Back to top

Az oxálsav szublimálása

Az oxálsav-dihidrát tablettát a tégelybe tesszük, várunk, míg felizzik. Persze, mindezt a fészek alá rakva és utána a kijárót egy időre lezárva. Egyszerű, nemde? Valahogy így szólt sok évvel ezelőtt az első hír az új „csodaszer” alkalmazásáról. Azóta sok országban, mint hazánkban is, elterjedt atkagyérítési módszerré vált, viszont egyes országokban a használata tilos. Vajon mi ennek az oka?

Óriási méretű oxálsav-szublimáló
Óriási méretű oxálsav-szublimáló
Az eredeti szublimálási gyakorlat lassan ment, mert várni kellett két méhcsalád kezelése között. Elméletileg azért kellett időzni, mivel egy bizonyos lehűlési fázist követően kell(ene) a műveletet a következő családnál megismételni. Az itt leírt párologtatás - pontosabban: szublimálás - a varroa-fertőzés kezelésére Németországban nem engedélyezett, sőt alkalmazója akár 25 000 euró büntetésre számíthat.

Ami nem különösebben aggasztja az ottani méhészeket, hiszen legalább 30%-uk így védekezik az atka ellen, annak ellenére, hogy 2006 óta e célra az oxálsav-dihidráttal végzett (hasonló hatékonyságú és nagyságrenddel olcsóbb) csurgatásos kezelés megengedett.

Egy perc kémia….

Különbséget kell tenni az oxálsav anhidrid (vízmentes) és annak vízhez kötött (dihidrát) formája között. Előbbit tiszta formában kémiai szintézissel vagy szublimációval állítják elő. A kereskedelmi forgalomban a dihidrát forma kapható (amelynek bizonyos jellemző értékei eltérnek a szakirodalomban az oxálsav címszó alatt leírtaktól!).

Az oxálsav-dihidrát jellemzői:

Olvadáspont: 101,5 °C

Szublimációja 100 °C körül kezdődik, legnagyobb mértékű 125 °C körül, 157 °C-on összetevőire bomlik. Bomlástermékek (hőmérséklettől függően): szén-dioxid, hangyasav, víz.

Szublimáció:

olyan halmazállapot-változás, amelynél a szilárd halmazállapotú anyag melegítés hatására gőzállapotba jut, anélkül, hogy folyékony halmazállapotot venne fel, azaz megolvadna.

T. Gy.

Az tény, hogy a nagy felhajtással, videókkal reklámozott különböző szublimáló berendezések - köztük egy orosz gyártmányú - hőszabályozási képessége enyhén szólva változó. Ha az oxálsavat túlhevítjük (tudjuk ezt? ki ad garanciát erre nézve? - ref.), - ami bizonyos kaptárszám után igencsak valószínű - az atkára hatástalan bomlástermékekkel „kezeltünk”. Se szeri, se száma az eljárás részleteit illető jó és rossz tanácsoknak. Azon érdemes elgondolkodni, az oxálsavas szublimátumfelhő hogyan hat a fiasításra - egy amerikai tanulmány szerint, laboratóriumban, károsan -, és az alkalmazóra? Bár létezik a használat viszonylagos veszélytelenségét hangsúlyozó munka, óvatosságból indokolt a légzésvédő (pl. FFP2 SL minőségű) gázálarc használata.

Mindezek és a haszon/kockázat figyelembevételével, kellő bizonyítékok híján a német szakhatóság továbbra sem hajlik ennek az atkakezelési eljárásnak az engedélyezésére. Svájcban viszont a Varrox készülék és hasonló nevű (oxálsav-dihidrát-) készítmény használata, téli egyszeri alkalmazással megengedett.

Ugyancsak sok a kérdőjel az oxálsavas kartonlapokkal kapcsolatban, amelyek előállítására az interneten számos recept kering.

Bár néhány (pl. az argentin Aluen CAP-szalag) előállító közlése szerint próbálkozik az EU szakhatóságánál az engedélyeztetéssel, annak költségeire, úgy tűnik, sajnálja a pénzt.

