, így alkalmas arra, hogy európai országokban, így Magyarországon is termeszthessük. Az új teafajtával lehetőség nyílik arra, hogy a teát ne távoli országokból importáljuk. Olcsóbb és környezetkímélőbb lenne kiszolgálni az igényeket helyben termett teával.