0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Újraindul a termelés, normalizálódik a piac

Négy hetes kényszerszünet után július közepén folytatja tevékenységét a Tönnies cég, Németország Kelet-Vesztfáliában, Gütersloh közvetlen szomszédságában működő legnagyobb sertésvágó-üzeme. Mint emlékezetes, június közepén az illetékes hatóságok azt követően rendelték el az üzem átmeneti bezárását, hogy 1.400, jórészt vállalkozási szerződés alapján ott foglalkoztatott munkavállaló megfertőzödött a koronavírussal.

A vállalat újbóli megnyitására szóló első engedély még csak a vágásra vonatkozik, a feldolgozásra vonatkozó engedély kiadása egy másik eljárás során kell, hogy megtörténjen. A hatóságok képviselői előbb felkeresik az üzemeket, ellenőrizve a munkatársakat egymástól elválasztó plexit-táblák elhelyezését, amit a próbaüzem újbóli beindítása követ.

A munkavállalókat ezres nagyságrendben érintő járvány elterjedése nyomán az ott lakókat is érintő korlátozó intézkedéseket vezettek be Gütersloh és Warendorf járásban. Voltak olyan térségek, ahol kezdetben megtagadták a Tönnies körzetében lakók nyári szabadságra történő beutazását, s ezt követően az egészségügyi hatóságok a gyors ütemben felhúzott tesztelő központok létrehozásával igyekeztek az érintettek vizsgálatát elvégezni és a tünetmentességükről szóló igazolást kiadni.

Tönnies központi üzemében napi 20-25 ezer sertést dolgoznak fel. A feldolgozás átmeneti leállítása nagy nehézségeket okozott a tenyésztőknél, mert az állomány „beragadásával“ egyre kevesebb lett az istállókban rendelkezésre álló hely.

Ezért aztán aligha véletlen, hogy a vágások és a feldolgozás újraindítását nagy megelégedettséggel fogadták az érintett gazdák. „A döntésre sürgetően szükség volt, esedékes is volt, s végül fontos jelzés a piac normalizálódásához“, fogalmazott Berhard Krüsken, a Német Parasztszövetség (DBV) főtitkára egy, a dpa hírügynökségnek adott interjúban.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság