0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Újabb uniós könnyítések a borszektornak

Az Európai Bizottság a napokban nyilvánosságra hozta felhatalmazáson alapuló rendeletét, amelynek célja, hogy a korábban hozott rendelet eszköztárát még tovább szélesítse és ezzel hatékonyabb támogatást nyújtson a borszektornak.

Győri Enikő, az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris, valamint Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságának és a februárban megalakult bor frakcióközi munkacsoportjának tagja május elején hozta nyilvánosságra, hogy a frakcióközi munkacsoport azonnali intézkedések fontosságára hívta fel a figyelmet a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került szőlő- és borágazat támogatásra. Most arról számolt be, hogy a Munkacsoport hét eleji ülésén a Bizottság arról adott tájékoztatást, hogy az eddigi javaslatot a nyomásgyakorlás hatására további elemekkel bővítik, így hatékonyabb segítséghez juthat a szektor.

A határozat kitért a módosítás hátterére is, eszerint

az uniós borpiacot 2019 folyamán sorozatos nehézségek sújtották, a borkészletek a 2009 óta regisztrált legmagasabb szintre emelkedtek, a keresletet pedig a Covid-19-világjárvány következtében tovább csökkentette a világ főbb exportpiacainak bezárása, az összes vendéglátóipari tevékenység felfüggesztése, valamint a szokásos fogyasztók uniós szintű ellátásának ellehetetlenedése.

A helyzet kezelése érdekében már eddig is sor került sürgős átmeneti intézkedésekre, méghozzá egy olyan rendeletcsomag formájában, amely többek között a bor válság esetén történő lepárlásának ideiglenes engedélyezésére (kizárólag ipari, például fertőtlenítési és gyógyszerészeti, illetve energetikai célokra), a bor válsághelyzeti tárolásához nyújtott támogatásra, valamint a borágazatot támogató programokhoz nyújtott uniós támogatás növelésére vonatkozó intézkedéseket tartalmaz. A borágazati támogatási program keretében már rendelkezésre álló zöldszüreti intézkedésre vonatkozó szabályok kiigazításra kerültek, hogy azok figyelembe vegyék a munkaerő korlátozott rendelkezésre állását. Az uniós támogatás növekedése ellenére a nemzeti támogatási program keretében hozott intézkedések esetében – a gyártók által tapasztalt pénzforgalmi problémák miatt – a felhasználási arány az átlagos évekhez képest jóval alacsonyabb volt. Mivel ezen intézkedések célja az uniós borágazat versenyképességének közép- és hosszú távon való megerősítése, az uniós támogatást tovább kell növelni.

A jelenlegi módosítások ideiglenes jellegűek és a következőket tartalmazzák:

– a működési alaphoz 2020-ban nyújtott uniós pénzügyi támogatás nem haladhatja meg a működési alapokhoz való uniós pénzügyi hozzájárulásnak a tagállamok által 2020-ra jóváhagyott összegét, és nem haladhatja meg a ténylegesen felmerült kiadások 70%-át. Ez korábban 50%, majd 60%. volt.

– a bor válság esetén történő lepárlására és a bor válsághelyzeti tárolására irányuló intézkedések kedvezményezettjei számára lehetővé tegyék 100%-os előleg kifizetését.

– a bor válság esetén történő lepárlásához és a válsághelyzeti tároláshoz nyújtott kiegészítő nemzeti kifizetéseknek nem kell megfelelniük az állami támogatásokra vonatkozó szabályoknak.

– növelni kívánják a promócióra, a szőlőültetvények szerkezetátalakítására és átállítására, a zöldszüretre, a betakarítási biztosításra, illetve a beruházásokra vonatkozó intézkedések keretében nyújtott uniós hozzájárulást.

– a módosítás 2020. május 4. és e rendelet hatálybalépése között kiválasztott műveletekre történő visszamenőleges hatályú alkalmazásáról rendelkezik.

A rendelet indoklásban többek között az olvasható, hogy

nem várható a helyzet gyors javulása, még akkor sem, ha a vendéglátóipari tevékenységek részben újraindultak az Unióban.

Az éttermek újbóli megnyitása általában a közösségi távolságtartás követelményei mellett történik, ami azt jelenti, hogy az éttermek és bárok nem tudnak ugyanannyi vendéget fogadni, mint a Covid-19-világjárvány kezelésére hozott intézkedések előtt. A vendéglátóipar becslései szerint elképzelhető, hogy az éttermek 30 %-a egyáltalán nem nyit újra. Számos tagállamban még mindig érvényben vannak korlátozások a társas összejövetelek létszámára vonatkozóan, beleértve az olyan magánjellegű ünnepi eseményeket is, mint az esküvők, ahol hagyományosan bort szokás fogyasztani. A közösségi távolságtartás továbbra is ajánlott vagy kötelező, és az emberek nem állnak készen arra, hogy visszatérjenek korábbi társas tevékenységeikhez, mivel a Covid-19-világjárványnak még nincs vége. Következésképpen a korlátozó intézkedések keretében bevezetett egyes szabályok lazítása ellenére a helyzet 2020. júniusában még nem tért vissza a rendes állapotba, és ez valószínűleg továbbra is így lesz.

Győri Enikő hozzátette:

megérte kitartanunk és visszautasítanunk az Európai Bizottság első, a bortermelők koronavírus-járvány alatti megsegítésére tett ajánlatát.

Az éttermek, bárok több hónapos zárvatartása, a vendégfogadás leállása nagyban visszavágta a bortermelők bevételeit. Legfőképp a kis, családi kézben levő vállalkozások szenvedték meg a leállást, hisz ők főként a borturizmusból élnek. Nem hagyhatunk hátra senkit, ezért bízom benne, hogy a friss, kibővített javaslat tényleges megoldást kínál majd a bortermelőink számára.

A visszajelzések pozitívak. Az Európai Minőségi Borok Szövetsége (EFOW) a szektor képviseletében a napokban levélben köszönetet mondott az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottságának és a Bor Munkacsoportnak a közbenjárásáért és segítségéért.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu