Back to top

Rózsatanfolyam és növényvásár a Füvészkertben

Újra látogatható a budapesti Füvészkert, sőt, július 17-én egy különleges programmal is készülnek, a rózsák nyári szaporításáról tanulhatnak az érdeklődők. Aki lemaradt, annak a július 22-én kezdődő és öt napig tartó növényvásárt ajánljuk figyelmébe.

A legszebb tavaszi virágzások idején számos más növénygyűjteménnyel együtt zárva volt a Pál utcai fiúkból ismert ikonikus növénygyűjtemény, az ELTE botanikus kertje, vagyis a híres budapesti Füvészkert is.

Fotó: Koszecz Sándor / Pixabay
Nyárra azonban már újra kinyitotta kapuit, a nyári nyitvatartás szerint mindennap 9-17 óra között látogatható. Sőt, programokkal is készülnek, a növénybarátok nagy örömére. Rövidesen a rózsarajongók vehetnek részt egy igazán különleges programon: július 17-én (pénteken) 14 órai kezdettel

a rózsák nyári szaporításának szentel egy workshopot a Füvészkert.

A program tartalmaz egy növényismertetést és a rózsák nyári szaporításának alapvető lépéseit végigkövető gyakorlati foglalkozást, vagyis lényegében egy olyan gyakorlati bemutatóra készülnek, amelyen a látogatók aktívan részt vesznek, maguk is begyakorolják a látott fogásokat, és a végén hazavihetik a kész növényt.

A workshopot dr. Orlóci László, az ELTE Füvészkert igazgatója tartja, és jó idő esetén szabadtéren, esős idő esetén teremben zajlik majd. Belépőjegyek korlátozott számban vásárolhatók, a 10 000 forintos ár tartalmazza a füvészkerti belépőjegyet is.

A következő, ezúttal már nagyobb közönségnek szóló füvészkerti esemény pedig a jövő héten lesz, 2020. július 22–26 között

nagyszabású növényvásárt tartanak

az ELTE Füvészkertben. Mindennap 9–17 óráig várják a látogatókat a szaporítóházban az eladó növények. „Tegyen egy sétát a Füvészkertben és vásárolja meg kedvenc növényét, ahol mellé gondozási tanácsokat is kérhet” – így ajánlják az érdeklődők figyelmébe az ötnapos rendezvényt a szervezők.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gombával a rák ellen

Egy új tanulmány szerint napi 18 gramm gomba elfogyasztása csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát. Akik naponta megesznek két közepes méretű gombát, 45%-kal kisebb eséllyel lesznek rákos betegek, mint a gombát nem fogyasztók. Ez a Pennsylvaniai Egyetemen készült kutatás következtetése, amelyet az Advances in Nut­rition című cikkben publikáltak.

Mindig zsenge a karalábé

Annak idején édesapámnak megengedték, hogy ne egye meg a karalábélevest, és gyerekkoromban én sem szerettem ezt a zöldséget. Azóta sok új fajta született, amelyek zsengék maradnak és kellemes ropogós állagúak, jóízűek, nyersen is jól fogyaszthatók. Érdemes a házikertben is termeszteni, május elejétől palántázható.

A biogazdálkodás képes lehet ellátni Európát 2050-re

Meg lehetne valósítani Európában egy biogazdálkodáson alapuló, fenntartható, biodiverzitás-barát agro-élelmiszerrendszert, amely lehetővé teszi a mezőgazdaság és a környezet kiegyensúlyozott együttélését a francia Nemzeti Kutatási Központ (CNRS) tudósai szerint.

Hazánkban is megjelent a paradicsom barna termés-ráncosodás vírus

A paradicsomot és paprikát károsító paradicsom barna termés-ráncosodás vírus (ToBRFV) rendkívül könnyen terjedő, jelentős veszteséget okozó, veszélyes károsító. 2018 óta Európa számos országában teret hódított, és idén egy Csongrád-Csanád és egy Győr-Moson-Sopron megyei termelőnél is igazolta a jelenlétét a Nébih laboratóriuma.

Májusi cseresznye...

Május közepén érik a legkorábbi magyar nemesítésű cseresznye, majd sorban követik a többiek. A hazai fajták közt több öntermékeny is van, amikhez nem kell porzópartnert ültetnünk a kertbe. Akinek csak kevés helye van, ilyet válasszon!

Kínában utcákat fertőtlenít, Mindszenten gyümölcsöst permetez

Kínában a fejlesztések olyan ütemben zajlanak, hogy néha még angol nyelvű szoftvert sem érkeznek készíteni egy új termékhez. Ennek egy mindszenti gyümölcsöskertben voltunk a szemtanúi, permetezőrobotot láttunk. De ha kell, füvet nyír, műtrágyát szór, vagy terhet hord az eszköz.

Meglephetünk egy virágcsokorral?

Egy ország mosolyát szeretnék előcsalogatni június 28-án hazánk lelkes és a közös jóért örömmel adakozó „virágos” szak­emberei (virágüzletek, kertészeti árudák, faiskolák), vagyis újra itt a nagysikerű VIRÁGGAL EGY MOSOLYÉRT országos akció.

Négyen versengenek a díjért

Bemutatták azt a négy új nemesítésű fajtát, amelyek idén esélyesek lehetnek a FleuroStar2021 díj elnyerésére. A versenyt szervező Fleuroselect nemzetközi dísznövényszövetség összegyűjtötte, hogy mely tulajdonságaiknak köszönhetően szerepelhetnek ezek a fajták a legjobbak között.

Az ehető bambuszrügy hazánkban is megterem

A néhány centiméteres „bambuszgyeptől” a több, mint 10 méter magas példányokig jól megférnek egymás mellett, az eredeti hazájuktól messzire került gyulai bambuszkert lakói. Mivel itt a szezonja, megkóstoltuk a magyar bambuszt – és finom! Az ehető bambuszok mellett e növényeknek sok más hasznuk is van, de a sötét múlt is kísért: emberölésre is használták némelyiket...

Egyesíti az előnyöket

Az amerikai pot in pot (konténer a konténerben) faiskolai termesztési rendszer egyesíti a szabadföldi és a konténeres termesztés előnyeit. A módszer lényege, hogy két konténer süllyesztenek a talajba, az egyik az úgynevezett állandó, a másik pedig a növényt tartalmazó termesztőcserép.