Back to top

„Zászlóellenőrzést” tartott a Nébih

Országszerte 651 üzletben tartottak „zászlóellenőrzést” a Nébih szervezésében a járási hivatalok élelmiszerlánc-felügyelői. A júniusi akció középpontjában a csomagolatlan friss sertéshúsok származására vonatkozó kötelező tájékoztatás, valamint ezen termékek nyomonkövethetőségének ellenőrzése állt.

Illusztráció, nem az ellenőrzések során készült felvétel
Fotó: AM/Fekete István
A szakemberek 40 esetben figyelmeztetést, továbbá, nyomonkövetési problémák miatt, 13 alkalommal, összesen több mint 4 millió forint értékben, bírságot szabtak ki.

2020. január 15-e óta kötelező feltüntetni a friss sertéshúsok származására vonatkozó információkat a végső fogyasztóknak értékesítő üzletekben.

Az új szabályozás lényege, hogy a vásárlók még a vásárlást megelőzően egyértelmű információt kapjanak a húsok származási helyéről. A nem előrecsomagolt friss vagy hűtött sertéshúsok mellett az eladóhelyen szerepeltetni kell – meghatározott és minimum formai követelmények szerint – a származási ország nevét. A 200 m²-t meghaladó alapterületű üzleteknél a kiírás mellett a származási ország zászlóját is fel kell tüntetni. Amennyiben a vágóállat tartási helye és levágása szerinti ország eltér, mindkettőt szerepeltetni kell.

A Nébih koordinálásával országszerte 651-ben üzletben ellenőrizték júniusban az élelmiszerlánc-felügyelők, hogy az új előírásokat sikerült-e beépíteniük mindennapjaikba a kereskedelmi egységeknek. A szakemberek a fogyasztói tájékoztatók mellett a friss húsok nyomonkövethetőségét is vizsgálták.

Az akció hiper/szupermarketeket, élelmiszerüzleteket és húsboltokat egyaránt érintett. A származási ország szöveges feltüntetése – ami mindenhol kötelező – szinte minden egységben megfelelő volt. Mindössze az üzletek 8%-ában, jellemzően a húsboltokban, tapasztalták ennek hiányát az ellenőrök.

A 200 m²-t meghaladó alapterületű üzletek 80%-ánál helyesen alkalmazták a származási országra utaló zászlókat is. Sőt, a szakemberek több, 200 m²-nél kisebb élelmiszerüzletben és néhány húsboltban is azt tapasztalták, hogy használták a zászlós megjelenítést, ezzel is segítve a vásárlók tájékoztatását.

Az ellenőrzések alkalmával tapasztalt hiányosságokat a legtöbb helyen azonnal pótolták. Ahol erre nem volt lehetőség, ott az ellenőrök határidő megadása mellett kötelezték az üzemeltetőt a pótlásra.

A származás feltüntetése mellett a szakemberek az egységek friss húsokra vonatkozó nyomonkövetési rendszerét is vizsgálták. Ennek során is csupán néhány esetben tapasztaltak problémát.

Az akció során a részleges és kisebb hiányosságok miatt 40 esetben figyelmeztetésben részesítették a vállalkozásokat a szakemberek. A nyomonkövetési problémákkal összefüggésben 13 alkalommal szabtak ki bírságot, összesen több mint 4 millió forint értékben.

Július 15-e óta – a vásárlók és az ágazati szereplők pozitív visszajelzései alapján – a pultból kínált baromfi-, juh- és kecskehús esetében is fel kell tüntetni a származási országot. A későbbiekben a hatóság ezen termékköröknél is vizsgálja majd, hogy sikerült-e megfelelően beépíteni az új előírást a gyakorlatba. A mostani akció sikeres eredményei alapján a Nébih reméli, hogy hasonlóan jól vagy még jobban „vizsgáznak” majd e téren is a kereskedők.

Forrás: 
NÉBIH Sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az EU zöld megállapodás nyertese lehet a juhágazat

Augusztus 7-8-án a bárányhús fogyasztását népszerűsítő Bárány napok lesznek, agrár- és turisztikai szereplőkkel Gasztronómiai Kulturális Unió Klaszter alakul, a juhágazat szereplőit pedig kétféle támogatással is segíti a szaktárca - egyebek mellett ezekről volt szó a Juh- és Kecske Terméktanács sajtótájékoztatóján.

