Back to top

Rózsatanfolyam és növényvásár a Füvészkertben

Újra látogatható a budapesti Füvészkert, sőt, július 17-én egy különleges programmal is készülnek, a rózsák nyári szaporításáról tanulhatnak az érdeklődők. Aki lemaradt, annak a július 22-én kezdődő és öt napig tartó növényvásárt ajánljuk figyelmébe.

A legszebb tavaszi virágzások idején számos más növénygyűjteménnyel együtt zárva volt a Pál utcai fiúkból ismert ikonikus növénygyűjtemény, az ELTE botanikus kertje, vagyis a híres budapesti Füvészkert is.

Fotó: Koszecz Sándor / Pixabay
Nyárra azonban már újra kinyitotta kapuit, a nyári nyitvatartás szerint mindennap 9-17 óra között látogatható. Sőt, programokkal is készülnek, a növénybarátok nagy örömére. Rövidesen a rózsarajongók vehetnek részt egy igazán különleges programon: július 17-én (pénteken) 14 órai kezdettel

a rózsák nyári szaporításának szentel egy workshopot a Füvészkert.

A program tartalmaz egy növényismertetést és a rózsák nyári szaporításának alapvető lépéseit végigkövető gyakorlati foglalkozást, vagyis lényegében egy olyan gyakorlati bemutatóra készülnek, amelyen a látogatók aktívan részt vesznek, maguk is begyakorolják a látott fogásokat, és a végén hazavihetik a kész növényt.

A workshopot dr. Orlóci László, az ELTE Füvészkert igazgatója tartja, és jó idő esetén szabadtéren, esős idő esetén teremben zajlik majd. Belépőjegyek korlátozott számban vásárolhatók, a 10 000 forintos ár tartalmazza a füvészkerti belépőjegyet is.

A következő, ezúttal már nagyobb közönségnek szóló füvészkerti esemény pedig a jövő héten lesz, 2020. július 22–26 között

nagyszabású növényvásárt tartanak

az ELTE Füvészkertben. Mindennap 9–17 óráig várják a látogatókat a szaporítóházban az eladó növények. „Tegyen egy sétát a Füvészkertben és vásárolja meg kedvenc növényét, ahol mellé gondozási tanácsokat is kérhet” – így ajánlják az érdeklődők figyelmébe az ötnapos rendezvényt a szervezők.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vertikális farm Budapest közepén - mesterséges fénnyel termesztik a mikrozöldségeket

Egyedülálló kutatás-fejlesztési vertikális farmot avatott a Tungsram május 5-én Budapesten. A létesítményben kizárólag mesterséges fénnyel, hidropóniás rendszerben, számítógépes szenzorok igénybevételével termesztenek növényeket, egyetemekkel együttműködve végeznek kutatásokat a jövő élelmiszerellátása érdekében és az egész ország számára piaci kiugrást jelentő beltéri gazdálkodás témájában.

Szőlőtermesztés - Trio-szemzés

Napjaink szőlőtermesztése jelentősen változik, a mennyiségit minőségi szemlélet váltja fel. A fajták megválasztásában gazdasági tényezők, a technikai fejlődés és a gyakran szélsőségekben is megnyilvánuló klímaváltozás játszik fontos szerepet.

Kísérletezzünk új ágyástípusokkal!

A tavasz a természet megújulásának időszaka, amikor mi is nyitottabbak vagyunk az újításokra. Ebben a részben néhány olyan ökológiai szemléletű ágyást mutatunk be, amivel megreformálhatjuk az eddig megszokott termesztési eljárásainkat, adott esetben növelhetjük a terméshozamot is a lassan megszokottnak mondható időjárási viszontagságok közepette.

Támadnak a gyümölcsösök kártevői - ideje védekezni ellenük

A mandula, a barack, a cseresznye és a szilva már elvirágzott. Az almafák most bontották ki szirmaikat, ám e pompás látvány se feledtetheti, hogy ez idő tájt kezdődik a poloskaszagú darázs fajok és a gyümölcsmolyok első nemzedékének rajzása. Ideje nyakon csípni őket, mielőtt jelentős károkat okoznak a kiskertekben, és tönkreteszik még azt a gyümölcsöt is, amelyeket megkíméltek a tavaszi fagyok.

Eperszedő robotok Kaliforniában

A magaságyáson termelt érett, piros színű földieper betakarítására használhatók a kaliforniai advanced.farm nevű startup által kifejlesztett és gyártott TX Harvester földieperszedő robotok. Egyszerre két, egyenként négy sor epret magába foglaló ágyás betakarítását képesek elvégezni.

Koronavírus elleni gyógynövények

Sok gyógynövény rendelkezik antivirális hatóanyaggal, ám ez még kevés ahhoz, hogy gyógyítsa is a Covid19 okozta betegséget. De akkor sem haszontalan a vírusgátló gyógynövények alkalmazása...

Ingyen zöldség, gyümölcs –ilyen is van…

Az ehető vad növények fogyasztása és felhasználása a konyhában reneszánszát éli, az interneten is szaporodnak az ezzel foglalkozó blogok, facebook csoportok és honlapok. Volt idő, amikor ciki volt vadon termő növényeket enni "mint a nyulak" teszik, de a szemlélet jó irányba változik, mert e tevékenység egyre menőbb lett napjainkra...

Bármikor fertőzhet a tűzelhalás – Növényvédelmi előrejelzés 18. hét

Tavaly ilyenkor a korai tavaszodás miatt már több kártevő is tömegesen rajzott, most csupán néhánynak a szórványos rajzása figyelhető meg. A betegségek terjedésének viszont kedvez az idő: jelen van a lisztharmat, a varasodás és a tafrinás levélfodrosodás is, rövid időn belül pedig a baktériumos tűzelhalással is számolhatunk.

Klímaszabályozás és biológiai védelem

A növényházi palántanevelés és árutermelés során nagyon fontos a megfelelő klímaszabályozás. Minél jobban tudjuk ellenőrizni a berendezés klímáját, annál egészségesebbek és szebbek lesznek a növények. A sikeres biológiai védekezéshez is nélkülözhetetlen az egyenletes, az adott kultúra számára kedvező klíma tartása.

Példátlan esztendő - Spárga

Bár tavaly tavasszal is volt fagy, akkor a legnagyobb gondot a munkaerőhiány okozta a spárgatermesztőknek. Az előző évi nehézségekből okulva idén jobban felkészültek a betakarításra, a változékony, és időnként szokatlanul hideg időjárás miatt azonban a takaratlan ültetvényeken heteket csúszik a sípok szedése.