Sokkal nagyobb baj, hogy a fiasításos szezonban alkalmazásra szánt kartonlapok oxálsavtartalma, összetétele változó, nem garantált, az anyag reakció(bomlás)készsége miatt, függetlenül attól, hogy házilag vagy gyárilag, nagy mennyiségben állították-e elő. Ennélfogva a különböző országokban végzett vizsgálatok szerint az ilyen formulák hatékonysága igencsak ingadozó.

S. Spiewok cikkét a Deutsches Bienen-Journal 2/2020. számából ismertette:

dr. Tóth György

Forrás: 
Méhészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Méhészet 2020/6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hollandia: minden harmadik tejtermelő kiszáll

FrieslandCampina holland tejtermelő csoport előrejelzései szerint 2030-ra Hollandiában a tejgazdaságok száma 15 000-ről 10 000-re csökkenhet, mely strukturális változásokat eredményezhet a gazdaságban.

Édesítőszerrel gyorsabban nőnek a brojlercsirkék

A kínai Nanjing Mezőgazdasági Egyetemen három édesítőszert vizsgáltak a csirkék növekedési ütemére, szérumból mérhető biokémiai anyagaikra és a vékonybél élettani funkcióira nézve.

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat

Elkészült egy érdekes tanulmány az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás és fejlesztés programjából támogatva, mely a fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlatról szól. 5 ország 6 egyeteme vett részt a munkában, melyet most közreadunk.

Levendula és jázmin egy bécsi villamosmegállón

Folyamatosan zöldíti az osztrák főváros a villamos- és buszmegállókat, hogy a melegben való várakozás kellemesebben teljen. Egy kísérleti projekt keretében a Parlamenttel szembeni villamosváró most ráadásul díszbe öltözik: virágok kerülnek a hátuljára és a tetejére is

A varroa atka elleni védekezés 7 pontja

Ahhoz, hogy a méheink legádázabb ellenségével szemben, a varroa atkával csatát nyerjünk és a mézünk tiszta maradjon, az alábbi pontokat kell figyelembe vennünk.

Az ellés öröme és bánata - kecsketartás

Városiként költöztünk pár éve faluba, az első pillanattól kezdve az önellátás szándékával, állatokat tartva, növényeket nevelve. A Kistermelők Lapja júniusi számában kecsketartókká válásunk históriájáról meséltem, és az igyekezetünkről, hogy gidákkal gyarapodjon az állományunk. Több hónapnyi kudarc után, egy új baktól, Mihálytól vártuk a sikert…

E. coli - töltsük tele a szarvasmarhák itatóját!

A Cornell Egyetemen olyan kutatásokat végeznek, hogy meg lehet-e pontosan határozni azokat a területeket, ahonnan az E. coli fertőzések elterjedhetnek a szarvasmarhák között.

Kutyája van? Fontos figyelmeztetés érkezett

Az erőkifejtés vagy testmozgás, amely lehet akár a gazdival közös séta, játék vagy futás is, a felelős a potenciálisan halálos kimenetelű hőguta kialakulásáért a kutyáknál az esetek 74 százalékában - derült ki a témában készített eddigi legnagyobb tanulmányból.

Megkérdeztük a méhészt: Hogyan gyéríti az atkát nyáron?

Itt a nyár, véget érnek a pörgetések, amikor is az atkagyérítés és -írtás valamilyen formáját el kell végezni ahhoz, hogy a méhek a beteleléskor a lehető legkevesebb atkaszúrást kapják. Az atkagyérítés fontosságának megértése és az egész évet átfogó gyérítési stratégia kulcsfontosságú a méhek életben tartásához és a méhészkedés sikeréhez. Erről kérdeztük a méhészeket.

Az EU mézpiacának helyzetértékelése 2. rész

Az Európai Unió méztermelői évek óta komoly piaci problémákkal küzdenek. Az unió mézpiacán tapasztalt helyzet bemutatásának érdekében az Európai Gazdálkodók és Európai Termelőszövetkezetek (Copa-Cogeca) szervezete levelet írt az Európai Bizottságnak, illetve készített egy akciótervet a mézpiac aggasztó helyzetének orvoslására. Ennek adjuk most közre előző havi számunkban megjelent folytatását.