Kitart a vírushatás a tojáspiacon

Számottevően emelkedett az étkezési tojás csomagolóhelyi ára az idei év első 28 hetében: az egy évvel ezelőtti állapothoz képest az M+L méretkategóriában 12,5 százalékos a drágulás. Ez 27,1 forintos darabonkénti ár – írja jelentésében a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet.

A helyi termelés és szezonális étkezés jelenthet megoldást

A mezőgazdaságban komoly kihívást jelent az éghajlatváltozás, amelynek előidézői között szerepet játszik az áruszállítás is. Környezetünk védelméért így az élelmiszertranszport visszaszorításával és a helyi termelés elősegítésével is sokat tehetünk– mutat rá pályamunkájában Huber Anita, a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat egyik díjazottja.

Ne hiányozzon portánkról!

Bütykös orrú lúdnak vagy sisakos lúdnak is nevezik. Szibériából, illetve Észak-Ázsia más területeiről származik; Kínában és Japánban már évszázadok óta tartják a nagyon ízletes, porhanyós, zsírban szegény húsa és jó tojáshozama miatt, amely évente 60-70 darabot jelent, körülbelül 120 grammos átlagsúllyal.

Rovarliszt felhasználása a takarmányozásban

A gazdasági állatfajok takarmányozásban egyre gyakrabban merül fel a szójadara és a halliszt helyettesítése más fehérjeforrásokkal. A szarvasmarha szivacsos agyvelőgyulladása (BSE) miatt hozott rendeletek tiltják, vagy jelentősen korlátozzák az állati eredetű takarmányok felhasználását a gazdasági állatok takarmányozásában. Ezért az elmúlt években fokozódott az érdeklődés a rovarliszt takarmányokba történő keverésére, a szójadara és a halliszt teljes vagy részleges kiváltása céljából.

Limousin a csúcson - Főszerepben a bikák

Tavaly a hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési Napok szakmai kiállításán a Limousin fajtagyőztes hím- és nőivarú állatokat is a Városlődi Imár Bt. tenyésztette, és elhoztak egy nagydíjat is: a húsmarhák között az ő borjas tehenük lett a legjobb. Csomai Géza tíz éve tenyészti a Limousin fajtát. Jelenleg 300 tehén, 30 vemhes üsző, 45 éves üsző és 150 választás előtti, értékesítésre váró borjú van a gazdaságában.

Agrárjövő a vírus árnyékában

Bár általánosságban véve pozitívak a középtávú mezőgazdasági termelési és élelmiszer­­-fogyasztási kilátások, a koronavírus-járvány mégis árnyékot vet a szektor következő évtizedére – derül ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) július 16-án publikált közös, 2029-ig terjedő előrejelzéséből.

Mikor érett a görögdinnye?

A görögdinnye vásárlásakor mindig van az emberben egy kicsi bizonytalanság, vajon érett, jó ízű lesz-e? A megfelelő érettség, íz a többi gyümölcs esetében is alapvető szempont, de ez a kérdés valahogy mégis a görödinnyénél vált különösen fontossá.

Több mint harmadával nőtt az online vásárlások összértéke egy felmérés szerint

A tavalyi azonos időszakhoz képest a második negyedévben 34 százalékkal nőtt, és elérte a 188 milliárd forintot az online vásárlások összege Magyarországon - derül ki a Jófogás internetes kereskedelmi portál, és a GKI Digital tanácsadó cég csütörtökön közölt összesítéséből.

Szigorodtak a Ralstonia solanacearum baktérium felszámolására tett intézkedések a vető- és áruburgonyában

A burgonya baktériumos hervadását és barna gumórothadását okozó Ralstonia solanacearum uniós zárlati baktérium 2019-ben – az előző évekhez képest – jóval több helyszínen fordult elő hazánkban. A megnövekedett növényegészségügyi kockázat miatt 2020-ban az eddigieknél országosan 30%-kal több hatósági ellenőrzés - termőhelyi szemle, mintavétel és laboratóriumi vizsgálat - elvégzését rendelte el a Nébih.