Back to top

Az Európai Zöld Városok díja

Július végéig lehet a díjra olyan, már megvalósult projektekkel pályázni, amelyeknél kiemelt szempont volt, hogy a beltéri vagy kültéri növényzettel valódi hozzáadott értéket teremtsenek az emberek és a környezet számára. A programban jelenleg Belgium, Bulgária, Dánia, Németország, Franciaország, Nagy-Britannia és Hollandia vesz részt, így a jelentkezéseket is csak ezekből az országokból várják.

Fotó: www.pixabay.com

Iskolák udvara, rekultivált ipari területek, városi parkok, kórházak vagy új lakóövezetek - csak néhány példa azokra a projektekre, amelyekkel pályázni lehet az Európai Zöld Város díjra. Csak olyan projekttel lehet a versenyre jelentkezni, amely az elmúlt öt év során valósult meg, valamint bizonyíthatóan hozzájárult ahhoz, hogy az egyes városok zöldebbé, élhetőbbé és fenntarthatóbbá váljanak - tájékoztatott a Német Faiskolák Szövetsége (BdB) .

Városok, önkormányzatok, tájépítészeti irodák, tervezők és ingatlanfejlesztők versenyezhetnek a díjért.

A pályázat feltétele, hogy a benyújtott projektek hozzáadott értéket teremtsenek a városlakók és a környezet számára. A Német Faiskolák Szövetsége kifejti, hogy ezek mind olyan beruházások, amelyek hozzájárulnak a biodiverzitáshoz, az egészséghez és a jóléthez, vagy a klímavédelemhez.

A benyújtott pályázatok ideális esetben mintaként szolgálhatnak majd, vagy azért, mert egyszerűen másolhatóak, vagy azért, mert új zöldítő beruházásokhoz szolgálnak ötletként. 

Fotó: www.pixabay.com

Az első alkalommal odaítélt, a 2020-as Európai Zöld Városok Díjra július 30-ig lehet jelentkezni.

A „Zöld városok a fenntartható Európáért” program kezdeményezésének a célja - amelyben egyelőre Belgium, Bulgária, Dánia, Németország, Franciaország, Nagy-Britannia és Hollandia vesz részt - egy olyan európai projekt kitüntetése, amely optimálisan használja ki a városi zöldítés előnyeit.

A jelentkezési határidő után minden részt vevő ország kiválasztja azt a projektet, ami megfelel a pályázati feltételeknek, és a saját országhatáraikon belül valósult meg, majd benyújtja a kilenc tagú nemzetközi zsűrinek. A zsűri várhatóan szeptember végén, október elején teszi közzé a nyertes pályázatokat.

Forrás: 
www.taspo.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A borturizmus jövője: digitalizáció és személyre szabott ajánlatok

Internetes konferenciát tartottak Fokvárosban, Innováció a borturizmusban a COVID-19 járvány összefüggésében címmel, amelyen Argentínából, Chiléből, Franciaországból, Olaszországból, Spanyolországból felszólaló előadók osztották meg tapasztalataikat arról, milyen hatást gyakorolt a koronavírus járvány a borturizmusra.

Halottak napjára készülve - A sírok növényei

Most még októbert írunk, ám ha a november eleji kegyeleti ünnepre sírbeültetéssel készülnénk, annak most van itt az ideje... A sírkertészet egy külön ága a kertépítésnek, mivel ide elég speciális növény-összeállítás kell. Tág tűrésű, szárazságtűrő, kevés gondozást igénylő, gyomelnyomó fajok alkalmasak sírok beültetésére, melyek lehetőleg az év minél nagyobb részében díszítőértékkel bírjanak.

Rózsaszínű ananász - Termése lédúsabb és édesebb, mint a hagyományosé

A Del Monte Fresh Produce N.A., Inc. új terméket vezetett be a piacon: az exkluzív, prémium kategóriás Pinkglow™ ananászt. A rózsaszín ananász egyedülálló a piacon, és az Egyesült Államokban október 12. óta kapható, de egyelőre csak online vásárolható meg, limitált mennyiségben.

Néhánynapos kultúrák - csírazöldségek

Kevesen nevelnek csírazöldségeket hazánkban, pedig azok már néhány nappal a vetés után betakaríthatók, a megtérülés tehát igen gyors. A növények minőségmegőrzési ideje viszont rövid, tehát csak biztos piaci háttérrel érdemes belefogni. Prázmári Mihály egyéni vállalkozó, valamint Hintalan György, az Ökovital Kft. ügyvezetője osztotta meg velünk tapasztalatait a zöldségtermesztés e különös ágáról.

Glifozátmaradvány a trágyában

Japán fürjekkel végzett korábbi kísérletek kimutatták, hogy miként halmozódik fel a baromfitápban lévő glifozát a madarak ürülékében. Ezekben a kísérletekben a fürjek egyik csoportját glifozáttal szennyezett táppal, a másik csoportot pedig glifozátot nem tartalmazó, organikus takarmánnyal etették.

A gyönyörű gránátalma

A gránátalma mediterrán növény, de közép-ázsiai őshazájából meghódította Európa déli vidékeit, Dél-Amerikát, Észak-Afrikát és termesztik Indiában, Indonéziában trópusi, szubtrópusi éghajlaton is. Könnyen szaporítható magról vagy gyökérsarjakról, viszonylag ellenálló, gyönyörűen virágzó növény. Ahogy melegszik az idő, hazánkban is mind többfelé lehet termeszteni.

Nyitott ökológiai gazdaság

A győrújfalui Sudár Birtokot 2016-ban álmodta meg Sudárné Boros Zsóka agrármérnök, akinek a szülei már korábban is gazdálkodtak. Az akkori családi gazdaság adminisztratív teendőit ő látta el. Férjével négy gyermeket nevelnek, az otthon töltött tizenöt év után döntött úgy, hogy nem folytatja a családi gazdálkodást, inkább valami egészen újba kezd.

Idén hat díjazottja van a Natura 2000 Díjnak

A Natura 2000 díj EU-szerte természetvédelmi sikertörténeteket díjaz, hogy felhívja a figyelmet a védett területek Natura 2000 hálózatára. 2020-ban Finnország, Franciaország, Belgium, Spanyolország, Bulgária esetében országon belüli programokat valamint egy Romániát, Ausztriát, Magyarországot, Csehországot, Szlovákiát és Ukrajnát felölelő határokon átívelő projekt képviselőit tüntették ki.

A helyes fűtéssel sokat tehetünk a légszennyezettség visszaszorításáért

A fűtési szezon kezdetén ismét a helyes fűtési technikákra és ezáltal a levegő minőségének megóvására hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium. A Fűts okosan! tájékoztató kampány rávilágít a szilárd tüzelőanyagok veszélyeire és káros hatásaira, emellett minden szükséges információt biztosít a helyes lakossági fűtéssel kapcsolatban.

Ezt tegyük, hogy többé ne okozzon bosszúságot az őszi avar

Az őszi kerti munkák sokak számára inkább fáradtságot jelentenek, mint gondtalan kikapcsolódást, hiszen a lehullott falevelek folyamatos összegereblyézése kimerítő tevékenység lehet. De nem akkor, ha tudatosan és kreatívan állunk a kerti munkához! A STIHL szakértői szerint ugyanis mindez jelentősen megkönnyíthető, ha néhány egyszerű praktikát alkalmazunk.